Άμεση τηλεδιάσκεψη των ομάδων της Α1 με την Ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης για να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα γυναικών ζητεί με ανακοίνωσή του ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC, ο οποίος κατηγορεί για σεξιστικές αντιλήψεις όσους θεωρούν ότι ο γυναικείος αθλητισμός είναι κάτι διαφορετικό από τους άνδρες που αγωνίζονται κανονικά.

Υπάρχει ήδη πρόταση για το πως θα λειτουργεί το υγειονομικό πρωτόκολλο και μάλιστα με την παρουσία των μισών ατόμων απ’ ό,τι στη Basket League.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣ Γιάννινα με τίτλο “Σεξισμός και μπάσκετ στην Ελλάδα”, αναφέρει τα εξής:

Ο σεξισμός αναφέρεται στις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που αντικατοπτρίζονται στην αρνητική εκτίμηση μια ομάδας ατόμων εις βάρος κάποιας άλλης ομάδας ατόμων, έχοντας ως πρωτεύων και βασικό κριτήριο το φύλο τους και με αυτό τον τρόπο προωθείται η κοινωνική ανισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Το συνηθέστερο θύμα του σεξισμού είναι οι γυναίκες.
Στο μπάσκετ όμως τι γίνεται; Ισχύει κάτι τέτοιο; Ο πρόδηλος σεξισμός εις βάρος των γυναικών μπορεί να φαίνεται πως εκλείπει, όμως, στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό, απλώς λαμβάνει χώρα υπογείως και καθίσταται λανθάνων, ιδίως σε ό,τι αφορά την Α1 εθνική κατηγορία. Η γυναίκα δεν έχει τη θέση που δικαιούται σε αυτό το χώρο εργασίας και όποιοι νομίζουν ότι αυτό ανήκει στο παρελθόν, εθελοτυφλούν. Το 2020, η ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ θεωρεί ακόμα ότι η γυναίκα είναι κατώτερο είδος από τον άντρα και έχει επιτρέψει τις ομάδες μπάσκετ των ανδρών να είναι επαγγελματικές ενώ τις γυναικείες τις θεωρεί ερασιτεχνικές.
Ζητάμε επίσημα πλέον από την ΕΟΚ σαν διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος μας, να καλέσει σε επίσημη τηλεδιάσκεψη όλα τα σωματεία της Α1 και να στείλει στον ΕΟΔΥ και στα αρμόδια υπουργεία το πρωτόκολλο που καταθέσαμε και μπορούμε να ακολουθήσουμε, που είναι πιστό αντίγραφο του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών με τη μόνη διαφορά ότι εμείς θα έχουμε 80 άτομα επιτρεπόμενα ανά αγώνα και όχι 170. Θεωρούμε ότι ο ΕΟΔΥ και οι λοιμοξιολογοι δε θα θεωρήσουν ότι ο COVID κολλάει στις γυναίκες και όχι στους άντρες και άμεσα θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα μας. Εν αναμονή ενεργειών σας.