Έναν από τους υψηλότερους δείκτες –αγγίζει το 95%-  υλοποίησης και προγραμματισμού καταγράφει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το τρέχον έτος. Στη βάση αυτής της παραμέτρου στηρίζεται το πρόγραμμα έργων της νέας χρονιάς που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Το πρόγραμμα υπερψήφισαν η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα, της Τατιάνας Καλογιάννη και του Λάζαρου Νάτση.

Στο τρέχον έτος (2019-2020), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος ολοκληρώθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί και εκτελούνται 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ενώ είναι σε φάση δημοπράτησης 40 έργα προϋπολογισμού 14,2 εκατομμυρίων.

Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αναμένονται εγκρίσεις των τευχών δημοπράτησης για εικοσιπέντε έργα – υπηρεσίες προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η  «Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί» στο Άσυλο Ανιάτων, η «Ολοκλήρωση του Μεγάλου Δακτυλίου της Πόλης των Ιωαννίνων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου – Κόμβος Βογιάνου)», η «Διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων, Οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδούρη στο Κάστρο Ιωαννίνων», η «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο περιοχής αστικών εξυπηρετήσεων» και η «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών».

Στα συγχρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ, αλλά και έργα που έχουν ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο και τρέχουν αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ιωαννιτών, συμπεριλαμβάνονται η «Ανάπλαση πάρκου Κουραμπά – Λακκωμάτων», η «Ανέγερση Νηπιαγωγείου στη θέση Παλαιά Στρατιωτικά Αρτοποιεία», η «Βελτίωση αγροτικών οδών στον Δήμο Ιωαννιτών», η «Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο) Κουτσελιού σε εκθεσιακό χώρο πολυδραστηριοτήτων», οι «Διαμορφώσεις – πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα», και η «Αναβάθμιση δικτύου εμπορικών οδών στο Ιστορικό Κέντρο της Πόλης των Ιωαννίνων», καθώς και η ωρίμανση των μελετών που αφορούν την «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων».

Επιπλέον δρομολογείται η υποβολή και ένταξη σημαντικού αριθμού έργων στο ΕΣΠΑ και στο Πράσινο Ταμείο (Κυκλικοί Κόμβοι, Πράσινο Σημείο), καθώς και η υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η πορεία του προγράμματος

Αναλυτικότερα, ο προυπολογισμός των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται σε 12.042.958 ευρώ, των έργων σε φάση δημοπράτησης φτάνει στα 14,2 εκατομμύρια ευρώ, των έργων σε φάση μελέτης σε 35,9 εκατομμύρια και των νέων έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα έργων για τη νέα χρονιά, όπως τόνισε ο κ. Αρλέτος, συντάχθηκε με βάση τις ανάγκες των πολιτών και με γνώμονα την ισόρροπη χωρικά κατανομή των πόρων.

Αποτυπώνει τις βασικές πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, όπως:

-Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του δήμου με έμφαση στις γειτονιές και τις κοινότητες.

-Την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

-Την αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών.

– Την βελτίωση των αθλητικών υποδομών με στόχο την δημιουργία ενός μοντέλου ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης.

«Με τα νέα έργα που θα υλοποιηθούν στις ΔΕ Ανατολής, Παμβώτιδος, Μπιζανίου, Περάματος, Νήσου και Ιωαννίνων ενισχύεται η αναβάθμιση των υποδομών των περιοχών, οι οποίες σε συνέχεια με τα συναφή έργα που υλοποιήθηκαν το 2020 ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης αλλά και δημοπράτησης, επιλύουν χρόνια προβλήματα των Δημοτών μας.

Επιπλέον οι διαμορφώσεις πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, όπως στην περιοχή Τζαμί Καλούτσιανης, θα συνδράμουν στην αναβάθμιση μιας ιστορικής συνοικίας της πόλης αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, ενώ η ανάπλαση του πάρκου Κατσάρη θα συμβάλει στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του παραλίμνιου μετώπου, καθιστώντας την περισσότερο ελκυστική για τον επισκέπτη.

Ακόμη, η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του οδικού δικτύου, αποσκοπεί στην ενοποίηση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων με τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων, ενισχύοντας τη χρήση των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.

Τέλος σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται στην Καλλιθέα, στην Καλούτσιανη και στην Κιάφα, παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος αποζημίωσης ρυμοτομιών, περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα υποδομών, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.

Προκύπτει αυταπόδεικτα ότι η διαρκής προσπάθεια, ο σωστός σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η αφοσίωση στο έργο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η μάχη για έναν καλύτερο Δήμο θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, γιατί η σημερινή Δημοτική αρχή λειτουργεί με γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον των πολλών», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο κ. Αρλέτος.

