image description

Με σημαντικές, οριζόντιες μειώσεις παρά τα αυξημένα κόστη ειδικά στη διαχείριση των απορριμμάτων εγκρίθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη για τη νέα χρονιά.

Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Φώτη Βάββα, ο οποίος υπογράμμισε πως στόχος και προτεραιότητα της σημερινής δημοτικής αρχής είναι ο εξορθολογισμός των τελών σε όλη την έκταση του Δήμου και η μείωση τους στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων.

Με τις μειώσεις ο Δήμος επιστρέφει στους πολίτες συνολικό ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ ενώ για πρώτη φορά από το 2015 επέρχονται μειώσεις των τελών για τα νοικοκυριά στην πόλη των Ιωαννίνων.

«Τους στόχους αυτούς, τους υπηρετούμε με συνέπεια» υπογράμμισε ο κ. Βάββας κάνοντας ειδική μνεία στη σειρά μέτρων που έλαβε ο Δήμος για την στήριξη των επιχειρήσεων από την πανδημία.

Υπογράμμισε δε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που προχώρησε σε δεύτερη δέσμη μέτρων αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών από τα απαγορευτικά μέτρα.

«Η Δημοτική Αρχή μετά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής προσπάθησε και υιοθέτησε όσες προτάσεις κατατέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και κρίθηκαν ρεαλιστικές. Έτσι προχωράμε σε μία γενναία μείωση μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε», τόνισε ο κ. Βάββας ενώ τόνισε ότι τον Μάρτιο θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ύψος των δαπανών που πρέπει να καταβάλλει ο Δήμος στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

«Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας χωρίς κανένα ίχνος λαικισμού. Η πρότασή μας λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και τις δυνατότητες του Δήμου. Μέριμνά μας είναι να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, η οποία δεν τελείωσε. Οι μειώσεις μπορεί να μην είναι αυτές που θέλαμε, όμως αποτελούν ένα βήμα ανακούφισης για τα νοικοκυριά και ένα βήμα εξορθολογισμού», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Οι μειώσεις τελών αφορούν σε ολόκληρο το Δήμο ενώ την επόμενη χρονιά διευρύνεται και το κοινωνικό τιμολόγιο.

Θετική ψήφο έδωσε η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα 2023»

Αναλυτικά:

Πρώτος Γενικός συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία (κατοικίες και παρακολουθήματα οικιών, όπως βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λ.π, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους ακινήτων που εξυπηρετούν κατά πλειοψηφία οικίες):

Δημοτική Ενότητα €/τ.μ. 2021
Ιωάννινα 1,60
Μάρμαρα 1,20
Σταυράκι 1,20
Νεοχωρόπουλο 1,20
Ανατολής 0,75
Ανατολή (Μπάφρα) 0,38
Μπιζανίου (Πεδινής) 0,65
Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) 0,55
Νήσου 0,65
Παμβώτιδος (Κατσικά) 0,75
Παμβώτιδος (Ανατολική- Κράψη ) 0,41
Παμβώτιδος (Κουτσελιό και Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,75
Περάματος 0,75
Περάματος (Λοιπές Κοινότητες) 0,65
 

 

 

 

Δεύτερος γενικός συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς (όπως ιδρύματα με μη κερδοσκοπικούς, κοινωφελείς σκοπούς, πανεπιστήμιο, νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ή νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου με εξαίρεση ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και τα παρακολουθήματα των ανωτέρω χώρων, όπως βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λ.π, που εξυπηρετούν κατά πλειοψηφία τις ανωτέρω χρήσεις):

 

Δημοτική Ενότητα €/τ.μ. 2021
Ενιαίος σε όλες οι Δ.Ε. Δήμου Ιωαννιτών 1,40

 

Τρίτος γενικός   συντελεστής:   ακίνητα   που   χρησιμοποιούνται   για    την    άσκηση πάσης  φύσης οικονομικής δραστηριότητας (καταστήματα, και επαγγελματικοί λοιποί στεγασμένοι χώροι εμβαδού μέχρι 6.000 τ.μ. Επίσης και στα παρακολουθήματα των ανωτέρω χώρων, όπως βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λ.π, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους ακινήτων που εξυπηρετούν κατά πλειοψηφία τις ανωτέρω χρήσεις):

