image description

Η ηγέτιδα δύναμη στην Περιφέρεια Ηπείρου και με την εμπειρία του ενός χρόνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο πιο έτοιμη και πιο ισχυρή μετά και την ανασυγκρότηση των διοικητικών της οργάνων, είναι η παράταξη των «Οριζόντων Ηπείρου», όπως τόνισε ο επικεφαλής της κ. Σπυρίδων Ριζόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού έργου της παράταξης της αντιπολίτευσης.

Τον επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» προλόγισε ο συντονιστής της παράταξης κ. Μιχάλης Νάτσης, ευχόμενος σε όλους «καλή αυτοδιοικητική χρονιά».

Ο κ. Ριζόπουλος με την άδεια των παριστάμενων στα γραφεία της παράταξης, δημοσιογράφων και τεχνικών, έβγαλε τη μάσκα του χαρακτηρίζοντάς την ως ό,τι πιο απεχθές θα μπορούσε να κατασκευάσει το ανθρώπινο είδος, ωστόσο τόνισε πως οφείλουμε να τη χρησιμοποιούμε όλοι γιατί έτσι δείχνουμε ότι σεβόμαστε το συνάνθρωπό μας που έχει φόβο και την κοινωνία μας. Εκτός ατζέντας του απολογισμού του, σχολίασε δύο θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας: α) διατύπωσε την άποψη πως για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας στο μαθητικό πληθυσμό της χώρας θα ήταν απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός οργάνου μεταξύ της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας που να καλύπτει άμεσα όλες τις ανάγκες που θα προκύπτουν κατά το σχολικό έτος: από θέματα αναπληρωτών, σχολικών αιθουσών, μέχρι μάσκες και υλικά. β) Τάχθηκε υπέρ της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες με υποχρεωτική στράτευση και χωρίς εξαίρεση στα 18 έτη για όλους, καθώς όπως είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή ένταξης του νέου στο κοινωνικό σύνολο είναι η ηλικία των 18 ετών.

Ο απολογισμός

Ο απολογισμός έτους των «Οριζόντων Ηπείρου» διαρθρώθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης στους εξής άξονες:

– Μεταναστευτικό και Κορωνοϊός

– Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

– Ενέργεια

– Λίμνη Παμβώτιδα

– Ειδικά θέματα

Επιγραμματικά αναφέρθηκε σε κάθεμιά από τις παραπάνω ενότητες, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στα δύο αναμφίβολα πιο μεγάλα θέματα των τελευταίων μηνών: το μεταναστευτικό και την πανδημία. Για την προσφυγική κρίση, ανέφερε τις ενέργειες της παράταξής του που ξεκινούν από τον δεύτερο μόλις μήνα της νέας αυτοδιοικητικής θητείας, όταν στις 4/10/2019 έγινε η πρώτη παρέμβαση με την πρόταση για συγκρότηση ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου, μιας επιτροπής παρακολούθησης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Τότε ο κ. Καχριμάνη έλεγε ότι δεν υπάρχει μεταναστευτικό για την περιοχή μας. Στις 28/11/2019, έγινε ολοκληρωμένη εισήγηση από την παράταξη που έθετε τα θέματα της πρόσθετης χρηματοδότησης για το προσφυγικό, της συγκρότησης της Επιτροπής

Παρακολούθησης, της ενεργοποίησης της Εθνοφυλακής και της ανάγκης πολιτικών ενσωμάτωσης, με τη βοήθεια και των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής οι οποίες όπως είπε, στο κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης βρίσκονται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο.

Ακολούθως, οι τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου υπέγραψαν κοινό αίτημα ζητώντας συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής που επισκέφτηκε τα Γιάννενα, κάτι που δεν έγινε τελικά.

Πρώτη η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» άνοιξε με ένταση τον περασμένο Φεβρουάριο και το θέμα της πανδημίας, ζητώντας ενημέρωση από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και περιφερειακό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Σ. Τσιάρα. Ο κ. Ριζόπουλος κατηγόρησε την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου πως έθεσε τότε την πολιτική της ιδιότητα πάνω από την επιστημονική της ευθύνη και αυτός είναι ίσως ο λόγος που όπως είπε χαρακτηριστικά, «αγνοείται η τύχη της έκτοτε…». Την πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» στη συνέχεια, για τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τον κορωνοϊό, ως πολιτική πρόταση προσυπέγραψε η αντιπολίτευση αλλά ούτε κι αυτή υιοθετήθηκε από τη διοίκηση της Περιφέρειας.

