image description

Τους πολίτες της Ηπείρου να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό  κάλεσε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας παράλληλα ολιγωρία και λάθη στο χειρισμό  κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.  Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν μέχρι σήμερα οι εκκλήσεις του για διενέργεια τεστ σε όλες τις κλειστές δομές των Μεταναστών και Προσφύγων.

Συγκεκριμένα επικαλούμενος τα μέτρα που τέθηκαν από σήμερα σε εφαρμογή στην Αττική, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τα εξής:

 « Εμείς εδώ στην Ήπειρο πορευτήκαμε μέχρι σήμερα με σύνεση, θεωρώ υποχρέωσή μας  να σκεφτούμε τις συνέπειες που θα έχουμε αν δεν συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε από την αρχή.  Κάνω έκκληση στους πάντες να παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης. Από τα θετικά δείγματα που βρέθηκαν στην περιοχή μας, φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν υπολογίζουν ούτε τον εαυτό τους, ούτε τους διπλανούς τους, ούτε τους  μεγαλύτερους σε ηλικία και τους ανθρώπους που χρειάζονται τη δική μας συμπαράσταση. Μη δημιουργούμε άλλα θέματα και  μακριά από μας αυτοί που λένε δεν υπάρχει τίποτε. Αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι από όλους».

Ο Περιφερειάρχης στη συνέχεια των δηλώσεών του,  αναφέρθηκε στην «άψογη συνεργασία» που υπάρχει με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,  όχι όμως  με τον ΕΟΔΥ, με τον οποίο όπως είπε «δεν έχουμε κεντρικά καμία συνεργασία παρότι προσπάθησα πολλές φορές να τους πω, χωρίς να κάνω υποδείξεις στη δουλειά τους, ότι πρέπει να συνεργάζονται μαζί μας για το κοινό καλό». Ανέφερε τη «χρέωση» θετικών  κρουσμάτων που εντοπίζονταν εκτός Ηπείρου πότε με βάση τον προορισμό, πότε με τον ΑΜΚΑ και πότε με την Αστυνομική Ταυτότητα, σε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας, για να συμπληρώσει ότι «κάναμε τεράστια φασαρία για να πεισθούν να θωρακίσουμε την Κακαβιά. Δυστυχώς όμως, σε ο, τι μας έχει ζητηθεί κεντρικά το κάνουμε. Οι ίδιοι όμως συνεχίζουν να μην έχουν καμία συνεργασία μαζί μας».

Παίρνοντας αφορμή από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Δομή της Αγίας Ελένης (συνολικά 22)  και την καταχώρηση δύο φορές έξι κρουσμάτων (μία στην Ελληνική και μια στην Αγγλική γλώσσα) τα οποία ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο ως 12, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι «αυτό δείχνει ότι αυτοί που πρέπει να έχουν δέκα φορές περισσότερο από εμάς την προσοχή, δεν την έχουν».

Συνεχίζοντας και με βάση γεγονός ότι θετικοί έχουν βρεθεί και εθελοντές των ΜΚΟ, σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι στην Αθήνα βρέθηκε θετικός μετανάστης που ήταν προηγουμένως στη Δομή Κατσικά, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε:

«Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι η κατάσταση. Έπρεπε άμεσα  να ληφθούν τα μέτρα και για τις δύο δομές. Σκεφτείτε αυτός ο κόσμος να βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση και μετά να βρεθεί όλη η πόλη. Όπως απαιτώ από όλο τον κόσμο να σέβονται τις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε, έχω την ίδια  απαίτηση και από τον ΕΟΔΥ και από την Ύπατη Αρμοστεία και όσους χειρίζονται τους μετανάστες. Η περιοχή δεν δημιούργησε κανένα θέμα. Έχουμε αγκαλιάσει όλο τον κόσμο, αλλά δεν μπορεί στην πρώτη δυσκολία οι αρμόδιοι να κάνουν τους αναρμόδιους. Ούτε αυτοί που είναι μέσα χρωστάνε τίποτα, ούτε εμείς που είμαστε έξω. Είναι άνθρωποι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων».

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε πως μέχρι σήμερα, πέρα από τους πόρους που έχει διαθέσει η Περιφέρεια στο Κεντρικό κράτος, ότι της έχει ζητηθεί από τα νοσοκομεία κ.α. το έχει υλοποιήσει, για να συμπληρώσει ότι  από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες συνεχίζεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης και του ελέγχου της απομόνωσης των κρουσμάτων που εντοπίζονται.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τη διακοπή της ενημέρωσης από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας για τα θετικά δείγματα στην Ήπειρο, εξήγησε πως:  «Δεν μας δίνει την ενημέρωση ο ΕΟΔΥ. Εμείς δείξαμε το δρόμο της σιγουριάς και της ασφάλειας και της ησυχίας του κόσμου με αυτό που κάναμε, και ενοχλήσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια».