image description

Βγήκαμε άραγε στο ξέφωτο; Οι τρεις νίκες των τελευταίων εβδομάδων με ΑΕΚ, Ατρόμητο και Παναιτωλικό είναι ένδειξη –άραγε- ότι το… κουμπί γύρισε; Πολύ πιθανόν. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ίσως για πρώτη φορά ο ΠΑΣ Γιάννινα κερδίζει ένα ματς στο οποίο δεν ήταν εντυπωσιακά καλύτερος του αντιπάλου του, αυτό σημαίνει ότι η ομάδα ωρίμασε, κατάλαβε την κατηγορία καλύτερα, έμαθε να διαχειρίζεται αποτελέσματα, έμαθε από τα λάθη της και είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από το να σταθεροποιηθεί σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

Στεκόμαστε ιδιαίτερα στα αποτελέσματα, γιατί από τη συνολική απόδοση και την ποιότητα που έβγαζε η ομάδα στο γήπεδο δεν μπορούσε να έχει κανείς παράπονα. Το «παίξαμε καλά, αλλά χάσαμε» ήταν το πρόβλημα, γιατί χαλούσε την καλή εικόνα. Ήταν σαν να κάνεις έναν ωραίο πίνακα ζωγραφικής και στο τέλος να τον μουτζουρώνεις.

Περισσότερο και από τη νίκη, όμως, αυτό που μας συγκίνησε και σίγουρα έκανε χαρούμενο πολύ κόσμο, ήταν οι φωτογραφίες των πανηγυρισμών τόσο μετά τη λήξη του ματς όσο και μέσα στα αποδυτήρια. Δύο εικόνες… δύο χιλιάδες λέξεις αυτό που είδαμε. Και η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα προσπερνούσαμε πολύ εύκολα το κλίμα των αποδυτηρίων, θεωρώντας αυτονόητο ότι πρέπει να είναι όλα καλά. Όντως καλό ήταν, γιατί οι παίκτες απολάμβαναν το ποδόσφαιρο που έπαιζαν, ενώ και ο προπονητής πίστευε στη δουλειά του και στους παίκτες του, οπότε αυτό έβγαινε προς τα έξω. Ακόμα και η σκληρή κριτική που τους ασκήθηκε, καλό τους έκανε.

Είχαμε γράψει την εποχή που αναλάμβανε τον ΠΑΣ ο Γιαννίκης ότι τα καλά αποδυτήρια είναι από τις βασικές προϋποθέσεις της επιτυχίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κόουτς έχει καταφέρει να επιβάλει την απαιτούμενη πειθαρχία και ο καθένας ξέρει να κάνει την αυτοκριτική του, για να μην έχουμε μετά «σούξου-μούξου, εγώ γιατί δεν παίζω». Ευκαιρίες παίρνουν όλοι, αρκεί να τις αρπάζουν από τα μαλλιά όταν δίνονται.

Από εκεί και πέρα, ένα ερώτημα πλανιέται στους φιλάθλους, για το τι θα γίνει με τον Γιαννίκη και αν θα παραμείνει και μετά το καλοκαίρι στον πάγκο. Εφόσον δοθούν κάποιες προοπτικές, σίγουρα θα μπορούσε η συνεργασία να συνεχιστεί, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με τα γήπεδα, κάτι πρέπει να γίνει με το υπάρχον έμψυχο υλικό, ώστε να παραμείνουν αυτοί που έχουν αποδείξει ότι έχουν προοπτικές και εξέλιξη και φυσικά πρέπει να υπάρξει μια γενναιοδωρία παραπάνω στις μεταγραφές του καλοκαιριού, ώστε με 2-3 ακόμα δυνατές προσθήκες να «απογειωθεί» η ποιότητα του ρόστερ. Είναι εύκολό να το λέμε, αλλά θα δούμε αν είναι εύκολο να γίνουν όλα αυτά πράξη.

Και ο κ. Γιαννίκης, όμως, θα έχει από τη δική του πλευρά να ζυγίσει κάποια πράγματα και να αποφασίσει αν θα καθίσει να ολοκληρώσει το έργο του, κάνοντας του χρόνου πορεία Ευρώπης ή θα αποδεχτεί κάποια άλλη πρόταση, γιατί σίγουρα ως το καλοκαίρι θα προκύψουν προτάσεις και από Γερμανία και από Ελλάδα.

Το αφήνουμε εδώ αυτό το θέμα, γιατί ξέρουμε ότι τις απαντήσεις δεν θα τις πάρουμε άμεσα.