Οικονομία – Ανάπτυξη – Ανεργία: Σε συνάρτηση με τον κορωνοϊό έρχεται η πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» με τίτλο «Γέφυρα στο Μέλλον». Η πρόταση αυτή όπως τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, επιχειρούσε να ξεπεράσει την διαχειριστική λογική της Περιφερειακής Αρχής που κρατά αιχμάλωτη την κοινωνία, στοχεύοντας μόνο στο να ξοδέψει κατά τα προεκλογικά έτη. Η «Γέφυρα στο Μέλλον» θα μπορούσε να διασφαλίσει το μίνιμουμ της συμφωνίας σε 10 βασικά σημεία όπως είπε, μνημονεύοντας την πρόταση για τη δημιουργία μιας «μίνι ΕΤΒΑ», με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου, πρόταση που εξειδικεύτηκε περισσότερο όταν ψηφίστηκε η δυνατότητα έκδοσης αδειών σε ιδιώτες για να δανείζουν χωρίς υποθήκες μέχρι 25.000 ευρώ. «Αντί να πετάξουμε χρήματα και συγκεκριμένα μισό εκατομμύριο ευρώ για ένα κτίριο για να μεταφερθούν σε ένα νεοκλασικό κτίριο οι υπάλληλοι του Ταμείου, προτείναμε να δοθεί κεφάλαιο κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε. Ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από την Περιφερειακή Αρχή.

Την ανάπτυξη εξυπηρετούσε και η συνεννόηση με τους ανθρώπους P&I. Τόσο αυτοί όσο και οι υπεύθυνοι της TeamViewer αναζήτησαν τη βοήθεια της παράταξης για να επιλυθούν τα στεγαστικά τους προβλήματα. Ο κ. Ριζόπουλος ανταποκρίθηκε αμέσως, στέλνοντας επιστολές στον Πρωθυπουργό και σε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς. Η πρόταση της παράταξης για εγκατάσταση στο παλιό Πανεπιστήμιο της Δομπόλη αυτών των επιχειρήσεων, παραμένει στο τραπέζι και απαιτείται μια τροπολογία από το κεντρικό κράτος που θα αλλάζει τους όρους δόμησης, κατέληξε για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ριζόπουλος.

Τέλος, τα σποτάκια διαφημιστικής προβολής που δημιούργησε με δικά της έξοδα η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» για τον τουρισμό και τα τοπικά προϊόντα, εντάσσονται στην ειλικρινή συμβολή της για την οικονομία της περιοχής μας, σχολίασε ο κ. Ριζόπουλος.

Ενέργεια: Οι παρεμβάσεις της παράταξης για την ανάγκη έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο ήταν συνεχείς αυτό το διάστημα. Ο κ. Ριζόπουλος επανέλαβε σήμερα πως πρέπει να αξιοποιήσουμε την υπογραφή του EastΜed. «Είναι ψιλά γράμματα αυτά αλλά ας ασχοληθεί και κάποιος με τα ψιλά γράμματα…» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Λίμνη Παμβώτιδα: Από τα θέματα της Λίμνης που έχουν προκύψει κατά τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ριζόπουλος ξεχώρισε ασφαλώς την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης με την προηγούμενη μορφή τους, εν αναμονή της αντικατάστασής τους από τους νέους οργανισμούς που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο. Επανέφερε την πρόταση της παράταξης για τη δημιουργία μόνιμης σύνδεσης του Νησιού με την Ντραμπάτοβα.

Από τα πολλά ειδικά θέματα τέλος, που τέθηκαν όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Ριζόπουλος ξεχώρισε τις προτάσεις της παράταξης για τα Κληροδοτήματα, για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού των Δήμων και για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Η προσαρμογή της τελευταίας στις κατευθύνσεις που πρότεινε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» συνιστούν μια μεγάλη δικαίωση, τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

«Ηγούμαστε των εξελίξεων, μαζί με τα όργανα που εκλέξαμε το καλοκαίρι μόνο ισχυρότεροι γινόμαστε και όχι πιο αδύναμοι» κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος, ευχόμενος η δεύτερη χρονιά στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Σεπτέμβριος 2020 – Αύγουστος 2021) να είναι πιο παραγωγική για όλους.