image description

Από την αρχή της σεζόν δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει παρακολουθήσει τον ΠΑΣ Γιάννινα και να μην έχει παραδεχτεί ότι φέτος παίζει ένα ποδόσφαιρο πολύ διαφορετικό από τους άλλους μικρομεσαίους, πιο επιθετικό και με περισσότερες πρωτοβουλίες κινήσεων μέσα στα ματς. Ειδικά για τους ουδέτερους τα ανοιχτά ματς χωρίς σκοπιμότητες θεωρούνται και τα πιο συναρπαστικά.

Ο Γιαννίκης, λοιπόν, πήρε το ρίσκο να δείξει κάτι διαφορετικό στο ελληνικό φίλαθλο κοινό και οι παίκτες κατά γενική ομολογία έχουν τρυπήσει το ταβάνι τους για να αντεπεξέλθουν σ’ αυτό που τους έχει ζητηθεί. Εξ’ ου και είναι δύσκολο να τους ασκήσει κανείς αρνητική κριτική, γιατί κατά τη διάρκεια ενός αγώνα βλέπει πως δομείται αυτή η ομαδική δουλειά και προσπάθεια, οπότε εκ των πραγμάτων δεν βρίσκει υστερήσαντες.

Όλη αυτή η προσπάθεια, όμως, πάει στράφι, επειδή η εμφάνιση δεν συνοδεύεται με τα ανάλογα αποτελέσματα. Το «παίξαμε καλά, αλλά χάσαμε» είναι μόνιμη επωδός. Κι αυτό γιατί αφενός η διαιτησία έχει βάλει το «χεράκι» της και έχει στερήσει αποτελέσματα και αφετέρου γιατί και οι ίδιοι οι παίκτες έχουν αδικήσει τους εαυτούς τους μέσα στη χρονιά. Για παράδειγμα, η ευκολία με την οποία παραχωρούνται πέναλτι είναι απίστευτη! Ήδη φτάσαμε τα 8, εκ των οποίων τα 6 έγιναν γκολ. Είχαμε τις εξής περιπτώσεις πέναλτι ως τώρα. Ο Χουτεσιώτης παραχώρησε πέναλτι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ο Σάλιακας με Βόλο εκτός έδρας και Παναθηναϊκό, ο Κάργας με Απόλλωνα και ΟΦΗ, ο Παντελάκης με Απόλλωνα και ο Εραμούσπε με τον Βόλο εντός. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε και πολλά ακόμα γκολ, όπου μία στιγμή αδράνειας ή μία κακή εκτίμηση έδωσαν το γκολ ως «δώρο» στον αντίπαλο.

Το «παίξαμε καλά, αλλά χάσαμε» ισχύει και για το χθεσινό παιχνίδι. Ο ΠΑΣ, ειδικά στο β’ ημίχρονο, είχε στριμώξει στα σχοινιά τον Βόλο, γέμιζε και σούταρε συνέχεια, αλλά δεν βρέθηκε δυστυχώς η «χαραμάδα» να περάσει η μπάλα την πολυπρόσωπη άμυνα. Εντάξει συμβαίνουν αυτά, έφταιγε η λάσπη, η βροχή, η κούραση, η καλή και ψυχωμένη προσπάθεια του αντιπάλου. Ακόμα και ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται σε κλειστή άμυνα να σκοράρει. Αλλά να χάσεις αυτό το παιχνίδι από δύο φορές που πέρασε ο αντίπαλος το κέντρο; Αυτό είναι που σε «σκάει» για πολλοστή φορά στο φετινό πρωτάθλημα.

Η ομάδα έχει δείξει δυνατότητες, μάς έχει κάνει να έχουμε απαιτήσεις γιατί έχει κοντράρει τους πάντες, ήταν καλύτερη στα περισσότερα ματς από τον αντίπαλό της και αν δεν αντιληφθούν οι ίδιοι οι παίκτες ότι αδικούν τους εαυτούς τους με τα στιγμιαία λάθη τους που κρίνουν τα αποτελέσματα, δεν θα αλλάξει τίποτα ως το τέλος της σεζόν. Και απλά θα περιμένουμε να πάνε οι άλλοι χειρότεροι από εμάς για να σωθούμε…

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στον φετινό ΠΑΣ Γιάννινα, στον οποίο υπάρχει μία σχετική απειρία των παικτών του, θα ήταν να προστεθεί το άγχος του αποτελέσματος. Γι’ αυτό, λοιπόν, όσο ακόμα το άγχος δεν βαραίνει τα πόδια και το μυαλό δεν έχει λόγο να «θολώνει», πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία αποτελέσματα σαν αυτά με Λάρισα, Παναιτωλικό, Απόλλωνα, Βόλο. Χάθηκαν πολύ σημαντικοί βαθμοί στους «Ζωσιμάδες». Μόνο μία νίκη, τέσσερις ήττες και τρεις ισοπαλίες ο εντός έδρας απολογισμός και καμία νίκη στα 8 τελευταία ματς πρωταθλήματος και κυπέλλου. Οι βαθμοί αυτοί κάλλιστα μπορούν να αναπληρωθούν προσεχώς. Δεν παύουμε να πιστεύουμε στους παίκτες, απλώς δεν πρέπει να ξαναδούμε εύκολα λάθη.

