image description

Η πίεση που υφίσταται το Σύστημα Δημόσιας Υγείας και ιδίως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, αλλά και γενικότερα την Ήπειρο ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε συνοπτικά ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνη, ενημερώνοντας σήμερα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Η Περιφέρεια Ηπείρου – συνέχισε- είναι έτοιμη να συμβάλλει και να συνδράμει για μια ακόμη φορά  στην ενίσχυση των νοσοκομείων και στη βελτίωση υποδομών των δημόσιων φορέων υγείας  προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι λήψεις δειγμάτων.

Κοντέινερς για ασφάλεια των ελέγχων

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έγινε προμήθεια από την Περιφέρεια και τοποθετήθηκαν τρεις οικίσκοι και δύο κοντέινερ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δύο κοντέινερ στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και ένα κοντέινερ  στον Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς (ο οποίος χρησιμοποιείται από τον Ε.Ο.Δ.Υ.), ενώ πρόκειται να τοποθετηθεί ένα ακόμη στην ΤΟΜΥ Ιωαννίνων.

 Μονάδες αρνητικής πίεσης σε ΠΓΝΙ- «Χατζηκώστα»

Πέραν αυτών η Περιφέρεια ανταποκρίνεται θετικά σε αιτήματα που της υποβλήθηκαν από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» για την άμεση  οικονομική συνδρομή της ώστε να μετατραπεί τμήμα του Πολυδύναμου Κέντρου 24  κλινών σε μονάδα αρνητικής πίεσης για ασθενείς με Covid-19 και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων επίσης για χρηματοδότηση δημιουργίας συστήματος αρνητικής πίεσης για εννέα δωμάτια νοσηλείας στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων 3 και για δέκα δωμάτια στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων 4.

Επτά κλίνες ΜΕΘ στην Άρτα

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης  ανακοίνωσε ότι  το Νοσοκομείο Άρτας ενισχύθηκε από την Περιφέρεια με επτά κλίνες ΜΕΘ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, καθώς δεν αποκλείεται μελλοντικά να χρειαστεί να νοσηλεύσει ασθενείς με Covid-19.

Έλεγχοι Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Όσον αφορά την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών στα Ιωάννινα, ο Περιφερειάρχης την απέδωσε κυρίως σε μετανάστες που απασχολούνται σε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής,  οι οποίοι  διαμένουν ομαδικά και υπό δύσκολες συνθήκες.

Εξαιτίας αυτής της παραμέτρου,  αφίχθη  σήμερα στα Ιωάννινα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, υπό την εποπτεία του οποίου κλιμάκια  πραγματοποιούν  ελέγχους σε μονάδες στις οποίες απασχολούνται, αλλά και σε περιοχές που διαβιούν οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί εργαζόμενοι.

«Απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα από όλους για να αποφύγουμε τα χειρότερα», τόνισε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Π.Ε. Ιωαννίνων, αλλά για όλες της Ηπείρου». «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα βουνό μπροστά μας», πρόσθεσε για να  καταλήξει λέγοντας  ότι η απόφαση για την επιβολή ή όχι πρόσθετων μέτρων ή ακόμη και lockdown, δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά επιστημονική και λαμβάνεται βάσει των εισηγήσεων των Λοιμωξιολόγων.

 Aποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής

Η ανάδειξη αναδόχων για την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Καναλίου, για την μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Παρακαλάμου, για εργασίες στην ιστορική γέφυρα της Άρτας και η προώθηση οδικών έργων και έργων πολιτισμού με προγραμματικές συμβάσεις σε Άρτα, Πρέβεζα, Πάργα κ.α. περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αναλυτικά:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και αναδείχθηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι των έργων:

