image description

Μετά τη νίκη της Τότεναμ επί της Σίτι την προηγούμενη εβδομάδα, σ’ ένα ματς που η Σίτι είχε 80% κατοχή μπάλας, αλλά δεν έβαζε γκολ με τίποτα, ο Μουρίνιο σε μια δήλωση που συμπυκνώνει όλη την προπονητική του φιλοσοφία, είχε πει «μπορούν να πάρουν την μπάλα σπίτι τους. Εγώ πήρα τρεις πόντους»… Την κυνική αυτή πλευρά του ποδοσφαίρου βιώνει –τρόπον τινά- και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Παίρνει τα καλά λόγια για το… σπίτι, όχι όμως τους βαθμούς. Χρειάζεται πολλή υπομονή για να συνδυαστούν αυτά τα δύο.

Μετά από 10 αγωνιστικές αυτό που σίγουρα δεν έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι οι βαθμοί που θα έπρεπε βάσει των εμφανίσεων. Και δεν τους έχει, διότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι τέτοιο που δεν «πολυγουστάρει» το καλό θέαμα. Στην Ελλάδα κερδίζει αυτός που βάζει πρώτος γκολ και μετά οχυρώνεται καλά στα μετόπισθεν να κρατήσει το αποτέλεσμα. Εξ ου και οι συνεχείς ερωτήσεις προς προπονητή και παίκτες για το πώς χάθηκαν οι 13 βαθμοί με ανατροπές, διότι τους φαίνεται περίεργο. Ανατροπές μόνο 2-3 ομάδες κάνουν στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Και δυστυχώς ανατροπές με τέτοια συχνότητα μόνο ένας βιώνει, ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Το πρόβλημα το δείχνουν και κάποιοι αριθμοί. Τέσσερα πέναλτι, δύο κόκκινες και 13 γκολ παθητικό, εκ των οποίων τα 11 στο β’ ημίχρονο. Κάτι που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον αμυντικό τομέα και ίσως εκεί πρέπει να εστιάσει και η ομάδα για να εντοπίσει για ποιο λόγο τόσα πολλά λάθη και τόσο εύκολα λάθη σε κάθε αγώνα. Δεν λέμε, και η διαιτησία δεν έχει σταθεί στο ύψος της, αλλά το να δέχεσαι από 1-2 γκολ σε κάθε ματς και μάλιστα χωρίς πολλές κλασικές ευκαιρίες του αντιπάλου, είναι πολύ ανησυχητικό. Θέμα λεπτομερειών; Τύχης; Συγκέντρωσης;

Με τούτα και μ’ εκείνα, το καλό ξεκίνημα των «κυανόλευκων» «ακυρώθηκε» εκ του αποτελέσματος, οι 9 βαθμοί δεν είναι βαθμοί ασφαλείας, αλλά υπάρχει την ερχόμενη Κυριακή η ευκαιρία διόρθωσης της πορείας κόντρα στην ουραγό Λαμία. Όμως (γιατί πάντα υπάρχει κι ένα «όμως») και η ομάδα του Μπάμπη Τεννέ το ματς αυτό έχει «σημαδέψει» για τη δική της «επανεκκίνηση», οπότε ας ετοιμαζόμαστε για «αίμα κι άμμο». Μάλιστα ο κόουτς των αντιπάλων φρόντισε να «φωνάξει» και για τη διαιτησία στο χθεσινό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, μπας και προετοιμάσει καμιά κατάσταση για το «Ζωσιμάδες».

Ο Αργύρης Γιαννίκης στο προσεχές ματς ενδεχομένως να έχει και δύο προσθήκες στο απουσιολόγιο, των Σάλιακα και Λέο. Ας ελπίσουμε ότι θα προλάβουν οι δυο τους, μετά τους χθεσινούς τραυματισμούς, γιατί ο κόουτς ξεμένει πλέον από λύσεις.

