Εκτενή ενημέρωση για την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή έκανε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, επισημαίνοντας την ανάγκη για τήρηση των μέτρων.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στα δύο νοσοκομεία της περιοχής νοσηλεύονται 14 ασθενείς, εκ των οποίων πέντε βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σημείωσε ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στα 53 και υπογράμμισε ότι από την Τετάρτη καταγράφεται αύξηση, γεγονός που επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση τέθηκε σειρά θεμάτων που αφορούν στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, στην διεκδίκηση ακίνητων και ειδικότερα του στρατοπέδου Βελισσαρίου, την αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου και την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας που έχει πληγεί από την πανδημία.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην δευτερολογία του επικέντρωσε στο αίτημα για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, θέμα που τέθηκε από την κ. Καλογιάννη.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και τόνισε ότι η πρόταση αξιοποίησης είναι αυτή που περιλαμβάνεται στο Ρυθμιστικό, δηλαδή η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

«Η παραχώρηση του στρατοπέδου είναι ένα διαχρονικό αίτημα στην πόλη το οποίο καταθέσαμε στον Πρωθυπουργό. Το συζητήσαμε με τον Υπουργό Άμυνας και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης στην παρούσα φάση. Είναι σημαντικό ότι δεν εγκαταλείπουμε και ότι όσο ευρύτερο μέτωπο δημιουργείται τόσο καλύτερο είναι», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Σχετικά με το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, ανέφερε ότι ο Δήμος το διεκδικεί παρόλες τις έντονες γραφειοκρατικές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της αρχικής παραχώρησης στην Αποκεντρωμένη.

Όσον αφορά τη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έγκαιρα θα υποβάλλει τις προτάσεις και σημείωσε ότι κάθε πρόταση από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ευπρόσδεκτη.

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας απάντησε σε τοποθετήσεις σχετικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία επισημαίνοντας ότι και οι δύο δέσμες μέτρων που αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο εφαρμόζονται με συνέπεια.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος απάντησε σχετικά με την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, σημειώνοντας ότι η διαχειριστική μελέτη έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η μελέτη έχει δοθεί σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας και με την ιδιότητα του Καθηγητή Μετεωρολογίας έκανε γνωστό ότι το ύψος των βροχοπτώσεων που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα ξεπερνά κατά 250% τον μέσο όρο του μήνα.

Η αυριανή μέρα αναμένεται να είναι δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών, γεγονός που θέτει τον μηχανισμό της ΔΕΥΑΙ σε εγρήγορση.

Ο κ. Μπαρτζώκας απευθυνόμενος στους πολίτες ζήτησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

 

Παρεμβάσεις της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το διαρκές έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του δήμου Ιωαννιτών με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής καυτηρίασε κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

«Η  εκμετάλλευση τόσο των συνθηκών της πανδημίας και των νομοθετημάτων του πρώην πια υπουργού εσωτερικών στον μέγιστο βαθμό αλλά και οι αιφνιδιαστικές προσκλήσεις της τελευταίας στιγμής για τις συνεδριάσεις αποδεικνύουν την απαξίωση των οργάνων του δήμου. Ο Δήμαρχος μας είχε προειδοποιήσει λέγοντας ότι ο ‘’καθένας πορεύεται με τα όπλα του’’. Δυστυχώς για τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και των άλλων οργάνων διοίκησης του δήμου και των νομικών του προσώπων, επέλεξε τα δικά του αντιδημοκρατικά  όπλα να τα χρησιμοποιεί πολύ συχνά», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

«Θα αναφέρω μόνο ορισμένα παραδείγματα των τελευταίων ημερών, όπως η έγκριση των όρων δημοπράτησης του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού που έγινε παραμονές της πρωτοχρονιάς με διαδικασίες φαστ τρακ μέσα από την οικονομική επιτροπή, χωρίς καμία ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, όπως είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει για κάθε βήμα του διαγωνισμού η δημοτική αρχή. Για ένα έργο εκατομμυρίων που αφορά το δήμο μας, η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να τρέχει πίσω από την Περιφέρεια σε έναν ρόλο κομπάρσου.  Επιπλέον, η τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2021 αλλά κι αυτές των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του δήμου, οι οποίες διεξήχθησαν τις τελευταίες μέρες του 2020, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μελέτης των εισηγήσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης. Είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται. Αποδεικνύετε συνεχώς ότι δεν θέλετε να ακούγετε η διαφορετική άποψη, δεν θέλετε τις προτάσεις και τις θέσεις της αντιπολίτευσης, δεν θέλετε το διάλογο».

 

ΕΣΠΑ και προϋπολογισμός

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης, αναφέρθηκε σε δύο θέματα τα οποία αναδείχτηκαν με ανακοινώσεις της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», και δεν είναι άλλα από την πλήρη απουσία της δημοτικής αρχής στη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ αλλά και για την ακατανόητη καθυστέρηση της έγκρισης ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2021.

«Σε μια εποχή που τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και το μεγαλύτερο εξ’ αυτών είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο καθορίζει την πορεία του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες, η σωστή προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίησή του μας θέλει όλους συμμέτοχους. Αλήθεια όμως η δημοτική αρχή δεν μας είπε:

-Τις αρκούν οι λίγες μέρες διαβούλευσης που έθεσε ως χρονικό περιθώριο η Περιφέρεια;

-Έχει κάνει κάποια προετοιμασία και δεν μας έχει ενημερώσει;

-Έχει καταθέσει προτάσεις;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, επανέλαβε ότι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατάρτισής του θέτει σε αδράνεια τη λειτουργία του δήμου για δύο τουλάχιστον μήνες κι επιφέρει ζημιά στην τοπική οικονομία, την ώρα που αυτή στενάζει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Καινούργιο Κλειστό

Με αφορμή τη συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων και του Περιφερειάρχη Ηπείρου με τον υπουργό ανάπτυξης και τα όσα έγιναν γνωστά για την μεταφορά του κλειστού της ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Γιάννενα, ο κ. Μπέγκας επανέφερε το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει επιτέλους αν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός, αν έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα ενός καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου κι αν τελικά προκρίνει τη λύση του προκάτ, μεταχειρισμένου γυμναστηρίου.

