image description

Η ήττα του ΠΑΣ Γιάννινα από τον Απόλλωνα Σμύρνης ήταν λογικό να προκαλέσει κατήφεια, αλλά και ανησυχία, γιατί οι βαθμολογικές διαφορές εύκολα μπορούν να ανατραπούν, όταν οι άλλοι ενισχύονται μεταγραφικά και κάνουν αποτελέσματα, ενώ ο Γιαννίκης από τη μεριά του είναι αναγκασμένος να διαχειριστεί την κούραση των παιδιών από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Γι’ αυτό, άλλωστε, ανέκαθεν οι πρώτοι 1-2 μήνες κάθε χρονιάς (που μαζεύονται και οι εμβόλιμες αγωνιστικές πρωταθλήματος και κυπέλλου) απαιτούν επαγρύπνηση.

Ευτυχώς στο παιχνίδι με τη Λάρισα είδαμε αντίδραση από πλευράς παικτών και προπονητή, ο οποίος με τα μέσα που διαθέτει, προσπαθεί να υπερασπιστεί τα μέχρι τώρα κεκτημένα και τη βαθμολογική θέση. Επεδείχθησαν άμεσα αντανακλαστικά από όλα τα παιδιά και αυτό που είδαμε στο χθεσινό ματς ήταν ότι όλοι ανέβασαν την απόδοσή τους, η οποία έμοιαζε να βρίσκεται σε καθοδική πορεία τον τελευταίο μήνα.

Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις γηπεδικές συνθήκες που προετοιμάζεται η ομάδα, δεν τις παραβλέπουμε, αλλά από τη στιγμή που δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, πρέπει να προχωρήσει και να σώσει την κατηγορία πάση θυσία, γιατί πέραν της Super League όλα τα υπόλοιπα είναι υπό διάλυση. Και επειδή μιλάμε για χρονιά επιστροφής στην κατηγορία, που αναπόφευκτα αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο, είναι λογικό να υπάρχει αυτή η επιπλέον δυσκολία του να παρουσιάσει η ομάδα σταθερότητα στην απόδοσή της, πόσο μάλλον όταν το προσπαθεί με μικρό ρόστερ.

Έτσι, λοιπόν, οδηγός στα δύσκολα θα είναι το πάθος, η αποφασιστικότητα και η συγκέντρωση. Αν έρθουν και μεταγραφές που θα κάνουν τη διαφορά, θα είναι ακόμα καλύτερα, αλλά σπάνια τον χειμώνα βλέπουμε να έρχονται στον ΠΑΣ Γιάννινα παίκτες που θα πάρουν φανέλα την επομένη της άφιξής τους. Μακάρι φέτος να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά όσο δεν το βλέπουμε, σ’ αυτά τα παιδιά θα στηριχτούμε και φυσικά στον προπονητή που παλεύει να βρει λύσεις.

Στο αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού με τη Λάρισα, σίγουρα δεν υπάρχουν και πολλά να σχολιάσει κανείς, αφού το ματς ήταν «σούπα». Αν ξέφευγε από το 0-0, όμως, το πιθανότερο ήταν να κέρδιζε ο ΠΑΣ. Δεν έγινε αυτό, πάμε παρακάτω. Υπάρχει ακόμα δρόμος στο πρωτάθλημα, αλλά είναι καλύτερα να βλέπεις τη μάχη της παραμονής από μια σχετική απόσταση, παρά να συμμετέχεις σ’ αυτή. Ο ΠΑΣ κέρδισε χρόνο με αυτήν την ισοπαλία, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί.

Υ.Γ.: Δεν υπήρξαν καλά λόγια για το ποδόσφαιρο που παίζει ο ΠΑΣ αυτή τη φορά, αλλά τον βαθμό τουλάχιστον τον πήρε. Τα καλά λόγια τα άκουσε η ομάδα στον α’ γύρο, τώρα προέχουν οι βαθμοί.

Υ.Γ.2: Μπορεί να μην είδαμε κανένα παιχνίδι της προκοπής, αλλά πάλι ο ΠΑΣ ήταν καλύτερος του αντιπάλου του. Κάποια στιγμή ας πάρουμε κι εμείς βαθμούς σε παιχνίδι που θα είμαστε χειρότεροι.

Υ.Γ.3: Συνεχάρη τους διαιτητές ο Αλέξης Κούγιας για την απόδοσή τους. Τουλάχιστον αυτός έχει και δύο ματς τον χρόνο που τον παίζουν 60%-40%, γιατί εμείς δεν…

Υ.Γ.4: Μεγάλο το ψυχολογικό βάρος είπε ο Γιάννης Τάτσης για την ομάδα του. Πήγε σε δύσκολη συγκυρία και πραγματικά θα του ευχηθούμε να τα καταφέρει. Κρίμα να πηγαίνουν “τρένο” ομάδες όπως ο Βόλος, που είναι παντελώς αδιάφορος στη φίλαθλη κοινή γνώμη, μόνο και μόνο γιατί έχει παράγοντες που ξέρουν καλά και το παρασκήνιο.

