image description

Την προγραμματική σύμβαση για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο Δήμο Ιωαννιτών υπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Με την υπογραφή αυτή για τον Δήμο ολοκληρώθηκε μία μακρά και επίπονη διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου.

Πρόκειται για μία παρέμβαση ζωτικής σημασίας που διασφαλίζει την αντικατάσταση των λαμπτήρων με led σε όλη την έκταση του Δήμου χωρίς κανένα κόστος.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ το έργο θα εκτελεστεί από το πρόγραμμα ELENA.

«Περιμέναμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είμαι ευτυχής που σήμερα υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση. Σε λίγες μέρες, με δημόσια διακήρυξη θα γίνει ο διαγωνισμός ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα υλοποιήσει την μελέτη. Το πρόγραμμα ELENA δίνει το δικαίωμα στον ανάδοχο του έργου να δανειστεί με πολύ χαμηλό επιτόκιο.  Στην περίπτωση του Ταμείου Παρακαταθηκών το δάνειο πρέπει να το πάρει ο Δήμος ενώ το επιτόκιο είναι υψηλότερο» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Σημείωσε πως στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κι άλλοι Δήμοι της Ηπείρου καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων (Αστυνομικά Μέγαρα- Νοσοκομεία) ενώ προβλήματα υπάρχουν και με το σκέλος του προγράμματος για την αντικατάσταση των καραβιών που εκτελούν τα δρομολόγια στη λίμνη.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στις δηλώσεις του μίλησε για μία υποδειγματική συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου που οδήγησε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

«Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου για τον Δήμο. Σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση μιας παρέμβασης σε όλη την έκταση του Δήμου. Το έργο γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο και τους δημότες και το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί την πιο συμφέρουσα λύση. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης είναι αποτέλεσμα της υποδειγματικής συνεργασίας του Δήμου με την Περιφέρεια. Η συνεργασία είναι μονόδρομος για την λύση προβλημάτων», τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι για την σημερινή δημοτική αρχή η αντικατάσταση του οδοφωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου αποτελούσε δέσμευση προς τους πολίτες.

Η ολοκλήρωση του έργου θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη αλλά και θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.