image description

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, με την ιδιότητα του Διαχειριστή Επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα, ανακοινώνουν τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επιλέχθηκαν να λάβουν επιχορήγηση συνολικού ύψους €3,5εκ, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ελληνική κοινωνία.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της Κοινωνίας των Πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παρούσα επιχορήγηση των €3,5εκ  προσφέρεται με στόχο την υλοποίηση συνολικά 45 έργων, τα οποία προκρίθηκαν μεταξύ των 202 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο των δύο προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τα επιλεγμένα έργα θα πραγματοποιηθούν τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα κ.α.) όσο και σε αγροτικές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές (Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κυκλάδες, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, κ.α.), στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Κάποια από τα έργα έχουν πανελλαδική κάλυψη, ενώ άλλα ενδυναμώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Ο τρόπος που το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο, δίνει τη δυνατότητα και σε οργανισμούς με μικρή εμπειρία στην υλοποίηση έργων αλλά με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο να λάβουν χρηματοδότηση. Μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για την ενδυνάμωση των ίδιων των οργανισμών που θα υλοποιήσουν τα έργα, συμβάλλοντας έτσι στην βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Τα επιχορηγούμενα έργα αφορούν -μεταξύ άλλων-  μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες, νέους και νέες, άτομα με αναπηρίες και με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, θύματα  βασανιστηρίων και θύματα εμπορίας ανθρώπων, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, μετανάστες δεύτερης γενιάς, Ρομά, κρατούμενους σε σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα ΛΟΑΤΚΙ, άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, κ.α.

Ο κατάλογος των 45 έργων που έχουν επιλεγεί προς επιχορήγηση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος εδώ.

Οι επόμενες προσκλήσεις ενδιαφέροντος, ύψους €1,3 εκ, θα ανακοινωθούν εντός του 2020 και αφορούν την «Προαγωγή της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας» και την «Ανάπτυξη των δικτύων συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών». Επιπλέον, θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση με σκοπό να βοηθηθούν οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ώστε να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Διαδικασία επιλογής έργων

Η επιλογή των έργων πραγματοποιείται με τρόπο που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Τα έργα βαθμολογούνται από ανεξάρτητους βαθμολογητές με εμπειρία στο χώρο, ενώ στην επιτροπή επιλογής συμμετέχουν και μέλη εξωτερικά από τον διαχειριστή επιχορήγησης. Η πρεσβεία της Νορβηγίας και το Εθνικό Σημείο Επαφής του ΕΟΧ στην Ελλάδα συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Ο κος Σωτήρης Λαγανόπουλος, Διευθυντής του Προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα, δηλώνει σχετικά:

«Στο Ίδρυμα Μποδοσάκη πιστεύουμε ότι η ευημερία των πολιτών μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μια πολιτικά συνειδητή κοινωνία και είμαστε περήφανοι που ο δεύτερος κύκλος επιχορηγήσεων του προγράμματος ACF ενισχύει έργα που προάγουν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαραίτητων θεμελίων για τη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Με τη νυν επιχορήγηση των €3,5εκ του προγράμματος ACF , 45 φορείς υλοποίησης και 27 εταίροι θα υλοποιήσουν σε όλη την επικράτεια έργα που αναδεικνύουν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα μας ως πολίτες.»

 

Η κα Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow επισημαίνει σχετικά:

«Στο SolidarityNow, ως συμμέτοχοι στη διαχείριση και υλοποίηση του Προγράμματος Active Citizens Fund με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα στηρίξουμε ακόμα 64 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για να στηρίξουν με τη σειρά τους, 45 συνολικά αξιόλογα έργα, πρωτοβουλίες αλλά και ανθρώπους με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Ερχόμαστε να ενδυναμώσουμε ουσιαστικά δύο σημαντικούς πυλώνες της Πολιτείας και της Δημοκρατίας. Και τα έργα που θα υποστηριχθούν απλώνονται σε όλη την επικράτεια της χώρας: από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, μέχρι την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο. Χωρίς να αποκλείουν κανέναν: μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, νέους και νέες, άτομα με αναπηρίες, θύματα  βασανιστηρίων, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, Ρομά, άτομα τρίτης ηλικίας, ΛΟΑΤΚΙ, άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Γιατί για εμάς, η ανοιχτή και συνεκτική κοινωνία είναι ο συντομότερος δρόμος να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων -και κυρίως των πιο ευάλωτων».