Υ.Γ.: Το γήπεδο είναι πλέον μόνο για πατάτες. Μετά από 4 ματς υπό έντονη βροχόπτωση παρέδωσε… πνεύμα. Κρίμα τους πανηγυρισμούς για τις βελτιώσεις που έγιναν.

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών, όπου πέραν της φάσης του πέναλτι, δεν υπάρχει κάτι άλλο αρνητικό να ειπωθεί για την προσπάθειά τους. Τα νούμερα δείχνουν ότι πάλι ένα ατομικό λάθος έφτασε να ηττηθεί η ομάδα. Αν μπορούσε να σκοράρει 2 και 3 γκολ ανά αγώνα δεν θα τα συζητούσαμε καν, τώρα όμως με 4 παιχνίδια αφλογιστίας (ΑΕΛ, Άρη, Ολυμπιακό και Βόλο) τα αμυντικά λάθη κοστίζουν ακριβά.

Λευτέρης Χουτεσιώτης: Σε δύο φάσεις χρειάστηκε, στο πέναλτι και το τετ-α-τετ του Δουβίκα. Το πέναλτι είναι και θέμα τύχης, την οποία είχε στη φάση του δοκαριού. Από εκεί και πέρα κάποια λίγα πράγματα που έκανε ο Βόλος, τα τελείωσε εύκολα. Είχε 5 κλεψίματα και 4 επεμβάσεις.

Νώντας Παντελάκης: Χρειάστηκε ελάχιστα και τα πήγε για μία ακόμα φορά καλά. Δείχνει να είναι σε καλή περίοδο. Είχε 1/1 γεμίσματα, 2 πάσες, 3 λάθη, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 2.

Μάρβιν Πίρσμαν: Το επιθετικό παιχνίδι είναι το «φόρτε» του, αλλά δεν έδωσε όσα θα περιμέναμε. Ίσως η πολύ κλειστή άμυνα να μην του επέτρεψε να κάνει αυτούς τους συνδυασμούς που συνηθίζει ή το γεγονός ότι το μισό σχεδόν ματς το περάσαμε περιμένοντας ένα γέμισμα από Σάλιακα ή Καρτάλη σε εκτέλεση στατικής φάσης. Είχε 2 τελικές, 9 πάσες, 1/3 γεμίσματα και 5 λάθη.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Ο κλήρος έπεσε σ’ εκείνον να πάρει σειρά για λάθος που κόστισε. Λάθος κοντρόλ από το λάθος γύρισμα του Ελευθεριάδη και απρόσεκτο μαρκάρισμα στον Μπαρτόλο. Στο ημίχρονο αντικαταστάθηκε, ώστε να αλλάξει τακτικά ο κ. Γιαννίκης.

Μανώλης Σάλιακας: Κακοχτυπημένα φάουλ, βιαστικά γεμίσματα, δεν βρέθηκε σε καλή μέρα. Είχε συνολικά 4/16 γεμίσματα, ένα τουλάχιστον θα έπρεπε να είχε γίνει ασίστ. Επίσης είχε 4 πάσες, 2 επεμβάσεις και 6 λάθη.

Στέφανος Σιόντης: Δεν «έδεσε» πολύ καλά με τον Κάργα αυτήν τη φορά, αλλά στην επανάληψη με τον Λιάσο δεν άφησαν τον Βόλο να περάσει το κέντρο. Έδωσε 5 πάσες και έκανε 2 φάουλ.

Γιάννης Κάργας: Έδωσε τις μάχες του και στο α’ ημίχρονο, αλλά και στο β’, έβγαλε πάθος, έψαξε να βρει το γκολ, αλλά δεν του έκανε η μπάλα το χατίρι να πάει στα δίχτυα από κάποια ενέργειά του. Είχε 3 τελικές, 0/2 γεμίσματα, 8 πάσες, 2 κλεψίματα, έκανε 3 φάουλ και κέρδισε 3.

