Ανακοίνωση για τη μελέτη ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα εξέδωσε η Ενότητα Πολιτών, στην οποία αναφέρει τα εξής:

Ταγμένη να υπηρετήσει το επικοινωνιακό της αφήγημα η δημοτική αρχή Ιωαννίνων συνεχίζει να ασκεί πολιτική με βάσει το «φαίνεσθαι» κι όχι την ουσία.

Έτσι, στα μέσα του περασμένου μήνα παρουσίασε μέσα από την προσφιλή της τακτική, αυτή των συνεντεύξεων τύπου, την μελέτη για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, παρουσιάζοντας υποτίθεται ολοκληρωμένη μελέτη προς εφαρμογή για την ανάπλαση αυτή.

Ειπώθηκε μάλιστα στην συνέντευξη τύπου ότι: «ολοκληρώνεται η διαχειριστική μελέτη η οποία ως το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη για έγκριση ώστε στη συνέχεια να αναζητηθεί το χρηματοδοτικό μοντέλο για την έναρξη του έργου».

Μια μελέτη που κατατέθηκε τελικά πριν από μερικές μέρες η οποία όμως, ουσιαστικά και τυπικά θα έπρεπε να προηγηθεί των όποιων επίσημων ανακοινώσεων αφού είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο  για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής επίλυσης.

Η διαχειριστική μελέτη έχει να κάνει επί της ουσίας με τη διαχείριση του δασικού περιβάλλοντος και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στο άλσος, για την οποία απαιτείται η έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Πως η δημοτική αρχή είναι τόσο σίγουρη ότι το σύνολο των παρεμβάσεων που με τόσο μεγάλη ζέση παρουσίασε ως το «τελικό σχέδιο» θα λάβουν την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;

Γιατί βιάζεται, για μια ακόμη φορά, να επικοινωνήσει ότι κλείνει «ανοιχτά μέτωπα», ανατρέποντας τη σωστή σειρά των ενεργειών που απαιτούνται, οι οποίες με δική της ευθύνη έχουν καθυστερήσει;

Ποιος αλήθεια θα είναι υπεύθυνος αν κάποια από τις προβλεπόμενες δράσεις ή χρήσεις της μελέτης, απορριφτούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση;

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής, καλή η επικοινωνία αλλά καλύτερη η αλήθεια.

Έστω και τώρα, επικεντρωθείτε στην ορθολογική διαχείριση των ζητημάτων του δήμου μας κι αφήστε τις μεγαλοστομίες.

Για το καλό του τόπου.

 

Καμία προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ εκ μέρους της δημοτικής αρχής

Την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για το σχεδιασμό του προγράμματος ΕΣΠΑ  «2021-2027» ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο χρόνος όμως που δίνει για τη διαβούλευση είναι ελάχιστος καθώς λήγει στις 24 Ιανουαρίου.

Η, κατά τα άλλα λαλίστατη επικοινωνιακά, δημοτική αρχή των Ιωαννίνων όμως κοιμάται τον ύπνο του δικαίου…

Η συγκρότηση της πρότασης από την Περιφερειακή Αρχή για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 εξελίσσεται εδώ και 1,5 περίπου χρόνο.

Όσο διαρκεί δηλαδή μέχρι σήμερα και η θητεία της δημοτικής αρχής.

Δεν θα έπρεπε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων από την πρώτη μέρα να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση και να λάβει την πρωτοβουλία μιας διαρκούς διαβούλευσης με όλους τους φορείς του τόπου, έτσι ώστε να καταλήξουμε στην βέλτιστη πρόταση;

Της αρκούν οι λίγες μέρες διαβούλευσης για να παρουσιάσει και να συζητήσει την πρότασή της με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, τους φορείς και τους πολίτες;

Σε μια εποχή που τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και το μεγαλύτερο εξ’ αυτών είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο καθορίζει την πορεία του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες, η σωστή προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίησή του μας θέλει όλους συμμέτοχους.

Αν δημοτική αρχή εννοεί έστω και στο ελάχιστο τα όσα με ευκολία λέει δημοσίως περί συνεννόησης και διαλόγου οφείλει άμεσα να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για το τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ώστε ο Δήμος Ιωαννιτών να είναι όχι απλά παρόν αλλά να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη διαδικασία της διαβούλευσης, καθώς και να ζητήσει επισήμως την παράτασή της.

Εμείς, ως η μεγάλη παράταξη του δημοτικού συμβουλίου, είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση των προτάσεων του δήμου μας, ώστε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τους δημότες μας.

Έχει αποδειχτεί άλλωστε ότι οι «μακέτες» για τις οποίες η σημερινή δημοτική αρχή μας κατηγορούσε προεκλογικά, είναι οι μελέτες, τα έργα και οι παρεμβάσεις, που ώριμα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ κι άλλων πόρων έρχεται σήμερα ασθμαίνοντας, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και με αποκλειστικά δική της ευθύνη, να υλοποιήσει.