Δημοτική Ενότητα €/τ.μ. 2020
Ιωάννινα 3,50
Μάρμαρα 3,20
Σταυράκι 3,20
Νεοχωρόπουλο 3,20
Ανατολής 1,20
Ανατολής (Μπάφρα) 0,40
Μπιζανίου (Πεδινή Μπιζάνι) 1,20
Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ 0,75
Νήσου 0,90
Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό) 1,20
Παμβώτιδος (Ανατολική Κράψη ) 0,40
Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,30
Περάματος 1,20

 

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του καθορίζει τους ακόλουθους συντελεστές:

1ος Ειδικός  συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας (επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας κατά την πανδημία λόγω του χαμηλού όγκου απορριμμάτων)

 

Δημοτική Ενότητα €/τ.μ. 2020
Ιωάννινα 2,22
Μάρμαρα 1,98
Σταυράκι 1,98
Νεοχωρόπουλο 1,98
Ανατολής 0,82
Ανατολής (Μπάφρα) 0,35
Μπιζανίου (Πεδινή Μπιζάνι) 0,82
Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ 0,55
Νήσου 0,64
Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό) 0,82
Παμβώτιδος (Ανατολική Κράψη ) 0,35
Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,29
Περάματος 0,82

Οι ανωτέρω συντελεστές δημοτικών τελών θα ενεργοποιούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ενδιαφερόμενου.

2ος Ειδικός  συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας (πληττόμενες  επιχειρήσεις    κατά την πανδημία λόγω του χαμηλού όγκου απορριμμάτων)

Δημοτική Ενότητα €/τ.μ. 2020
Ιωάννινα 2,85
Μάρμαρα 2,55
Σταυράκι 2,55
Νεοχωρόπουλο 2,55
Ανατολής 1,05
Ανατολής (Μπάφρα) 0,45
Μπιζανίου (Πεδινή Μπιζάνι) 1,05
Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ 0,71
Νήσου 0,83
Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό) 1,05
Παμβώτιδος (Ανατολική Κράψη ) 0,45
Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,38
Περάματος 1,05

Οι ανωτέρω συντελεστές δημοτικών τελών θα ενεργοποιούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ενδιαφερόμενου.

3ος Ειδικός Συντελεστής για Βιομηχανίες και υπεραγορές τροφίμων ή σούπερ μάρκετ (μικτά καταστήματα), πολυκαταστήματα άνω των 100 τ.μ. ενιαίος ειδικός συντελεστής σε όλες τις δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών 4,80€/τ.μ.

Για τις επιχειρήσεις άνω των 6.000 τ.μ. ισχύουν οι εκ του νόμου μειώσεις για τις οποίες προτείνεται το ανώτατο όριο του 60% αυτού που έχει ορισθεί για στεγασμένους χώρους μέχρι χιλίων (1.000) τετραγωνικών μέτρων. Ειδικότερα λαμβανομένων υπόψη των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητος και του πραγματικά εξυπηρετούμενου από την υπηρεσία καθαριότητος χώρου καθορίζεται:

4ος  Ειδικός Συντελεστής για το εμβαδόν πέραν των έξι χιλιάδων (6.000) τετραγωνικών μέτρων στεγασμένων χώρων Βιομηχανιών και υπεραγορών τροφίμων ή σούπερ μάρκετ (μικτά καταστήματα), πολυκαταστήματα ενιαίος 2,88€/τ.μ. για όλη την διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ιωαννιτών. Επιπλέον προτείνεται:

5ος Ειδικός Συντελεστής για στεγασμένους χώρους όπως πτηνοτροφεία, βουστάσια ποιμνιοστάσια και λοιπές γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις 0,10€/τ.μ. ενιαίος για όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών.