  • «Βελτίωση πρόσβασης – σήμανσης στα Ιαματικά Λουτρά Χανόπουλου Άρτας», προϋπολογισμού 231.500,00 € με ΦΠΑ. Ανάδοχος ΜΕΚΟΝ Α.Ε.
  • «Βελτίωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης», προϋπολογισμού 100.000,00 €. Ανάδοχος Πανηπειρωτική ΑΤΕ.
  • «Προσθήκη νέου διώροφου κτιρίου στο υπάρχον δημοτικό σχολείο Καναλίου» προϋπολογισμού € 680.920. Ανάδοχος ΒΕΡΜΙΟ ΑΤΕ
  • «Επείγουσες εργασίες ανάντη Ιστορικής γέφυρας Άρτας», προϋπολογισμού 300.000 €  Ανάδοχος Δ. Φούκας.

Αναδείχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:

  • «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Τ.Δ. Παρακαλάμου του Δήμου Άνω Καλαμά (νυν Πωγωνίου)», προϋπολογισμού 700.000 €. Ανάδοχος ΣΥΡΜΕΤ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Α.Ε.
  • «Άμεση αποκατάσταση επαρχιακής οδού Κοκκινόχωμα – Δελβινακόπουλο – Σπήλαιο», προϋπολογισμού 120.000 €. Ανάδοχος ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝ. ΙΚΕ
  • «Συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Άρτας», προϋπολογισμού € 56.000. Ανάδοχος Ρήγας Κουτσός.
  • «Κατασκευή τεχνικών και διαβάσεων επί ρεμάτων στην περιοχή Κοτσανόπουλου Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 50.000 €

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:

  • «Παρεμβάσεις στην περιοχή αναδασμού στις «Πολιτσές» Χρυσοβίτσας», προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.
  • Συντήρηση – αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Δραγοψάς, προϋπολογισμού 125.000 ευρώ.

Σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων

Από την Ο.Ε. εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Πρέβεζας και Πάργας για οδικά έργα σε Δήμους Πάργας και Πρέβεζας και συγκεκριμένα:

  • Η προγραμματική με το Δήμο Πρέβεζας αφορά το έργο:  «Βελτίωση βατότητας – κατασκευή τεχνικών – σήμανση και ασφάλεια οδικών τμημάτων στο Δήμο Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 282.200, εκ των οποίων 218.000 ευρώ θα καταβάλλει η Π.Ε. Πρέβεζας και 64.200 ο Δήμος Πρέβεζας.
  • Η προγραμματική με το Δήμο Πάργας αφορά το έργο: «Βελτίωση βατότητας – κατασκευή τεχνικών – σήμανση και ασφάλεια οδικών τμημάτων στο Δήμο Πάργας», προϋπολογισμού € 382.000, εκ των οποίων η Π.Ε. Πρέβεζας θα καταβάλλει 283.000 ευρώ και ο Δήμος 99.000 ευρώ.

Προγραμματικές για έργα Πολιτισμού

Η Ο.Ε. ενέκρινε τη σύναψη των παρακάτω προγραμματικών συμβάσεων για έργα Πολιτισμού και συγκεκριμένα:

  • Με το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο: «Εργασίες αντιστήριξης των πρανών στον Αρχαιολογικό χώρο Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας», προϋπολογισμού 258.000 ευρώ.
  • Με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων για τα έργα: α) Αντικατάσταση στέγης Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Ροδοτοπίου, προϋπολογισμού 98.100 ευρώ και Β) Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ταξιαρχών Σερβιανών προϋπολογισμού000 ευρώ.

Προμήθεια κοντέινερ για ελέγχους κορωνοϊού

Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια τριών (3) κοντέινερ (container) για τις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου που σχετίζονται µε τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον κορωνοϊό (Covid-19)».

Επέκταση αγροτικού εξηλεκτρισμού

Τέλος με άλλη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 43.435, 86 ευρώ για την επέκταση του αγροτικού εξηλεκτρισμού στις περιοχές «Κουφοκαριά» και «Πηγάδια» της Τ.Κ. Κρανέας του Δήμου Ζηρού.