Την ευκαιρία για έναν πρώτο στατιστικό απολογισμό του διμήνου δίνει η διακοπή της Super League, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να έχει δείξει τα πρώτα δείγματα δουλειάς του προπονητή του. Αν, μάλιστα, δεν είχαν στραβώσει τόσο πολύ τα δύο εντός έδρας παιχνίδια με ΑΕΛ και Παναιτωλικό, η εικόνα θα ήταν και ακόμα καλύτερη.

Ο ΠΑΣ έχει αρκετές πρώτες και δεύτερες θέσεις σε στατιστικές κατηγορίες και πραγματικά αν δεν ήταν άστοχος με δοκάρια και χαμένες ευκαιρίες, στις οποίες είναι πρώτος στους σχετικούς πίνακες, θα είχε εκτοξευτεί βαθμολογικά!

Σε ομαδικό επίπεδο αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα διαθέτει την 3η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος, κάτι που μαρτυράει και τη φιλοσοφία με την οποία αγωνίζεται η ομάδα. Ο ΠΑΣ έχει πετύχει 9 γκολ, όσα έχουν επίσης Άρης και ΑΕΚ. Είναι προς στιγμήν η μοναδική ομάδα που έχει σκοράρει κατά του Ολυμπιακού! Καλύτερη επίθεση διαθέτουν ο Ολυμπιακός (14) και ΠΑΟΚ (12).

Ένα άλλο στοιχεία που επιβεβαιώνει τον επιθετικό προσανατολισμό των Ηπειρωτών είναι ο αριθμός τελικών προσπαθειών, που είναι 81, και τους κατατάσσει στη 2η θέση! Ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος με 99 τελικές και ο Ολυμπιακός τρίτος με 79.

Πριν την ΑΕΛ και τον Παναιτωλικό ο ΠΑΣ ήταν και πολύ πιο αποτελεσματικός, αφού είχε 1 γκολ/7 τελικές προσπάθειες και έπεσε πλέον στο 1 γκολ/10,1 τελικές.

Πολύ ψηλά (2η θέση) και στις ασίστ ο ΠΑΣ Γιάννινα, έχοντας 8 όσες και ο ΠΑΟΚ. Πρώτος είναι ο Ολυμπιακός με 12 και πίσω από τους ΠΑΣ και ΠΑΟΚ οι ΑΕΚ και Βόλος με 6 ασίστ. Απόδειξη του ότι τα γκολ έρχονται μέσα από συνδυασμούς και δεν στηρίζονται σε ατομικές προσπάθειες.

Άλλο ένα στοιχείο του παιχνιδιού των Γιαννιωτών είναι η ενέργεια στο παιχνίδι τους, την οποία επιβεβαιώνει η 2η θέση στα κλεψίματα που είναι 177. Στον τομέα αυτό προηγείται ο Ατρόμητος με 192 και πίσω από τον ΠΑΣ είναι ο Παναιτωλικός με 166 κλεψίματα.

Πρώτη ομάδα σε επεμβάσεις στο πρωτάθλημα είναι η ομάδα του κ. Γιαννίκη με 129 και ακολουθεί ο Παναιτωλικός με 127 και ο Ατρόμητος με 118.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ΠΑΣ σουτάρει αρκετά εκτός περιοχής. Είναι η πρώτη ομάδα στον σχετικά πίνακα με σουτ εκτός περιοχής, έχοντας δοκιμάσει 39 σουτ όσα και ο ΠΑΟΚ. Στα σουτ εντός περιοχής είναι 5ος έχοντας κάνει 28 σουτ.

Μία στατιστική κατηγορία που μετράει ουσιαστικά τις χαμένες κλασικές ευκαιρίες καταδεικνύει κι ένα σημαντικό πρόβλημα του ΠΑΣ, που είναι το εύκολο γκολ και που αν το πετύχαινε θα είχε εκτοξευτεί βαθμολογικά. Ο ΠΑΣ είναι η πρώτη ομάδα σε χαμένες ευκαιρίες, έχοντας 9. Οι μισές απ’ αυτές να ήταν γκολ, θα αποτυπωνόταν και στον βαθμολογικό πίνακα. Από 6 χαμένες ευκαιρίες έχουν ΠΑΟΚ και Ατρόμητος.

Μαζί με τις χαμένες ευκαιρίες προσθέσετε και την πρώτη θέση στα δοκάρια! Ο ΠΑΣ έχει 5 δοκάρια σε 8 αγώνες! Από 3 έχουν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και ΟΦΗ!

Σε ό,τι αφορά τα λάθη, το να προσπαθήσει η ομάδα να έχει κατοχή μπάλας, έχει ως συνέπεια να είναι 4η στη στατιστική αυτή. Έχει κάνει 327 λάθη. Τα περισσότερα έχει ο Ατρόμητος (356) και ακολουθούν ΠΑΟ (347) και ΟΦΗ (341).

Στον ΠΑΣ δεν πάνε καλά τα εύστοχα γεμίσματα. Ο μέσος όρος είναι 0,2640 και είναι η 5η πιο άστοχη ομάδα στα γεμίσματα.

Μία κατηγορία στην οποία έχει αρνητική πρωτιά ο ΠΑΣ είναι τα φάουλ και οι κίτρινες. Με 161 φάουλ και 27 κίτρινες ο ΠΑΣ είναι η πιο «σκληρή» ομάδα του πρωταθλήματος, αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 159 φάουλ και στις κάρτες ο Βόλος με 26.

Κερδίζει όμως και πολλά φάουλ. Είναι στην 4η θέση των κερδισμένων φάουλ με 141. Τα πιο πολλά έχουν κερδίσει ο Ατρόμητος (172), Παναιτωλικός (151) και ΟΦΗ (148).

Το συμπέρασμα που βγαίνει, πάντως, είναι ότι η ομάδα του ΠΑΣ έχει πολύ έντονη παρουσία στα παιχνίδια της σε όλους τους τομείς, σε άμυνα και επίθεση.

Από ατομικά στατιστικά παικτών θα σταθούμε στον Παμλίδη που με 15 τελικές είναι 2ος σε προσπάθειες για γκολ στο πρωτάθλημα πίσω από τον Καρλίτος του Παναθηναϊκού που έχει 24.

Στις αποκρούσεις ο Χουτεσιώτης είναι 5ος με 22.

Ο Πίρσμαν είναι 4ος στα κλεψίματα με 26, 3ος στα κερδισμένα φάουλ με 23, αλλά έχει τα περισσότερα λάθη (56) στο πρωτάθλημα.

Ο Παντελάκης είναι 3ος σε επεμβάσεις με 30 και 6ος ο Εραμούσπε με 25.

Στις χαμένες ευκαιρίες που ο ΠΑΣ είναι πρώτος στη σχετική κατάταξη, Παντελάκης και Λέο έχουν από 3 και μοιράζονται την 1η θέση στην αστοχία!

Ο Κρίζμαν είναι 3ος σε δοκάρια, καθώς τα σημάδεψε 2 φορές.

Τέλος στις κίτρινες ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει στο όριο με 3 κίτρινες τους Πίρσμαν, Καρτάλη, Σιόντη και Κάργα και όπως γίνεται αντιληπτό αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να ανεβαίνει ο… κίτρινος πυρετός, φέρνοντας αναγκαστικές απουσίες.