Με γνώμονα την τήρηση της αρχής της ανταποδοτικότητας και αναλογικότητας του τέλους και της παρεχόμενης υπηρεσίας και με δεδομένο ότι ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων σε ένα μη στεγασμένο φωτιζόμενο χώρο οικόπεδο/αγροτεμάχιο εντός του οποίου ανεγείρεται κτίριο δεν είναι ανάλογος της έκτασης/εμβαδού αυτού καθορίζεται:

6ος  Ειδικός Συντελεστής για μη στεγασμένους ηλεκτροδοτούμενους χώρους  που χρησιμοποιούνται για άσκηση δραστηριότητας (ενδεικτικά και μη περιοριστικά: εγκαταστάσεις φ/β, μάντρες, βιομηχανίες, αντιπροσωπίες αυτοκινήτων, χώροι αποθήκευσης κ.λπ.) εντός και εκτός σχεδίου, σε όλους τους οικισμούς, ο συντελεστής καθαριότητας και φωτισμού διαμορφώνεται σε 0,20€/τ.μ. ενιαίος για όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Στις περιπτώσεις εργοταξιακής παροχής ηλεκτροδότησης, για το ηλεκτροδοτούμενο οικόπεδο εντός του οποίου ανεγείρεται η οικοδομή (μη στεγασμένος χώρος), η χρέωση γίνεται επί του πραγματικού εμβαδού της κάλυψης της οικοδομής που αναγράφεται στην οικοδομική άδεια του υπό ανέγερση οικοδομήματος. Από την ανωτέρω χρέωση θα απαλλάσσονται τα εργοτάξια που αφορούν την κατασκευή δημοσίων και δημοτικών κτιρίων.

Το κοινωνικό τιμολόγιο του Δήμου

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διευρύνονται οι μειώσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού  για τα άτομα με αναπηρία 67%, και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, τους μεταμοσχευμένους, τις τρίτεκνες οικογένειες με τρία προστατευόμενα τέκνα, τις πολύτεκνες οικογένειες ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων τέκνων, τις μονογονεϊκές οικογένειες του Δήμου καθώς και τη διατήρηση της μείωσης για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 για τους άπορους.

Με τον τρόπο αυτό ο δήμος στέκεται αρωγός στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε ευάλωτες ομάδες.

Αναλυτικά το κοινωνικό τιμολόγιο αφορά

Α. Άτομα με Αναπηρία:

Τη διατήρηση της μείωσης σε ποσοστό κατά 30% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2021 για άτομα με αναπηρία με ποσοστό από 67% έως 80% και την πλήρη απαλλαγή σε άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό από 80% έως 100% για την κύρια κατοικία, εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού 28.000€ (χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα).

Για δε τα μεταμοσχευμένα άτομα προτείνεται πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

 

Β. Πολύτεκνες οικογένειες:

  1. Τη διατήρηση της μείωσης από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 για την πρώτη κατοικία των πολύτεκνων οικογενειών
  • Πολύτεκνες οικογένειες με 1 προστατευόμενο τέκνο ποσοστό 25%
  • Πολύτεκνες οικογένειες με 2 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 35%
  • Πολύτεκνες οικογένειες με 3 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 45%
  • Πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω ποσοστό 55%, εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος μικρότερο του ποσού των 28.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για το τέταρτο τέκνο και 3.000€ για κάθε τέκνο πέραν του τετάρτου, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.
  1. Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 για όλες τις ΜΜΕ πολύτεκνων οικογενειών με 3 ή παραπάνω προστατευόμενα τέκνα κατά 40%.

 

Γ. Τρίτεκνες οικογένειες:

  1. Τη διατήρηση της μείωσης σε ποσοστό κατά 45% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έτους 2021 για την κύρια κατοικία τριτέκνων οικογενειών με τρία (3) προστατευόμενα τέκνα, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 28.000€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.
  2. Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 για όλες τις ΜΜΕ τριτέκνων οικογενειών με 3 προστατευόμενα τέκνα κατά 40%.

 

Δ. Άποροι:

Τη διατήρηση της μείωσης από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 κατά 50% για την πρώτη κατοικία των απόρων, όπως αυτοί οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία. Η μείωση αυτή θα χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αφού προηγουμένως προσκομίζονται σε αυτή τα κάτωθι δικαιολογητικά.