Ο αντιδήμαρχος ευχαρίστησε όλα τα τοπικά συμβούλια για την συνεργασία που προηγήθηκε στη σύνταξη του προγράμματος καθώς και τις υπηρεσίες του Δήμου για την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Τα νέα έργα που δρομολογούνται

Τα νέα έργα που εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2021 είναι τα ακόλουθα:

-Αναπλάσεις αστικών και περιαστικών περιοχών (πάρκο Κατσάρη) ΙΩΑΝΝΙNΩΝ  280.000,00

-Διαμόρφωση οδικού δικτύου και κατασκευή λοιπών υποδομών στα Ρ.Σ. Νέας Ζωής – Καρδαμιτσίων – Κάτω Νεοχωρόπουλου – Λόφου Βελισσαρίου  700.000,00

-Διαμορφώσεις πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας (περιοχή Τζαμί Καλούτσιανης)                   200.000,00

-Ολοκληρωμένη αξιοποίηση του οδικού δικτύου – Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων                    200.000,00

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Ανατολής 400.000,00

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Παμβώτιδας 400.000,00

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Μπιζανίου 350.000,00

-Αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δ.Ε. Περάματος 350.000,00

-Αναβάθμιση υποδομών στη Δ.Ε. Ιωαννίνων                       600.000,00

-Αναβάθμιση υποδομών στη Δ.Ε. Νήσου      80.000,00

-Αναβάθμιση δομημένου περιβάλλοντος στην περιοχή Καλλιθέας 400.000,00

-Αναβάθμιση δομημένου περιβάλλοντος περιοχής Καλούτσιανης – Κιάφας 400.000,00

-Οριζόντια – κάθετη σήμανση – διαγραμμίσεις οδικού δικτύου 200.000,00

-Ωρίμανση φακέλου δημοπράτησης για την κατασκευή νέας οδού στην κοινότητα Ηλιόκαλης                        10.000,00

-Ωρίμανση φακέλου για τη δημοπράτηση της κατασκευής κυκλικών κόμβων         15.000,00

-Αναβάθμιση οδικού δικτύου – υποδομών στη Δ.Ε. Ιωαννίνων (Μάρμαρα- Σταυράκι – Νεοχωρόπουλο)                400.000,00

-Σύνταξη Μελετών για ωρίμανση Έργων                   100.000,00

Για την κεντρική πλατεία

Απαντώντας σε ερώτημα που τέθηκε για την κεντρική πλατεία ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος έκανε γνωστό ότι προχωρά η επικαιροποίηση της μελέτης που είχε κερδίσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Η επικαιροποίηση γίνεται με βάση τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα μετά τις παρεμβάσεις στην Πυρσινέλλα και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Επίσης στην τελική μελέτη δεν θα περιλαμβάνεται το τμήμα που βρίσκεται μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου καθώς έχει χρηματοδοτηθεί από κοινοτικό πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η πενταετία ενώ θα δίνεται λύση για την σύνδεση της πλατείας με το Πάρκο Μπέγκα, θα περιλαμβάνει περισσότερο πράσινο και περισσότερο υδάτινο στοιχείο.

Πηγή χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου θα αποτελέσει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η τοποθέτηση του Δημάρχου

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε πλήθος ερωτημάτων που απαντήθηκαν από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης, σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος έργων.

«Χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος. Δεν θα ωραιοποιήσω τίποτα. Είχαμε καθυστερήσεις σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την καραντίνα και όσα τη συνόδευσαν. Όμως έγινε μία μεγάλη προσπάθεια κι έτσι το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο σήμερα γίνεται πράξη, το Κέντρο για το Παιδί στο παλιό Άσυλο Ανιάτων έχει ξεμπλοκάρει και βαίνει προς υλοποίηση», τόνισε ο Δήμαρχος.

Αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις μεγάλες παρεμβάσεις σημειώνοντας ότι «προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα να μην χάσουμε καμία ευκαιρία σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρξαν».

 

Ενότητα Πολιτών: Πολλά «θα» αλλά ακόμα περισσότερα «γιατί» στο Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, αφού δήλωσε πως η παράταξή του θα υπερψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή για το 2021, τόνισε πως τα δείγματα γραφής εδώ κι 1,5 χρόνο δεν είναι ενθαρρυντικά.

«-Όλοι μπορούμε να διαβάσουμε τους αριθμούς και να καταλάβουμε ότι η υλοποίηση έργου το 2020 ήταν ελάχιστη.