Υ.Γ.: Δεν τιμούν τον Δέλλα οι δηλώσεις περί διαιτησίας. Τα έχουμε γράψει κι άλλες φορές για τους… απόφοιτους σχολών Μπατάκη, ότι δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν πότε τους παίρνει την ταυτότητα ο αντίπαλος. Κρίμα…

Υ.Γ.2: Κάτι «πατήστε τους» που γράφονταν στο Αγρίνιο, κάτι επισκέψεις οπαδών στα ξενοδοχεία για εμψύχωση των παικτών τους, που ειρήσθω εν παρόδω στην πλειοψηφία τους είναι ξένοι και ανάθεμα αν κατάλαβαν τι τους έλεγαν, γύρισαν μπούμερανγκ. Καθείς επιλέγει τον αντίπαλό του. Ο Παναιτωλικός τον ΠΑΣ, ο ΠΑΣ τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Παντελώς ανούσια η κόντρα μεταξύ επαρχιακών ομάδων, που μόνο κόμπλεξ δείχνει.

Υ.Γ.3: Μας είχε ταράξει στην ισοπαλία ο Ευαγγέλου. Άντε επιτέλους κι ένα διπλό!

Υ.Γ.4: Δύο ματς με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ χωρίς άγχος και ό,τι βγει. Μόνο κέρδη μπορεί να έχει η ομάδα. Ας παίξει να τα χαρεί και σίγουρα θα πάρει κάτι καλό.

Πάμε στην ατομική κριτική των παικτών:

Γιούρι Λοντίγκιν: Η μεγάλη απόκρουση δεν έγινε, αλλά τουλάχιστον έγιναν τα απλά στις εξόδους. Θα χρειαστεί λιγάκι τον χρόνο του να δείξει τα αντανακλαστικά του, αλλά σίγουρα είναι από τους παίκτες που αξίζει να επενδύσεις πάνω τους. Έδωσε 2 πάσες, έκανε 4 κλεψίματα και 3 επεμβάσεις.

Μανώλης Σάλιακας: Έχει κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, τα οποία πιθανόν να οφείλονται και στην κούραση από τα συνεχή ματς, γι’ αυτό και ο Γιαννίκης έχει εντάξει στο ροτέισον και τον Οικονομόπουλο. Είχε μεγάλο πρόβλημα με τον Αριγίμπι στο α’ ημίχρονο, μεγάλο πρόβλημα στις μεταβιβάσεις του, που ήταν όλες άστοχες και χτυπήματα στημένων φάσεων που δεν απέδωσαν. Δουλεύει, ψάχνει να το βελτιώσει και πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει. Μέχρι να το βρει, ας αναλάβει τα στημένα ο Καρτάλης που είναι καλύτερος. Είχε 0/7 γεμίσματα, 6 λάθη, 4 επεμβάσεις και έκανε 2 φάουλ.

Νώντας Παντελάκης: Ανέβασε την απόδοσή του στο β’ ημίχρονο, γιατί στο α’ υπήρχαν προβλήματα στο κέντρο άμυνας με τον Καρέλη. Έδωσε 2 πάσες, έκανε 2 λάθη και 5 επεμβάσεις.

Μάρβιν Πίρσμαν: Όχι καλό α’ ημίχρονο, αλλά εμφανής βελτίωση στην επανάληψη. Δεν ήταν στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει, αλλά η εμπειρία του ήταν σημαντική σε κάποιες προσπάθειες του Παναιτωλικού στην επανάληψη. Είχε 1/2 γεμίσματα, 3 πάσες, 6 λάθη, 3 επεμβάσεις και 2 κερδισμένα φάουλ.

Γιάννης Κάργας: Κι αυτός ανέβηκε στο β’ ημίχρονο, αφού στο α’ 45λεπτο υπήρχε πρόβλημα με τις κινήσεις του Καρέλη. Από τους κορυφαίους στη συνέχεια και επιβράβευση της καλής προσπάθειας μ’ ένα γκολ που αφιέρωσε στο αγοράκι που περιμένει να φέρει στη ζωή η σύζυγός του. Με το καλό! Είχε 1 γκολ σε 2 τελικές, 3 πάσες, 1 απόκρουση και 3 επεμβάσεις.

Φάμπρι Κάστρο: Μετά από απουσία 1,5 μήνα κλήθηκε να παίξει συνεχόμενα ματς και κάπου το έχασε. Χρειαζόταν ένας παίκτης να βγάζει περισσότερα τρεξίματα και ενέργεια, να βοηθάει περισσότερο τον Ντομίνγκεζ και δυστυχώς ο Κολομβιανός δεν βρέθηκε σε καλή μέρα. Κρατάμε από τη στατιστική του τα 2 κλεψίματα και τα 2 φάουλ που έκανε.