Υ.Γ.5: Ο Κουτσιαύτης σφύραγε απελπισμένα πέναλτι υπέρ του Απόλλωνα, μέτραγε ακόμα και τα οφσάιντ γκολ, αλλά ο Κοτσάνης στο VAR τον διόρθωσε τρεις φορές. Όπως θα ‘λεγε και ο Λουτσέσκου αν ήταν στη θέση του Κουτσιαύτη, «για ‘μενα το ματς έληξε 3-1»…

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Λευτέρης Χουτεσιώτης: Μία λάθος έξοδο είχε ο «πορτιέρε» του ΠΑΣ, η οποία ευτυχώς δεν κόστισε. Σε γενικές γραμμές, πάντως, δεν κινδύνευσε αυτή τη φορά η εστία του, αφού το ένα σουτ του Μιλοσάβλιεβιτς πήγε άουτ και το άλλο το μπλόκαρε.

Μανώλης Σάλιακας: Αν λάβουμε υπόψη μας ότι με την Τρίπολη είχε παίξει στα τελευταία 10 λεπτά και ότι με τον Απόλλωνα ήταν τιμωρημένος, τότε προέρχεται από ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα ξεκούρασης, αλλά και απραξίας που εν μέρει τον έβγαλε από τον ρυθμό του. Κινήθηκε, πάντως στα όρια του «καλός», αφού βοήθησε σε αρκετούς τομείς αμυντικά, αλλά και στην προώθηση του παιχνιδιού από τα πλάγια. Η βασική του υστέρηση είχε να κάνει με τις σέντρες και τα στημένα που εκτέλεσε. Είχε 11 πάσες, 1/12 γεμίσματα, 8 λάθη, 2 κλεψίματα, 2 επεμβάσεις και είχε και μία τελική προσπάθεια.

Μάρβιν Πίρσμαν: Ο Βέλγος είχε ένα μικρό ντεφορμάρισμα στα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά στη Λάρισα ήταν αισθητά βελτιωμένος. Σίγουρα, όμως, έχει κι άλλα περιθώρια μέχρι να ξαναφτάσει τον καλό του εαυτό. Είχε 11 πάσες, 0/2 γεμίσματα, 7 λάθη, 5 κλεψίματα, έκανε 3 φάουλ και κέρδισε 3.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Ο Αργεντίνος ήταν λίγο στατικός και «άχρωμος» στα προηγούμενα ματς, αλλά έκανε λίγο πιο αισθητή την παρουσία του στο Αλκαζάρ. Οι προσδοκίες απ’ αυτόν, όμως, παραμένουν πολύ περισσότερες. Έδωσε 3 πάσες και έκανε 1 τελική προσπάθεια και 2 επεμβάσεις.

Γιάννης Κάργας: Έπαιξε με τρομερό πάθος, έμπαινε δυνατά και αποφασιστικά στις μονομαχίες, κυριάρχησε αμυντικά, όπου έδινε και τον ρυθμό στους υπόλοιπους και ήταν από τους καλύτερους του ματς. Είχε 6 επεμβάσεις, έκανε 3 φάουλ και κέρδισε 3.

Στέφανος Σιόντης: Αυτό που έχει, το δίνει πάντα ο Σιόντης. Για μία ακόμα φορά ώριμο και έξυπνο παιχνίδι στα χαφ από τον αρχηγό της ομάδας που έδωσε και 5 προωθητικές πάσες.

Χουάν Ντομίνγκεζ: Ο Ισπανός με αργά βήμα βελτιώνεται και μπαίνει στο κλίμα της ομάδας. Το χθεσινό ήταν ένα ματς που έβγαλε και αρκετό πάθος, τον είδαμε αυτή τη φορά να μπαίνει δυνατά σε περισσότερες μονομαχίες και δεν ήταν τόσο «light» όπως σε άλλα ματς. Έκανε μερικά λάθη παραπάνω, που δεν μας έχει συνηθίσει, αφού θεωρείται ο πιο σίγουρος και ασφαλής πασέρ της ομάδας. Παρ’ όλα αυτά ήταν ανάμεσα στους 2-3 καλύτερους της ομάδας. Έδωσε 3 πάσες, έκανε 1 τελική, 7 λάθη, 1 απόκρουση, 5 κλεψίματα και 7 φάουλ.

