image description

Μετά από αρκετό καιρό ο κ. Γιαννίκης μίλησε πέραν των τυπικών δηλώσεων που γίνονται μετά από τα παιχνίδια και έδωσε το δικό του στίγμα για τη φιλοσοφία του ως προπονητής, αλλά και το τι θα επηρεάσει μια μελλοντική απόφασή του για τη συνέχιση της καριέρας του.

Αναλυτικά όσα είπε στο novasports:

Για το αν κάνει θαύματα με μικρό μπάτζετ: «Θαύματα δεν κάνουμε, είναι σκληρή δουλειά, είμαι εξαρτώμενος από ένα προπονητικό τιμ, από το stuff, γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, από παίκτες  κι εγώ προσπαθώ με τη δουλειά να κάνουμε κάτι καλό για τον ΠΑΣ Γιάννινα, για την ομάδα, για τους φιλάθλους και όλους».

Για τα πράγματα που δεν του άρεσαν όταν ήρθε στην Ελλάδα εν συγκρίσει με τη Γερμανία: «Γνώριζα από την αρχή, πριν έρθω στην Ελλάδα, ότι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, ήταν όμως κι ένας λόγος που επέλεξα να φύγω απ’ αυτό που ξέρω και να δω κάτι άλλο. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Για το αν ήταν ένα ρίσκο ο ερχομός στην Ελλάδα: «Όλα στη ζωή είναι ένα ρίσκο. Σημασία έχει τι προετοιμασία έχεις κάνει στη ζωή, τι ανάλυση των πραγμάτων. Χρειάστηκε πολύς χρόνος να πάρω την απόφαση, να αναλύσω τα πάντα για να είμαι όσο πιο σίγουρος γίνεται γι’ αυτό που θα βρω μπροστά μου».

Για το αν βρήκε καλό περιβάλλον στα Γιάννενα: «Είχα πει ότι οι παίκτες ήταν ανοιχτοί σε κάτι καινούργιο, το δέχτηκαν, οι άνθρωποι που συνεργάζομαι κι αυτοί επίσης, το δέχτηκε ο φίλαθλος κόσμος των Ιωαννίνων κι αυτό το έκανε πιο εύκολο».

Για το τι προσπαθεί να περάσει στη νοοτροπία του Έλληνα ποδοσφαιριστή και τι να αλλάξει στην ομάδα ειδικότερα: «Δεν έχω πλήρη εικόνα για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Μπορώ να πω μόνο για τους παίκτες που συνεργάζομαι. Έχω κάποιες αρχές παιχνιδιού βάσει φιλοσοφίας δικής μου, αλλά είμαι εξαρτώμενος από τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών. Σε κάθε φιλοσοφία, το κομμάτι που θα υπερισχύσει, έχει σχέση με τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών».

Για τη δουλειά που έχει γίνει και αν του την έχει αναγνωρίσει ο κόσμος στα Γιάννενα: «Από τον κόσμο δεν έχω κανένα παράπονο. Από την αρχή ήταν πολύ ευγενικός, συνήθως ακούω καλά λόγια. Εντάξει όταν χάνουμε κι αυτός στενοχωριέται όπως κι εμείς οι ίδιοι. Αλλά σε γενικές γραμμές είναι πολύ θετικές οι εντυπώσεις».

Για τα θετικά σχόλια που ακούγονται σε όλη την Ελλάδα για τη δουλειά του: «Για τη δουλειά ΜΑΣ. Είναι συνολική η δουλειά και ομαδικό το άθλημα και όλοι κάνουν δουλειά».

Για τη γερμανική πειθαρχία και αν θέλει να την εφαρμόσει και στην Ελλάδα: «Η πειθαρχία είναι πολύ σημαντική. Εγώ μιλάω για την τακτική πειθαρχία μέσα στο γήπεδο. Έχουμε κάνει βέβαια κάποια λάθη που έχουν κοστίσει, αλλά αυτό είναι ένας δρόμος, μία εξέλιξη που πρέπει ο παίκτης να συνηθίσει. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, ο παίκτης να ξέρει σε ποιον χώρο πρέπει να βρίσκεται, ποιον χώρο πρέπει να καλύψουμε κι αυτό είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό».

Για το αν η τακτική είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην προπονητική: «Η μεθοδολογία γενικώς. Πρέπει να ξέρεις τι θα κάνεις πότε, σε ποια ένταση, πως θα βοηθήσεις τον παίκτη, πότε θα τον ξεκουράσεις, πότε θα πας στο επόμενο βήμα της εξέλιξης, εφόσον ολοκληρωθεί το προηγούμενο βήμα της εξέλιξης, κι αυτά είναι όλα σημαντικά».

Για το ότι στην Ελλάδα δεν εμπιστεύονται εύκολα 40αρηδες προπονητές: «Ίσως είμαι νέος σε ηλικία, αλλά δουλεύω κάπου 17-18 χρόνια. Στη Γερμανία δεν ήμουν ο νεότερος προπονητής. Υπήρχαν και πιο νέοι από εμένα».

Για το που πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει ο ΠΑΣ Γιάννινα φέτος: «Δεν ξέρω. Πρέπει να κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι, γιατί κάθε ένα έχει τις δυσκολίες του. Προσπαθούμε με τις συνθήκες που έχουμε, που δεν είναι εύκολες λόγω των καιρικών συνθηκών, να βελτιώσουμε την ομάδα, να συνεχίσουμε αυτό που κάναμε, να μαθαίνουμε, να βελτιωνόμαστε και πιστεύω ότι το δείχνουμε».

Για το κύπελλο και τον Παναθηναϊκό: «Είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος αντίπαλος, με τεράστια ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι πάρα πολύ φορμαρισμένος και θα είναι δύσκολα τα δύο ματς. Θα δούμε που θα κριθούν. Πρέπει να είμαστε πολύ πειθαρχημένοι. Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ καλός στην κόντρα επίθεση, είναι σφιχτός τακτικά αμυντικά και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έξυπνοι και να μην αφήσουμε ανοιχτούς χώρους.

Στο πρωτάθλημα δεν ήμασταν σε καλή μέρα όταν τον αντιμετωπίσαμε. Με δύο τεράστια δικά μας λάθη είχε σκοράρει ο Παναθηναϊκός. Προσπαθούμε, δεν είμαστε το φαβορί, αλλά όπως σε κάθε ματς θα πάμε για το καλύτερο».

Για το τι θα επέλεγε αν είχε πρόταση να επιστρέψει στη Γερμανία, έστω από ομάδα Β’ κατηγορίας: «Υποθετικά τι να σας πω; Αναλόγως. Εμένα μ’ ενδιαφέρει μόνο ο ΠΑΣ Γιάννινα και τα επόμενα παιχνίδια. Ό,τι απόφαση και να πάρω μ’ ενδιαφέρει πάντα το πρότζεκτ, τα άτομα που συνεργάζομαι, τι πλάνο υπάρχει, τι συνθήκες υπάρχουν κι αυτά είναι τα πιο σημαντικά».

Για το αν του αρέσει το πλάνο του ΠΑΣ: «Ως τώρα πιστεύω ότι κάνουμε καλή δουλειά κι αν είχαμε και εγκαταστάσεις θα ήταν ακόμα πιο καλά»