Επιπρόσθετα έθεσε και το θέμα της χωροθέτησης, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί ουκ ολίγες προτάσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει καμία επίσημη θέση από την πλευρά του δήμου.

«Καταλαβαίνουμε από τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά τη συνάντηση αυτή ότι εμμέσως πλην σαφώς καταλήξατε να υποστηρίζετε τη λύση της μεταφοράς ενός κλειστού γυμναστηρίου, έναντι της κατασκευής ενός καινούργιου. Ξεκαθαρίστε το λοιπόν κι ενώπιον του Σώματος, γιατί σας ρωτάμε εδώ και καιρό ποια είναι η θέση σας και δεν έχετε δώσει σαφή απάντηση», είπε ο κ. Μπέγκας, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ζήτησε να μάθει τι γίνεται τελικά με τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων.

 

Αντιπλημμυρική προστασία

Τέλος, τόσο κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτησης, όσο και σε αυτή που αφορούσε το πρώτο θέμα της, για την αντιπλημμυρική προστασία, ο επικεφαλής της παράταξης θύμισε την πρωτοβουλία που έλαβε να αποστείλει στο Δήμαρχο και όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων μια επιστολή, όπου ανέλυε τις κινήσεις που έκανε η δική του δημοτική αρχή στην κατεύθυνση αυτή, εκφράζοντας ξανά την αγωνία του για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για τον προγραμματισμών αναγκαίων έργων.

«Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου σας είχα επιστήσει την προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα και η απάντηση εκ μέρους σας ήταν πως σύντομα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Περίμενα σήμερα να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, αλλά από την εισήγηση του θέματος διαπιστώνω ότι δεν κατανοήσατε πως η αγωνία που επανειλημμένως σας έχω εκφράσει  αφορούσε τον προγραμματισμό έργων κι όχι δράσεις πολιτικής προστασίας. Είχε ακουστεί από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες εκ μέρους της Περιφέρειας, αλλά μάλλον εννοούσε δράσεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Δεν αντιλέγω ότι είναι χρήσιμες κι αυτές, αλλά πρέπει να δούμε άμεσα κι ένα πλέγμα συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

 

Οι παρεμβάσεις Θ. Γιωτίτσα και Σ. Μαρκούλα στο δημοτικό συμβούλιο

Εξηγήσεις για την επιλογή της δημοτικής αρχής να αναθέσει για ακόμα 4 μήνες την αποκομιδή των απορριμμάτων στον ιδιώτη που και σήμερα συνεπικουρεί τις δημοτικές υπηρεσίες με απευθείας ανάθεση κι όχι μέσω διαγωνισμού, όπως η ίδια είχε υποσχεθεί το περασμένο καλοκαίρι, ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Γιωτίτσας.

Το θέμα έρχεται αύριο στην οικονομική επιτροπή, ωστόσο η σοβαρότητά του έχρηζε άμεσων απαντήσεων και για το λόγο αυτό ο κ. Γιωτίτσας, ζήτησε να μάθει από που τεκμηριώνεται ότι το συμβατικό αντικείμενο του εργολάβου θα τελειώσει 15 μέρες νωρίτερα τη στιγμή που δεν είναι δυνατόν- με την πόλη να βρίσκεται σε καραντίνα για σχεδόν 3 μήνες- οι ποσότητες των απορριμμάτων να είναι περισσότερες από όσες είχαν προβλεφθεί.

Παράλληλα, θύμισε ότι η δημοτική αρχή διατυμπάνιζε πως δεν είναι υπέρμαχη των απευθείας αναθέσεων, ωστόσο κι ενώ ήξερε πότε η εργολαβία θα ολοκληρωνόταν, δεν ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 2021 την προκήρυξη του διαγωνισμού.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες ότι δεν προλάβατε, ενώ ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο η απόφασή σας είναι ζημιογόνα για τα συμφέροντα του δήμου, αφού η έκπτωση που υπάρχει είναι μόλις 5% και τιμή 51 ευρώ τον τόνο, την ώρα που στον τελευταίο διαγωνισμό της δικής μας δημοτικής αρχής για την αποκομιδή στις δημοτικές ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου, ήταν κοντά στο 30%, με τιμή ανά τόνο τα 30 ευρώ. Ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας.

 

Η Σ. Μαρκούλα

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Σοφία Μαρκούλα, στη σύντομη παρέμβασή της, χαιρέτισε την τοποθέτηση της κ. Κωτσαντή ως εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την πανδημία καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή στην κατεύθυνση ενημέρωσης και παροχής βοήθειας στους συνδημότες μας, κάνοντας λόγο για μια θετική αλλαγή πλεύσης.

Διαπιστώνω μια αλλαγή πλεύσης της δημοτικής αρχής σε πιο ενεργό συμμετοχή, στη λογική που κι εμείς είχαμε από καιρό προτείνει. Έστω και τώρα φαίνεται ότι γίνονται ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε η κ. Μαρκούλα, δηλώνοντας τέλος πως τόσο η ίδια όσο και τα μέλη της παράταξης είναι στη διάθεση του δήμου σε ότι τους ζητηθεί.