 

Ε. Μονογονεϊκές οικογένειες:

Τη διατήρηση της μείωσης 25% από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 για την πρώτη κατοικία των μονογονεϊκών οικογενειών, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 18.000€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

 

ΣΤ. Οικογένειες με 2 συζύγους μακροχρόνια άνεργους:

Την διατήρηση της μείωσης κατά 50% από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021 για την πρώτη κατοικία για οικογένειες όπου και οι 2 σύζυγοι είναι μακροχρόνια άνεργοι (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία) και το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μικρότερο των 6.000€.

 

Γιάννενα Τώρα: Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη

Η Δημοτική Παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» χαιρετίζει για ακόμη μια φορά τη μείωση των δημοτικών τελών, που αποτελεί πάγια θέση της Παράταξης προκειμένου να επέλθει σύγκλιση της τιμολογιακής πολιτικής και να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη στο Δήμο Ιωαννιτών.

Σήμερα, γίνεται ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, σε μια δύσκολη περίοδο μάλιστα που οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι πλέον εμφανείς.

Στη Δημοτική Παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» αισθανόμαστε ικανοποιημένοι που η σύμπραξή μας στη Δημοτική Αρχή συμβάλλει στη χάραξη πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο, επιτρέποντας στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις να γίνονται πράξη.

Ταυτόχρονα, βέβαια, αισθανόμαστε και υπερήφανοι που αγωνιστήκαμε ως συμπράττουσα παράταξη για να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε μια γενναία μείωση των δημοτικών τελών, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλείται σήμερα να λειτουργήσει ο Δήμος.

Με γνώμονα πάντοτε το κοινωνικό συμφέρον, πάγια θέση της Παράταξης είναι ακόμη και η δημιουργία διαπαραταξιακής ομάδας εργασίας που με τη βοήθεια ειδικών μελετητών θα προχωρήσει σε μια πρόταση για τον καθορισμό ζωνών, ώστε οι τιμές να προκύπτουν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων ανταποδοτικότητας και όχι μόνο με την παλιά ταξινόμηση των δημοτικών ενοτήτων.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε όλοι μας.

 

Ενότητα Πολιτών: Χωρίς ουσιαστική μέριμνα για τις επιχειρήσεις τα δημοτικά τέλη του 2021

Για αιφνιδιασμό και απαξίωση του Σώματος, για μια ακόμη φορά, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή τη συζήτηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών.

Όπως εξήγησε αν είχε δοθεί ο χρόνος που απαιτούνταν για να μελετηθούν τα στοιχεία της εισήγησης, η παράταξή μας θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στο διάλογο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, με μια πλήρως επεξεργασμένη και κοστολογημένη πρόταση.

«Αντ’ αυτού επιλέξατε να μας στείλετε τις προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες έγιναν με διαφορά μόλις μιας μέρας, την περασμένη Παρασκευή. Χωρίς δηλαδή χρονικά περιθώρια για να μελετήσουμε και να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση», είπε εισαγωγικά ο κ. Μπέγκας και κατέληξε τονίζοντας πως επί θητείας του ο χρόνος επεξεργασίας τέτοιων σημαντικών θεμάτων για όλες τις παρατάξεις ήταν πάντα επαρκής.

Ο βασικός εισηγητής της παράταξης, Θωμάς Γιωτίτσας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «επικοινωνιακή απάτη και πολιτική εξαπάτηση».

Αμφισβήτησε, τόσο την ανταποδοτικότητα της μείωσης, όσο και το πώς τεκμηριώνει η δημοτική αρχή ποιες επιχειρήσεις πλήττονται.

Ταυτόχρονα ανέπτυξε την πρόταση της παράταξης που αφορούσε στην οριζόντια γενναία μείωση των δημοτικών τελών για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς την υποχρέωση αιτήσεων.