Χουάν Ντομίνγκεζ: Ίσως ο καλύτερος του ΠΑΣ. Συνεχίζει να είναι αθόρυβος, αλλά να κάνει σπουδαία δουλειά με σωστές πάσες, λίγα λάθη, κάθετο ποδόσφαιρο και συν τοις άλλοις δίνει ηρεμία στην ομάδα όταν πρέπει. Έδωσε 5 πάσες, έκανε 3 κλεψίματα, 3 λάθη, παραχώρησε 7 φάουλ και κέρδισε 2.

Αλέξανδρος Καρτάλης: Δεν πήγε καλά στο α’ ημίχρονο, αλλά ανέβασε αισθητά την απόδοσή του στο β’ μέρος και βοήθησε και με τις στατικές φάσεις. Είχε 2 τελικές, 3/5 γεμίσματα, 9 πάσες και 3 λάθη.

Βλάντισλαβ Νάουμετς: Ο Γιαννίκης τον επιβράβευσε για την καλή του εμφάνιση στο Περιστέρι και τον ξεκίνησε βασικό, όμως χάθηκε τελείως στο παιχνίδι, δεν κατάλαβε πώς να μαρκάρει τον Αριγίμπι, δεν ήξερε που βρισκόταν. Σε κακή μέρα και δικαίως έγινε γρήγορα αλλαγή.

Λέο Μπατίστ: Έχασε την καλή ευκαιρία του 5ου λεπτού, έφυγε και 1-2 φορές στην πλάτη της άμυνας, αλλά έφευγε στα πλάγια και ήταν ακίνδυνος. Δεν βοήθησε όσο θα περιμέναμε. Είχε 1 τελική, 2 λάθη και κέρδισε 3 φάουλ.

Γιώργος Παμλίδης: Μία καλή ευκαιρία στο α’ ημίχρονο και φυσικά το κερδισμένο πέναλτι που ξεκινάει από δική του ατομική ενέργεια. Καμιά φορά αυτά και μόνο μπορεί να είναι αρκετά για να αλλάξει ένα ματς ένας επιθετικός. Είχε το κερδισμένο πέναλτι, 1 τελική, 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια και 2 κλεψίματα.

 

Αλλαγές

Φαμπρίτσιο Μπρένερ: Μπήκε με τσαμπουκά, με δύναμη, με ενέργεια, έδειξε το νοτιοαμερικάνικο ταμπεραμέντο του. Σιγά-σιγά βγάζει το ταλέντο του και αν συνεχίσει έτσι θα αναγκάσει τον Χριστοβασίλη να ψάξει τρόπο επέκτασης του δανεισμού του από την Μπελγκράνο. Μαθαίνουμε ότι ο ίδιος θέλει να μείνει, θα δούμε τι θα γίνει το καλοκαίρι. Το βασικό είναι να συνεχίσει με διάθεση, αλλά ακόμα θέλει δουλίτσα για να φτάσει σε καλύτερο επίπεδο. Έδωσε 3 πάσες και έκανε 6 λάθη.

Άγγελος Λιάσος: Πολύ σημαντική η συμβολή του στο να κερδίζει μπάλες και μονομαχίες της μεσαίας γραμμής ο ΠΑΣ, είχε πολλά τρεξίματα και πολύ διάθεση να κάνει πράγματα. Αστείο να παραπονιούνται για 2η κίτρινη οι γηπεδούχοι, για ένα μαρκάρισμα που ήταν ένα απλό φάουλ. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια και έκανε 2 λάθη.

Σάντι Κρίζμαν: Μπήκε στην επανάληψη με διάθεση, έτρεξε, μάρκαρε, έβαλε και το γκολ, οπότε τη δουλειά του την έκανε άριστα για το ματς αυτό. Το πανηγύρισε κι αυτός στο τέλος το διπλό, αν και δεν μας έχει δείξει να είναι πολύ εκδηλωτικός. Είχε 1 γκολ με μία τελική, 2 κλεψίματα, 3 λάθη και κέρδισε 3 φάουλ.

Νικολάε Μιλιντσεάνου: Δεν μπορεί να κριθεί

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Σωστή η σκέψη Γιαννίκη για 6-7 λεπτά στο τέλος να «κλειδώσει» τα μετόπισθεν.

 

Προπονητής

Αργύρης Γιαννίκης: Έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σ’ ένα ματς που στράβωσε για κάποιο λόγο και σίγουρα πρέπει να ανοίξει το «μαύρο κουτί» του α’ ημιχρόνου, γιατί θα βγουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το τι δεν πήγε καλά. Η διαχείριση των αλλαγών ήταν άψογη, έγιναν οι διορθωτικές κινήσεις που έπρεπε όταν έπρεπε και επιτέλους είδαμε και μία ανατροπή του ΠΑΣ μετά από πολλά χρόνια.