Την απόσυρση του θέματος που αφορά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τόσο για ουσιαστικούς όσο και για τεχνικούς λόγους πρότεινε ο εισηγητής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Γιωτίτσας στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης.

«Προτρέξατε να προεξοφλήσετε τα μέτρα με δηλώσεις σας πριν καν τα αποφασίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να γνωρίζετε ούτε το ύψος της δαπάνης ούτε τη διαδικασία υλοποίησης. Μετά από τόσους μήνες η δική μας πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη άνοιξη παραμένει η μόνη κοστολογημένη. Δεν υπάρχει δικαιολογία για την καθυστέρησή σας να λάβατε αποφάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η πρόταση της παράταξης μας είναι η απόσυρση του θέματος αφού, εκτός όλων των άλλων, μετά την επιβολή του τοπικού lockdown τα δεδομένα έχουν αλλάξει κι άρα χρειάζεται μια επικαιροποίηση των όποιων μέτρων ελάφρυνσης αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Μας καλείτε σήμερα να πάρουμε μια πολιτική απόφαση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού δεν γνωρίζετε ούτε εσείς τον τεχνικό τρόπο με τον οποίο θα γίνει. Δεν υπάρχει κοστολόγηση. Πρέπει λοιπόν να αποσύρετε το θέμα, να συζητήσουμε, όπως υποσχεθήκατε, αλλά δεν το κάνατε πράξη όλοι μαζί, να δούμε τις προτάσεις των επαγγελματικών φορέων και να πάρουμε μια απόφαση οριζόντιας μείωσης των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς περί λαϊκισμού που ακούστηκαν από τη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι είναι αυτή που έσπευσε να επικοινωνήσει τη δεύτερη δέσμη μέτρων με συνεντεύξεις και παχιά λόγια, αλλά τελικά ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο με ένα δίφυλλο ως εισήγηση, χωρίς ανάλυση και κοστολόγηση.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα, αν είχαν παρθεί νωρίτερα, προφανώς και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσα στο 2020 και μάλιστα από τον Ιούνιο.

Κατέληξε δε, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που η δημοτική αρχή καθυστέρησε δεν υπάρχει περίπτωση οι επιχειρήσεις να δουν κάποιο όφελος την τρέχουσα χρονιά.

«Εμείς είχαμε τη διάθεση να προσέλθουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε όλοι μαζί για να είναι αποτελεσματικά τα όποια μέτρα αποφασίσουμε. Η δημοτική αρχή όμως δεν ξέρει ούτε καν η ίδια πως θα εφαρμοστούν. Βρίσκεται σε ένα χάος. Μόνο παχιά λόγια, για μια υποτιθέμενη δέσμη μέτρων με μεγάλη καθυστέρηση και η οποία δεν θα ελαφρύνει την τσέπη κανενός συμπολίτη μας μέσα στο 2020».

 

Καμία απόφαση για αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου στην Πεδινή χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία

Την αναβολή του θέματος για την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου στη θέση Κασταλάτα της Κοινότητας Πεδινής, μέσω εκμίσθωσης, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα”, Θωμάς Μπέγκας, στη διάρκεια του δημοτικού συμβούλιο της Πέμπτης.

Όπως τόνισε, η δημοτική αρχή ακόμα και σε θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν προσφορά προς τον τόπο καταφέρνει με τον τρόπο που τα διαχειρίζεται να προκαλεί αναστάτωση και ανησυχία.

“Η αποκατάσταση ενός ανενεργού λατομείου είναι ως άποψη στην ορθή περιβαλλοντική κατεύθυνση, αλλά όταν αποφασίζεται ένα έργο, αυτού του τύπου στα όρια μιας περιοχή οι κάτοικοι της οποίας βίωσαν επί δεκαετίες την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους από τη λειτουργία μιας χωματερής δεν μπορεί η δημοτική αρχή να τους αγνοεί”, επισήμανε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

“Δεν έχετε ενημερώσει τους κατοίκους τι μέλει γενέσθαι. Δεν ζητήσατε καν την άποψη του τοπικού συμβουλίου. Για ένα περιβαλλοντικό έργο καταθέσατε μια εισήγηση με τεχνικό αντικείμενο που υπογράφεται από την Οικονομική υπηρεσία. Ποιος θα μας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις για την πληρότητα των μελετών και των αδειοδοτήσεων; Ποιος θα μας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις για την ποιότητα των υλικών αποκατάστασης; Για όλους αυτούς τους λόγος ζητάμε αναβολή του θέματος”.

Απαντώντας ο κ. Μπέγκας στην προβοκατόρικη στάση του Δημάρχου ο οποίος τον κάλεσε να πάρει θέση ως αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, τόνισε πως τοποθετείται στο Δημοτικό Συμβούλιο ως επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».

«Η παράταξή μας αφουγκράστηκε τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και γι’ αυτό πρότεινε την αναβολή του θέματος για να υπάρξει ενημέρωση. Σε κανένα σημείο της  τοποθέτησής μου δεν αξιολόγησα την ποιότητα της προτεινόμενης μελέτης και των υλικών που προβλέπονται να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του λατομείου. Πως ήταν δυνατόν να κάνω κάτι τέτοιο από τη στιγμή που δεν φροντίσατε να ενημερωθούμε;», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Τέλος, την έντονη ανησυχία και αντίδραση των κατοίκων της περιοχής της Δ.Ε. Μπιζανίου, μετέφεραν στο δημοτικό συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα”, Δημήτρης Νάστος και Στέφανος Σίντος.