Τα… «καύσιμα» σιγά-σιγά τελειώνουν. Κάποιοι παίκτες είναι πιο ευαίσθητοι και βγάζουν τραυματισμούς, μεγάλους ή μικρούς, άλλοι βρίσκονται στα όρια των καρτών (σ.σ. ο Καρτάλης δεν θα παίξει με Αστέρα, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Σιόντης, Πίρσμαν είναι στο όριο) και άλλοι είναι άπειροι για να αντέξουν το βάρος ή να μπουν και να κάνουν τη διαφορά. Ειδικά από τον Β’ γύρο και μετά που τα πράγματα θα σοβαρέψουν, η ομάδα πρέπει να βρει περισσότερες έτοιμες λύσεις. Τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου πρέπει να τη δούμε πιο σοβαρά απ’ ό,τι υπολογίζαμε, γιατί ποτέ άλλοτε ο πάγκος δεν είχε μόνο παιδιά 18 ως 21 ετών.

Υ.Γ.: Όπως ακριβώς τα γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τη διαιτησία. Οι του VAR πάνε τις φάσεις και τις κρίνουν από εκεί που θέλουν. Πριν το πέναλτι, ο Γρίβας όχι μόνο κάνει φάουλ στον Πίρσμαν, αλλά είναι και για κόκκινη. Διότι μετά το γέμισμα που κάνει, ρίχνει επίτηδες κλωτσιά στον Πίρσμαν. Την έκανε «γαργάρα» το VAR που εξέτασε μόνο αν υπάρχει οφσάιντ, εκτός από πέναλτι.

Σε ό,τι αφορά την κριτική των παικτών, σε γενικές γραμμές να πούμε ότι ήταν ένα κακό ματς, με πολλά σφυρίγματα για φάουλ, πολλές κάρτες και τρεις αναγκαστικές αλλαγές για τους προπονητές. Είναι απορίας άξιο πως μπήκαν 3 γκολ με μόνο 9 τελικές και ελάχιστο καθαρό χρόνο παιχνιδιού.

Λευτέρης Χουτεσιώτης: Στη φάση του πρώτου γκολ, ενώ αποκρούει την μπάλα, τη στρώνει μπροστά του, αντί να τη διώξει με δύναμη σε κόρνερ, ή στα πλάγια. Παρόμοιο λάθος είχε κάνει και στο πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ. Κλασικά σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να διώχνεις την μπάλα στα πλάγια ή κόρνερ για ασφάλεια. Λεπτομέρειες που όμως κάνουν τη διαφορά και δίνουν ψυχολογία σ’ έναν τερματοφύλακα όταν κρατάει το μηδέν στην εστία.

Νώντας Παντελάκης: Υπάρχει ως ένα σημείο ευθύνη στο πρώτο γκολ, γιατί ο Σαρδινέρο πολύ εύκολα κοντρολάρει και γυρίζει να σουτάρει. Δεν είχε πολλή δουλειά η άμυνα, ωστόσο στις 2-3 καλές περιπτώσεις που δημιούργησε ο ΟΦΗ, δεν λειτούργησε σωστά.

Γιάννης Κάργας: Στο πέναλτι πήγε για τζαρτζάρισμα, αλλά του είχε βγει ήδη μπροστά ο Νέιρα, οπότε η ανατροπή ήταν ξεκάθαρη. Δεν περιμένεις τέτοια λάθη από έναν παίκτη που έχει μια σχετική εμπειρία. Έδωσε 6 πάσες, έκανε 3 κλεψίματα και 4 φάουλ.

Μανώλης Σάλιακας: Σε κάμψη το τελευταίο διάστημα. Ελ Καντουρί και Στάρτζεον ήταν οι παίκτες που μάρκαρε σε γκολ που μπήκαν στα δύο τελευταία ματς. Συν του ότι έπεσαν κάπως και οι αντοχές του και δεν έχει αυτά τα πολλά πάνω-κάτω στο γήπεδο. Είχε 2/6 γεμίσματα και 5 πάσες.

Μάρβιν Πίρσμαν: Σε μέτρια μέρα και ο Πίρσμαν, δεν έπιασε πολύ καλή απόδοση, του ξεφεύγει ο παίκτης που σεντράρει στο πρώτο γκολ, αλλά στο δεύτερο τρώει εν ψυχρώ κλωτσιά από τον Γρίβα. Ήταν επιθετικό φάουλ πριν το πέναλτι και κόκκινη στον Γρίβα. Ο Πίρσμαν είχε 5 λάθη.

