image description

Από την υπέρμετρη αισιοδοξία, στην «προσγείωση» στην πραγματικότητα και τανάπαλιν. Κάπως έτσι θα πηγαίνει το πράγμα στον ΠΑΣ Γιάννινα φέτος και μαζί με τη διαχείριση του έμψυχου υλικού από τον προπονητή, απαιτείται και ψυχολογική διαχείριση των αποτελεσμάτων, θετικών και αρνητικών. Το βέβαιο είναι ότι η ομάδα δείχνει ικανότητες και παλεύει όλα τα ματς. Δεν ακούς δηλώσεις του τύπου «σήμερα δεν κατεβήκαμε καν στο γήπεδο». Και μακάρι να μη χρειαστεί να τις ακούσουμε ούτε στα επόμενα παιχνίδια.

Ακόμα και με 10 παίκτες κόντρα στην ΑΕΛ οι «κυανόλευκοι» καί γκολ πέτυχαν καί για δεύτερο προσπάθησαν, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ταμπουρώθηκαν. Το «σε κάθε παιχνίδι πάμε για τη νίκη» στον ΠΑΣ έχει κυριολεκτική σημασία.

Στο τέλος δε, δεν έψαξαν για δικαιολογίες ότι έφταιγε η αποβολή (σ.σ. φυσικά και ήταν εφεύρεση του Βρέσκα η κόκκινη στον Λώλη), αλλά στάθηκαν στη δική τους απόδοση. Κι αυτό το έχουμε ξαναγράψει, ότι τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό θα κρίνονται από τη διάθεση, την απόδοση των παικτών και την εφαρμογή του πλάνου.

Τα αποτελέσματα, όμως, προϋποθέτουν και κάποια βασικά πράγματα. Πρώτον να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι τραυματισμοί, γιατί προς το παρόν το βάθος πάγκου είναι μικρό και δεύτερον να συμβαδίζουν οι στόχοι που τίθενται, με τα εξωαγωνιστικά, όπως είπε και ο προπονητής. Και φυσικά δεν αναφερόταν σε παίκτες, αλλά σε οργανωτικά θέματα τα οποία έχουν πολλές παραμέτρους, από γήπεδα και συνθήκες προπόνησης μέχρι γραφειοκρατικά ζητήματα. Ευτυχώς τα αποδυτήρια, που είναι ο τρίτος και πολύ βασικός παράγοντας επιτυχίας μίας ομάδας, δείχνουν εικόνα οικογένειας, κάτι που φαίνεται στις δηλώσεις των παικτών, αλλά και στον τρόπο που πανηγυρίζουν τα γκολ.

Όλα τα παραπάνω ενδεχομένως ελάχιστα ή καθόλου μπαίνουν στη «ζυγαριά» του κόσμου στην κρίση των αποτελεσμάτων. Στις νίκες όλοι είναι θεοί, στις ήττες όλο και κάτι φταίει. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι σκαμπανεβάσματα στην απόδοση έχουν όλες οι ομάδες, ειδικά σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες περιόδους για όλους.

Αύριο που ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται τον Παναιτωλικό η νίκη είναι μονόδρομος. Η καμπύλη πρέπει να πιάσει και πάλι την ανοδική πορεία, γιατί το συγκεκριμένο ματς ίσως αποδειχτεί «κλειδί» για την παραμονή. Όση κούραση και να υπάρχει, όσες απουσίες και να έχει ο κόουτς, η ομάδα πρέπει να αποδείξει για μία ακόμα φορά την αξία της μέσα στο γήπεδο και να κλείσει την παρένθεση της αναμέτρησης με την ΑΕΛ.