Εξήγησε δε ότι η μείωση των τελών στις επιχειρήσεις, με βάση την εισήγηση της δημοτικής αρχής, δεν γίνεται αυτόματα, αλλά μετά από αίτηση που πρέπει να καταθέσουν οι ίδιες, κάτι που οδηγεί σε μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που προφανώς θα μειώσει τον αριθμό των ωφελούμενων.

Αναρωτήθηκε δε αν η υπηρεσία είναι σε θέση να επεξεργαστεί τον όγκο των αιτήσεων που πιθανά θα προκύψουν όταν οι επιχειρήσεις που δυνητικά μπορούν να επωφεληθούν από τη μείωση των τελών είναι χιλιάδες.

«Όταν την άνοιξη για την πλήρη απαλλαγή των τελών έγιναν μόλις 100 αιτήσεις, εσείς μας λέτε ότι για μια απλή μείωση θα προστρέξουν κατά χιλιάδες οι συμπολίτες μας επιχειρηματίες να καταθέσουν αιτήσεις στο Δήμο; Ακόμα κι αν γίνει αυτό όμως, μπορεί η υπηρεσία να ανταποκριθεί στον όγκο των αιτήσεων αυτών;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Οικονομικών, ο κ. Γιωτίτσας.

Ο ίδιος τόνισε πως η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα στην κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων, όπως έκαναν άλλοι δήμοι στην Ήπειρο, προσθέτοντας πως στην προσπάθειά της να ξεγελάσει τους πολίτες της δημοτικής ενότητας Ιωαννίνων ότι μειώνει τα τέλη των κατοικιών –μια μείωση που στην ουσία δεν ξεπερνά το 1 ευρώ το μήνα- θυσίασε 700.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της για χρήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά τις τοπικές επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την πανδημία.

Στη συνέχεια κατέδειξε την αγωνιώδη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συνδέσει τις μικρές μειώσεις των δημοτικών τελών με την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ, λέγοντας ότι το ύψος του κόστους αυτού η δημοτική αρχή το παρουσιάζει όπως τη συμφέρει, αφού επισημάνει αρχικά πως τα αυξημένα έσοδα από την αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών υπερκαλύπτουν το όποιο κόστος υπάρχει από την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Μας εμφανίζεται ένα τιμολόγιο 1,2 εκ. ευρώ από τον ΦΟΔΣΑ- το οποίο μάλιστα αφορά προηγούμενη χρήση (;)-  για να μας επισημάνετε ότι η χρέωση γίνεται προκαταβολικά κι όχι απολογιστικά στο τέλος του έτους, ενώ την ίδια στιγμή εσείς εγγράφετε αυθαίρετα στον προϋπολογισμό 800.000 ευρώ ως έξοδα για την εισφορά του δήμου στον ΦΟΔΣΑ.  Η δαπάνη γίνεται λάστιχο. Παίζετε με τη νοημοσύνη μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας.

Στη δευτερολογία του ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, στάθηκε κριτικά απέναντι στον λαϊκισμό της δημοτικής αρχής ότι δήθεν μειώνει τα τέλη, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν θα δουν καμία ουσιαστική μείωση στις τσέπες τους.

Υπογράμμισε ότι αν η σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led που είχε βρει έτοιμη, σήμερα ο δήμος θα είχε ήδη οικονομικό όφελος που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη και επέκρινε την προσπάθεια να κατηγορηθεί ο ΦΟΔΣΑ για το αυξημένο  κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που άλλωστε ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι θα συμβεί.

«Όλοι μιλάνε για το αυξημένο κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που όμως ήταν γνωστό ότι θα έρθει. Κανείς δεν αναφέρεται στην περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Δεν πρέπει αυτό να είναι η προτεραιότητα; Γιατί κανείς σας δε λέει ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος αλλά ταυτόχρονα έχει κι ένα ισχυρό αποτύπωμα φιλικό προς το περιβάλλον; Γιατί κανείς δεν αναφέρει ότι η συμπίεση του κόστους θα επέλθει από την μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων, αν και εφόσον αποφασίσετε να προωθήσετε το πρόγραμμα ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής;», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.