Αλέξανδρος Καρτάλης: Είναι σε μια καλή σχετικά περίοδο, αλλά χθες δεν έβγαλε τόσο πολύ ενέργεια και είχε κι αυτός πολλά κακοχτυπημένα φάουλ. Σε γενικές γραμμές, όμως, το προσπάθησε. Είχε 2 τελικές, 1/7 γεμίσματα, 8 πάσες, 3 λάθη, 3 κλεψίματα, πήρε 2 φάουλ και έκανε 4.

Χρήστος Ελευθεριάδης: Λάθος γύρισμα και με λάθος τρόπο στον Εραμούσπε για να ακολουθήσει το πέναλτι και τα γνωστά. Παντελώς αχρείαστη αυτή η πάσα, γιατί ακριβώς δίπλα του ήταν ο Κάργας και ήταν και αμαρκάριστος. Γενικώς, γύρισμα στο κέντρο άμυνας είναι το πρώτο που μαθαίνεις ότι απαγορεύεται όταν ο αντίπαλος σε περιμένει. Δεν βοήθησε σ’ αυτό το ματς, δεν είχε τις διεισδύσεις του και αντικαταστάθηκε γρήγορα. Είχε 2 πάσες.

Γιώργος Παμλίδης: Καλά κλεισμένος, δεν απείλησε καθόλου, αντικαταστάθηκε κι αυτός γρήγορα καταγράφοντας 3 λάθη στη στατιστική.

Σάντι Κρίζμαν: Παντελώς ακίνδυνος κι αυτός μέσα στην περιοχή, δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα, να απειλήσει, να ανοίξει διαδρόμους. Η άμυνα τον εξουδετέρωσε κι αυτόν και ίσως να τον εκνεύρισε κιόλας με τα πολλά φάουλ που του έκανε. Είχε 2 τελικές, 7 προωθητικές πάσες, 6 λάθη και κέρδισε 6 φάουλ.

 

Αλλαγές

Άγγελος Λιάσος: Είναι σε πολύ καλή περίοδο, τα δίνει όλα, έχει πάθος, χθες είχε και 2 τελικές που θα μπορούσε να τις είχε κάνει γκολ. Έδωσε 2 πάσες, έκανε 3 λάθη και κέρδισε 2 φάουλ.

Λέο Μπατίστ: Δεν τον ένιωσε ιδιαίτερα η άμυνα του Βόλου, δεν είχε χώρους να τρέξει και να κάνει το παιχνίδι του. Έδωσε 2 πάσες, είχε 1/2 γεμίσματα και έκανε 4 λάθη.

Φαμπρίτσιο Μπρένερ: Πήγε να δώσει λίγη πνοή από τα πλάγια, έκανε κάποιες ατομικές ενέργειες, δεν μπόρεσε όμως να διασπάσει την άμυνα. Είχε 0/2 γεμίσματα, 3 πάσες και έκανε 2 φάουλ.

Νικολάε Μιλιντσεάνου: Πήρε ένα ακόμα 20λεπτο, αλλά με 3-4 προπονήσεις στο ενεργητικό του δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα γίνει αυτομάτως ο ήρωας της τελευταίας στιγμής. Θα κριθεί εν καιρώ.

Βλάντισλαβ Νάουμετς: Δεν πρόλαβε να δείξει πολλά στο χρονικό σημείο που μπήκε. Είχε 1/2 γεμίσματα.

 

Προπονητής

Αργύρης Γιαννίκης: Πάντα η ενδεκάδα έχει κάποιες αλλαγές, γιατί πρέπει να γίνεται και η απαραίτητη διαχείριση των δυνάμεων των ποδοσφαιριστών, καθώς υπάρχουν πολλά συνεχόμενα παιχνίδια. Η αρχική ενδεκάδα δεν του βγήκε, το γρήγορο γκολ του Βόλου σίγουρα ανέτρεψε κάθε σχεδιασμό για το παιχνίδι, όσο περνούσε η ώρα και χάλαγε το γήπεδο, η ομάδα σήκωνε πολύ την μπάλα και έπαιζε ανορθόδοξα. Με την επιθετική γραμμή πλήρως εξαφανισμένη σ’ αυτό το ματς και με το καθιερωμένο ατομικό λάθος να κοστίζει στην άμυνα, το αποτέλεσμα ήρθε τελικά φυσιολογικά, παρά τις όποιες προσπάθειες να αλλάξει κάτι από τον πάγκο.

Ο κόουτς σίγουρα θα έχει προβληματιστεί και με το θέμα των στατικών φάσεων. Ο ΠΑΣ στη Β’ Εθνική έβαζε γκολ από κόρνερ και φάουλ, φέτος όμως δεν πετυχαίνει τέτοια εύκολα γκολ, αντιθέτως δέχεται γκολ από στατικές φάσεις.