Φάμπρι Κάστρο: Αρκετά καλός, με πολλά τρεξίματα, έβγαλε όση διάθεση μπορούσε σ’ ένα ματς με συχνές διακοπές και κακό ρυθμό. Έδωσε 7 πάσες και έκανε 3 φάουλ.

Στέφανος Σιόντης: Βοήθησε στον ανασταλτικό τομέα και κυρίως στον άξονα. Έκανε 3 κλεψίματα και 3 φάουλ.

Χουάν Ντομίνγκεζ: Για έναν παίκτη που κάνει μόλις το 2ο 90λεπτο τα πήγε καλά. Να δούμε βέβαια ποιον ρόλο μπορεί να αναλάβει στο γήπεδο και αν είναι καλύτερος ως «κόφτης» μπροστά από τους στόπερ ή μπορεί να προσφέρει περισσότερο ως δημιουργικός μέσος. Ακόμα δεν είναι η ηγετική φυσιογνωμία όπως ελπίζαμε, αλλά ήταν μια εμφάνιση που δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας ότι ίσως εξελιχθεί σε τέτοια παίρνοντας κι άλλες συμμετοχές ως βασικός. Πιστώνεται την ασίστ στο γκολ, ενώ και στο ακυρωθέν γκολ έχει κάνει μια συστημένη σέντρα στον Λέο. Ο Ντομίνγκεζ είχε 1 ασίστ, 4 πάσες, 3 κλεψίματα, 3 λάθη και έκανε 3 φάουλ.

Χρήστος Ελευθεριάδης: Πήρε τη σκυτάλη από τον Παμλίδη στο σκοράρισμα και έφτασε κι αυτός στα τρία. Έξοχο τελείωμα στο 1-1 και πανέμορφο γκολ. Μπορεί να μη «γεμίζει» το μάτι, αλλά είναι ένας παίκτης που ξέρει να παίρνει θέσεις στην περιοχή. Είχε 1 γκολ σε 2 τελικές κι ένα ακυρωθέν γκολ σωστά για οφσάιντ, 2/2 γεμίσματα, 3 πάσες και 6 λάθη.

Γιώργος Παμλίδης: Σε πολλές φάσεις αναποφάσιστος στις πάσες του, κρατούσε την μπάλα λίγο παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε. Φαίνεται ότι η παρουσία του Κρίζμαν τον βοηθούσε περισσότερο να απειλεί και να σκοράρει, γιατί εσχάτως δεν απειλεί τόσο συχνά. Είχε 6 λάθη και κέρδισε 3 φάουλ.

Λέο Μπατίστ: Δεν είναι παίκτης για να στηρίξει όλη του την επιθετική γραμμή ο ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά δεν υπάρχει άλλος. Απείλησε μόνο μία φορά στο 43’. Κέρδισε 3 φάουλ.

 

Αλλαγές

Αντώνης Οικονομόπουλος: Είναι φανερό ότι του λείπει ο ρυθμός, δυσκολευόταν να περάσει τις σέντρες του, βρήκε πάντως ένα καλό σουτ εκτός περιοχής.

Αλέξανδρος Καρτάλης: Πολύ μέτρια εμφάνιση, δεν είναι σε καλό φεγγάρι αυτόν τον καιρό.

Γιώργος Δούμτσης:  Ντεμπούτο του νεαρού ποδοσφαιριστή που έδειχνε κάπως «ψαρωμένος» στην παρθενική του εμφάνιση, καθώς δεν του έβγαιναν κιόλας κάποιες πάσες και είχε λάθη.

 

Προπονητής:

Αργύρης Γιαννίκης: Άλλαξε το σύστημα της ομάδας και πήγε σε 4-1-4-1 για να μην έχει υπεραριθμία ο ΟΦΗ στο κέντρο και του πάρει τον έλεγχο του αγώνα. Εκ του αποτελέσματος ο ΟΦΗ όντως περιορίστηκε, έκανε μόλις 3 καλές φάσεις, αλλά το θέμα είναι ότι σκόραρε στις 2. Η ομάδα συνεχίζει να δείχνει μία καλή εικόνα ή έστω καλύτερη του αντιπάλου της, γιατί το χθεσινό ματς ειδικά ήταν πολύ κακό, αλλά απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά.