image description

Σοβαρές επιφυλάξεις για συγκεκριμένα σημεία της μελέτης διαχείρισης των Σταθμών Μεταφόρτωσης της Ηπείρου εξέφρασε κατά τη συζήτηση έγκρισης των όρων δημοπράτησης και της μελέτης διαχείρισης των ΣΜΑ, στο εξ αναβολής Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δημων Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.

Επιμένοντας στα όσα λέει τις τελευταίες ημέρες για τις διατάξεις της μελέτης που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη πλήρους ανταγωνισμού ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις και άρα οφέλη για τους δημότες της Ηπείρου, ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε θέμα νέας αναβολής στη συζήτηση για να υπάρξει ο χρόνος που θα επιτρέψει να αλλάξουν βασικά σημεία της μελέτης, μέσα από τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών παραγόντων και όλων των Δήμων στη συζήτηση για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα που θα καθορίσει τις οικονομικές επιβαρύνσεις των Δήμων της Ηπείρου για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε ευθέως ζήτημα νομιμότητας της υπό συζήτηση σύμβασης και τελικώς σημαντικού περιορισμού του ανταγωνισμού μέσα από συγκεκριμένες προβλέψεις όπως τα ISO, τα χαρακτηριστικά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (Euro6) των οχημάτων που θα εισφέρει στην εργολαβία ο ανάδοχος, οι αποσβέσεις των οχημάτων, ο ετήσιος κύκλος εργασιών των υποψηφίων αναδόχων να είναι πάνω από 200% του ετήσιου προϋπολογισμού της δημοπρατούμενης υπηρεσίας κτλ. Προηγήθηκε κατά την πρώτη του τοποθέτηση μια ύστατη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει σύγκλιση ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση, προς όφελος των πολιτών της Ηπείρου.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος της νέας αναβολής της συνεδρίασης, ο κ. Ντακαλέτσης παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανάδειξη του αναδόχου του έργου δεν θα γίνει με κριτήριο τη μεγαλύτερη έκπτωση. Η μελέτη προβλέπει ως κριτήριο τη «βέλτιστη σχέση ποιότητας και τιμής» σε ποσοστό 70-30, που μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο μέσω της βαθμολόγησης, στο 80-20 ή ακόμα και παραπάνω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με υποκειμενικό τρόπο θα καθορίσει η Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού τη βαθμολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του φακέλου του κάθε υποψήφιου αναδόχου, τα οποία χαρακτηριστικά θα καθορίσουν την τελική επιλογή του αναδόχου, καθώς μια έκπτωση της τάξης του 50% μπορεί να «κερδηθεί» από μια άριστη αξιολόγηση (βαθμός 120) των τεχνικών χαρακτηριστικών του φακέλου του κάθε υποψήφιου αναδόχου που θα καταθέσει αντίστοιχα έκπτωση της τάξης του 5%! Η αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών έχει μεγάλο βαθμό υποκειμενικότητας και είναι χαρακτηριστικό πως στην πορεία της συζήτησης η Διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων που υπογράφει τη μελέτη, διορθώνοντας προηγούμενη απάντησή της, είπε πως «ακόμα και το 70-30 αλλάζει»… εννοώντας προφανώς προς τα κάτω για τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Στις επανειλημμένες εκκλήσεις του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου για την αναβολή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου κ. Νίκος Καλαντζής επέμεινε στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν η κατά πλειοψηφία αποδοχή της τροποποιημένης εισήγησης του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ. Η εισήγηση αυτή άλλαξε τα ποσοστά βαρύτητας ανάμεσα στα τεχνικά χαρακτηριστικά και την οικονομική προσφορά από το 70-30 στο 50-50.

Στην τοποθέτησή του κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο κ. Ντακαλέτσης που απείχε από την ψηφοφορία, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν αισθάνομαι ικανοποιημένος που συνέβαλα απλά στο να μειωθεί ένα ποσοστό. Αντίθετα αισθάνομαι πικραμένος επειδή απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειές μου για την επίτευξη σύγκλισης και είναι επίσης εδραιωμένη η πεποίθησή μου ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης. Τέλος, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά ούτε και Βόρειοι και Νότιοι και φοβάμαι ότι οι μόνοι ηττημένοι από αυτή την απόφαση είναι οι πολίτες της Ηπείρου, επειδή θα επιβαρυνθούν με περισσότερα τέλη, στη δεδομένη κακή συγκυρία για την οικονομία μας».