Αλέξανδρος Καρτάλης: Έχασε το άχαστο σε κενή εστία και είναι σίγουρα μία από τις πιο δυνατές εικόνες, όχι μόνο του Καρτάλη, αλλά και όλου του ματς. Όμως συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο, που απαιτεί αντιδράσεις του δευτερολέπτου κάποιες φορές. Αρκετά καλός στο υπόλοιπο ματς. Είχε 1 τελική, 0/4 γεμίσματα, 3 πάσες, 3 κλεψίματα, 7 λάθη και 4 κερδισμένα φάουλ.

Χρήστος Ελευθεριάδης: Δεν μπόρεσε να διεισδύσει στην αντίπαλη περιοχή και να απειλήσει αυτήν τη φορά, ο Τάτσης τον είχε «διαβάσει» και τον κράτησε μακριά από την περιοχή του. Είχε 1 τελική, 4 πάσες και 6 λάθη.

Γιώργος Παμλίδης: Μία χαμένη σημαντική ευκαιρία στο α’ ημίχρονο, μία άψογη ασίστ στον Κρίζμαν στο β’ ημίχρονο, αλλά και μία που θα τον έβγαζε τετ-α-τετ στο πρώτο, αν ο Κροάτης έπαιρνε σωστά την μπάλα μπροστά του και δεν τον έβρισκε η μπάλα στο τακούνι στον βηματισμό. Δούλεψε για την ομάδα αρκετά και ήταν φιλότιμος. Είχε 1 τελική, 1/2 γεμίσματα, 3 πάσες και 2 κλεψίματα.

Σάντι Κρίζμαν: Έδωσε τις μάχες του, βοηθούσε και αμυντικά όταν χρειαζόταν, έδωσε πάσα πάρε-βάλε στον Καρτάλη, είχε και τις δικές του στιγμές στο ματς, γενικά το πάλεψε όσο μπορούσε, αν και σε 1-2 περιπτώσεις κράτησε την μπάλα παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε, όπως σε μία προϋπόθεση αντεπίθεσης στο β’ ημίχρονο. Έδωσε 5 πάσες, έκανε 1 τελική, 5 λάθη και 5 φάουλ.

 

Αλλαγές

Αλέξανδρος Λώλης: Μπήκε στο 77’, ο προπονητής έδειξε να τον εμπιστεύεται σ’ ένα κρίσιμο παιχνίδι και σ’ ένα χρονικό σημείο που απαιτεί τεταμένη προσοχή και ο νεαρός αντεπεξήλθε στον ρόλο του. Έχει σίγουρα να δώσει πολλά αυτό το παιδί και πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει και να περιμένει τις ευκαιρίες του.

Βλάντισλαβ Νάουμετς: Μπήκε με διάθεση και στο τέλος παραλίγο να γίνει και ήρωας, γιατί στην αντεπίθεση στο 93’ θα μπορούσε να είχε σκοράρει, αν είχε σουτάρει πιο δυνατά.

Άγγελος Λιάσος: Δεν μπορεί να κριθεί καθώς μπήκε στο 87’

Νώντας Παντελάκης: Δεν μπορεί να κριθεί, καθώς έπαιξε μόνο 2 λεπτά και περισσότερο για να διασφαλιστεί η άμυνα στα γεμίσματα απελπισίας των Λαρισαίων στα τελευταία λεπτά.

 

Προπονητής

Αργύρης Γιαννίκης: Ξεκίνησε το ματς μ’ έναν σχηματισμό 4-3-3, στο 20λεπτο πήγε με το κλασικό 4-4-2 και προς το τέλος για λίγο η ομάδα έπαιξε και 5-4-1. Αυτό που θα κρατήσουμε είναι η πιο προσεκτική διαχείριση του ματς αμυντικά με λιγότερα ρίσκα. Μπορεί να βγήκαν λιγότερες φάσεις επιθετικά, αλλά ήταν 3-4 κλασικές ευκαιρίες, ενώ τις 8 τελικές έκαναν 8 διαφορετικοί παίκτες, δείγμα του πλουραλισμού. Αν ο ΠΑΣ είχε έναν επιθετικό πιο αποτελεσματικό στο σκοράρισμα, καί τα ματσάκια του θα έπαιρνε καί αμυντικά δεν θα κινδύνευε να τρώει γκολ με το παραμικρό λάθος, αφού θα είχε τα περιθώρια να παίζει λίγο πιο συντηρητικά, όπως χθες. Τολμηρές οι αλλαγές στο τέλος με τα νέα παιδιά, αλλά του βγήκαν, γιατί Λώλης και Νάουμετς που έπαιξαν περισσότερο, έβγαλαν πολλά τρεξίματα.