-Το αίσθημα που μας μεταφέρεται από τα τοπικά συμβούλια είναι αυτό της απογοήτευσης για την εξέλιξη του περσινού προγράμματος. ‘’ Τι να προτείνουμε όταν βλέπουμε ότι τίποτε δεν προχωράει’’ μας λένε χαρακτηριστικά», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια κατέθεσε ορισμένες επισημάνσεις, οι οποίες αφορούσαν:

– Την εγγενή αδυναμία της δημοτικής αρχής, να ολοκληρώσει ορθά τις προβλεπόμενες διαδικασίες δημοπράτησης, προκαλώντας παλινωδίες.

-Τον χαμένο χρόνο στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να απαξιώσει το έργο της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, αναφέροντας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αναδίπλωσης της δημοτικής αρχής.  Αυτά του Ασύλου Ανιάτων και της Κεντρικής Πλατείας.

«Πριν τις εκλογές ο κ. Ελισάφ δήλωσε ότι οι χρήσεις που επιλέξαμε εμείς για το παλιό Άσυλο Ανιάτων δε συνάδουν με το χώρο και γι’ αυτό θα αλλάξει την μελέτη. Τελικά έρχεται να υλοποιήσει τη δική μας μελέτη. Το ίδιο θα γίνει σύντομα και με την κεντρική πλατεία, υλοποιώντας το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλασή της, το οποίο προεκλογικά ακύρωνε ως μη αποδεκτό», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

Αφού τόνισε ότι η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου έχει τόσα «θα» που χάθηκαν στο μέτρημα, αναρωτήθηκε με ηχηρό «γιατί» τον λόγο για τον οποίο μια σειρά έργων που παραδόθηκαν έτοιμα για δημοπράτηση δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας, απαντώντας στην άποψη του αρμοδίου αντιδημάρχου ότι το όραμα της δημοτικής αρχής αποτυπώνεται στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα, επισήμανε ότι «το όραμα δεν αποτυπώνεται σε εκθέσεις ιδεών αλλά σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και υλοποίηση και δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται στο τεχνικό πρόγραμμα και τα πεπραγμένα σας εδώ και 1,5 χρόνο».

Ο βασικός εισηγητής της παράταξης, Γιάννης Λιόντος, εισαγωγικά αναφέρθηκε στις κατηγορίες που επέλεξε να χωρίσει το τεχνικό πρόγραμμα η δημοτική αρχή.

  • Πρώτη κατηγορία, τα συμβασιοποιημένα έργα, τα έργα δηλαδή που αυτή τη στιγμή έχουν ανάδοχο – εργολάβο στο «δρόμο».

Ένα ποσό της τάξεως των 12 εκατομμυρίων €. Από αυτά μόνο 500 χιλιάδες ευρώ αφορούν νέες εργολαβίες και τα υπόλοιπα 11,5 εκατομμύρια είναι η παρακαταθήκη που αφήσαμε στην δημοτική αρχή.

  • Δεύτερη κατηγορία, τα έργα σε φάση δημοπράτησης.

Από τα 14 εκατομμύρια, τα 9 είναι τα συνεχιζόμενα από εμάς έργα και τα 5 αποτελούν έργα που προστέθηκαν από τη δημοτική αρχή.

«Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρω τα παραπάνω για να μοιράσω τα έργα σε δικά σας και δικά μας. Η συνέχεια στον Δήμο οφείλει να διασφαλίζεται ως κόρη οφθαλμού. Αυτό που τεκμαίρεται όμως είναι ότι ενώ η δημοτική σας αρχή τελικά συνεχίζει αυτά που της παραδώσαμε, οι δημοπρατήσεις των έργων, παλαιότερων και νεότερων έχουν καθυστερήσει πολύ με αποκλειστική σας ευθύνη», τόνισε ο κ. Λιόντος.

  • Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τα έργα σε φάση μελέτης ο κ. Λιόντος σημείωσε πως δεν υπάρχει κάτι «νεότερο» πέρα από αυτά που η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» ξεκίνησε, ενώ στα νέα έργα, πέρα από την αναβάθμιση κάποιων υποδομών, δεν υπάρχει τίποτα οραματικό.

«Δεν βλέπω τίποτα που να αποτυπώνει το όραμα και την διάθεση της δημοτικής αρχής για τα επόμενα χρόνια. Οι σκέψεις, αν όχι ο σχεδιασμός, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη. Αν το όραμα δεν αποτυπωθεί, ούτε σήμερα, πότε θα γίνουν οι μελέτες για να φτάσουμε κάποια στιγμή στην υλοποίηση;», κατέληξε ο κ. Λιόντος, υπογραμμίζοντας ότι η παράταξη φυσικά θα υπερψηφίσει, δεν μπορεί όμως να μην επισημάνει τις παραλείψεις και την απουσία οράματος και σχεδίου για το μέλλον του Δήμου.