Τα στοιχεία για τα κρούσματα κορωνοϊού που μέχρι χθες ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Ήπειρο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως εξήγησε ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να κατανέμει τα κρούσματα όχι στον τόπο που εντοπίζονται, αλλά στην περιοχή αρχικής έκδοσης της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του ΑΜΚΑ.

Ανέφερε μάλιστα ότι αυτό συνέβη και με τα  επτά  κρούσματα που ανακοινώθηκαν το διήμερο Σαββάτου – Κυριακής για Ιωάννινα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία και ότι από την ενημέρωση που υπάρχει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, δεν προκύπτει κάτι σοβαρό στην Ήπειρο, εκτός μιας περίπτωσης, που προέκυψε από άτομο που πέρασε από διάφορους φορείς ανά την Ελλάδα και την οποία οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιούν ιχνηλάτηση. «Με την Πολιτική Προστασία και τις Διευθύνσεις Υγείας κάνουμε εκτεταμένες ιχνηλατήσεις και αυτό έχει βοηθήσει τα μέγιστα. Τέτοια ιχνηλάτηση δεν έχει γίνει πουθενά. Αν εμείς είχαμε επιφορτισμένη αυτή την αρμοδιότητα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα»,  συμπλήρωσε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Ο Περιφερειάρχης  αναφέρθηκε και σε   περιπτώσεις λανθασμένων σε αρχικό στάδιο διαγνώσεων θετικών κρουσμάτων, επισημαίνοντας για μια άλλη φορά το κενό ενημέρωσης που υπάρχει στην Ήπειρο, από τη συνεχιζόμενη άρνηση του ΕΟΔΥ να επιτραπεί η συνέχιση των αναλυτικών ανακοινώσεων από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της Ηπείρου και το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης απηύθυνε έκκληση προς τους νέους να είναι προσεκτικοί: «Πρέπει να είμαστε πιο ήρεμοι και να μην ακούγονται πράγματα που δεν ισχύουν. Δεύτερο πρέπει η νεολαία και ειδικά όσοι συμμετείχαν σε πάρτυ στη Μύκονο ή σε άλλα μέρη να σεβαστούνε τον τόπο και τους ηλικιωμένους. Το ζητάω επιτακτικά. Είμαστε μια περιοχή που μέχρι σήμερα κάναμε μια σπουδαία δουλειά και με συνεργασία είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα,  μη τα χαλάσουμε τώρα».

Ο Περιφερειάρχης είπε ακόμη ότι υπάρχει άψογη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και το Κέντρο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει συντονισμός ενεργειών.

 

Έκκληση του Δημάρχου για πιστή εφαρμογή των μέτρων κατά του Covid – 19

Έκκληση προς όλους για αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προφύλαξη και τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοιού απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, με δηλώσεις που έκανε σήμερα.

Η χώρα μας έχει εισέλθει στην δεύτερη φάση της πανδημίας και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται, παρά τις ελπίδες ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα ανέστελλαν την εξάπλωση του ιού.

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, όλες οι ελπίδες μας ότι το καλοκαίρι η μεταδοτικότητα θα ήταν μικρότερη λόγω των ανοιχτών χώρων δεν επιβεβαιώνονται. Υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, χωρίς όμως αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο στοιχείο αυτή της κρίσης. Έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά λίγους ασθενείς σε Μονάδες και λίγους θανάτους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυθούμε. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα τρία βασικά σημεία πρόληψης: την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας» τόνισε ο Δήμαρχος.

Κάλεσε ειδικά τη νέα γενιά, η οποία πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την ίδια, αλλά και για τους ηλικιωμένους συγγενείς η εξάπλωση του Covid – 19, να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τόνισε με έμφαση την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων, ώστε να μην καταγραφούν και στην περιοχή μας ανεύθυνες συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Εμείς τα πηγαίνουμε πολύ καλά και οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες: εάν τηρήσουμε τα μέτρα και ακολουθηθεί πτωτική πορεία στη διασπορά του ιού θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το φθινόπωρο. Θα ανοίξουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί και η οικονομία θα επανεκκινήσει. Εάν δεν γίνει αυτό, θα οδηγηθούμε σε τοπικά ή γενικευμένα lockdown».

Ερωτηθείς για τις καταγραφές κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ ο Δήμαρχος εμφανίστηκε προβληματισμένος και ζήτησε καλύτερη ενημέρωση. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, όσο και με τα Νοσοκομεία της πόλης. «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το δικό μας εργαστήριο κατέγραψε ελάχιστα θετικά κρούσματα. Τα περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων αφορούν μεν δημότες, οι οποίοι όμως ζουν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο κενό ενημέρωσης και ζητούμε να αποκατασταθεί η ομαλότητα».

Τέλος, αναφερόμενος στην Κακαβιά τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης των μέτρων που ελήφθησαν καθυστερημένα, όπως είπε ζητώντας επισταμένους ελέγχους, καλύτερη παρακολούθηση και ενδελεχή ιχνηλάτηση στα σύνορα της χώρας.