image description

Πέντε μετάλλια εκ των οποίων δυο χρυσά , ένα ασημένιο και δύο χάλκινα καθώς και 8 συνολικά συμμετοχές σε τελικούς ήταν ο πλούσιος απολογισμός των 10 ελληνικών πληρωμάτων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας κάτω των 23 ετών που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας.

Στον πρώτο διεθνή αγώνα ουσιαστικά μετά από ένα ολοκληρο χρόνο για την κωπηλασία , τα γαλανόλευκα κουπιά έδειξαν ότι ανήκουν στην ευρωπαική ελιτ του αθλήματος καταφέρνοντας να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την δύσκολη περίοδο της καραντίνας.

Πιο αναλυτικά:

Τα σκήπτρα της βασίλισσας του σκιφ στην κατηγορία Κ23 διατήρησε η Αννέτα Κυρίδου(Φωτό) και στο Ντούισμπουργκ. Η 22χρονη αθλήτρια του ΝΟΘ αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά τη περσινή νίκη της στα Γιάννενα,   πρωταθλήτρια Ευρώπης  ξεκινώντας με τον ιδανικότερο τρόπο τη σεζόν μετά την καραντίνα. Αν και πέρασε 2η στα πρώτα 500μ. στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία της κούρσας και έφτασε πρώτη στο τερματισμό σε χρόνο 7.39.60 αφήνοντας 2η τη Γερμανίδα Φέστερ (7.41.93) και 3η τη Ρωσίδα Λιούμιχ (9.50.04)

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε και η Ευαγγελία Αναστασιάδου στο σκιφ ελ βαρών. Αν και η μικρότερη του τελικού η 18χρονη πρωταθλήτρια του ΝΟΚ κατάφερε να πέσει πρώτη στον τερματισμό σε 7.49.51 αφήνοντας στη 2η θέση την ολλανδική βάρκα (7.51.90) και στην 3η την ιταλική (7.54.08). Η ελληνίδα πρωταθλήτρια πήρε από την αρχή του τελικό της πρωτοπορία και κατάφερε παρα τις προσπάθειες των πιο έμπειρων αντιπάλων της να ανατρέψουν τη κατάσταση να τη διατηρήσεις κατακτώντας το πρώτο της χρυσό σε ευρωπαικό της συγκεκριμένης κατηγορίας

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η δίκωπος των κοριτσιών με τις Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου. Οι δυο Θεσσαλονικιές κωπηλάτριες που ανεβαίνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Κ23, ήταν μέχρι τα μισά της κούρσας στην πρώτη θέση , στη συνέχεια όμως το πλήρωμα της Ρουμανίας ανέβασε ρυθμό και έφτασε πρώτο στον τερματισμό με χρόνο 7.08.80 ενώ η ελληνική βάρκα τερμάτισε σε 7.10.41. Το χάλκινο πήγε στην Ιρλανδία (7.15.92).

Μεγάλη εμφάνιση από την τετράκωπο των ανδρών που κατέκτησε πανάξια το χάλκινο μετάλλιο ενώ διεκδίκησε κατά τη διάρκεια της κούρσας ακόμα και ψηλότερη θέση. Οι Γιάννης Καλανδαρίδης, Ζήσης Μπουκουβάλας καθώς και τα αδέλφια Παλαιοπάνου Θανάσης και Λεωνίδας έχασαν για λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου το ασημένιο μετάλλιο από την Ιταλία τερματίζοντας σε 6.00.96 ενώ οι Ιταλοί σε 6.00.10 ενώ πρώτοι ήταν οι Ρουμάνοι σε 5.56.64

Σπουδαία κούρσα για τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο τελικό του σκιφ ελ βαρών ανεβαίνοντας για δεύτερη χρονιά στο βάθρο του ευρωπαικού μετά το χρυσό που είχε κατακτήσει πέρυσι στα Γιάννενα στο διπλό ελαφρών με τον Πέτρο Γκαϊδατζή. Ο αθλητής του ΕΝΟΑ διατηρήθηκε σε όλη τη κούρσα στην 3η θέση και εξασφάλισε το χάλκινο με χρόνο 7.08.19 πίσω από τον Ιταλό Τόρε (7.00.07) και τον Τσέχο Τσίντσιμπους (7.03.02)

Ένα κακό ξεκίνημα κόστισε πιθανότατα ένα μετάλλιο στις Σοφία Θεοχάρη και Άσπα Χριστοδουλίδη. Οι δυο ελληνίδες αθλήτριες έμειναν πίσω στην εκκίνηση του τελικού του διπλού σκιφ , στη συνέχεια προσπάθησαν να ανακάμψουν , έφτασαν ως τη 4η θέση αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν τη γερμανική βάρκα που τερμάτισε σε 7.22.75 για να πάρει το χάλκινο ενώ η ελληνική σε 7.24.98 για να καταλάβει τελικά την 4η θέση.

Την 5η θέση στον τελικό του τετραπλού σκιφ ελ βαρών των κοριτσιών κατέλαβε η ελληνική βάρκα τερματίζοντας σε 7.00.03. Οι Κουκλωτίδου-Βακοπούλου-Γκατ-Λεβεντέλη κέρδισαν ωστόσο πολύτιμες εμπειρίες ως το πιο μικρό σε μέσο όρο ηλικίας πλήρωμα του τελικού.

Τη 5η θέση κατέλαβε και το διπλό σκιφ ελ βαρών των αγοριών στο μεγάλο τελικό. Οι δυο σαλονικιοί Πέτρος Θεοδωρίδης-Σταύρος Σουλαρίκας τερμάτισαν σε 6.38.28 κερδίζοντας εμπειρίες από τη συμμετοχή τους σε ένα ακόμα μεγάλο τελικό.

Στον μικρό τελικό της δικώπου αγοριών οι Στέφανος Καπάκογλου-Θόδωρος Λαπίκοφ πήραν την  1ηθέση με 6.40.65 και κατετάγησαν 7η στη γενική

Στον Γ΄ Τελικό του διπλού σκιφ των αγοριών οι 18χρονοι Δημήτρης Στασινός και Γιώργος Μακρυγιάννης πήραν τη 2η θέση με χρόνο 6.34.09 και κατετάγησαν 14η στη γενική κατάταξη του Ευρωπαϊκού.