image description

Την υποψηφιότητά του στις αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών ανακοίνωσε ο Τάσος Λάγκας του Σπάρτακου Ιωαννίνων, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος για διάδοχος του Πύρρου Δήμα στην προεδρία. Αναλυτικά η επιστολή της υποψηφιότητάς του:

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι και συνοδοιπόροι στον υπέροχο κόσμο του αθλητισμού και ειδικά της άρσης βαρών.

Με την άρση βαρών συνδέομαι με μια σχέση 35 ετών, τόσο με την ιδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Ο. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Ιωαννίνων, του μεγαλύτερου συλλόγου της άρσης βαρών, όσο και τα  τελευταία 25 συνεχόμενα χρόνια με την ιδιότητα  του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.

Με ιδιαίτερη τιμή, αλλά και με  αίσθηση της μεγάλης ευθύνης, ανακοινώνω σήμερα την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΒ.

Γιατί αποτελεί μεγάλη τιμή, κατά την γνώμη μου, η διοίκηση μιας ομοσπονδίας όπως η δική μας, από τις πλέον επιτυχημένες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, μιας ομοσπονδίας της οποίας οι αθλητές δόξασαν την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο, αλλά και ευθύνη για το ειδικό βάρος αυτής της θέσης, που απαιτεί δουλειά για την συνέχιση  των επιτυχιών στην σημερινή δύσκολη εποχή, αλλά και επί πλέον γιατί αν εκλεγώ,  θα διαδεχθώ μια κορυφαία παγκόσμια  προσωπικότητα, όχι μόνο της άρσης βαρών, αλλά και του παγκόσμιου αθλητισμού, τον Πύρρο Δήμα.

Στην κορυφαία διαδικασία της Ομοσπονδίας μας, την εκλογή των οργάνων της για την επόμενη θητεία οποία θα σημαδέψει και την πορεία της Ομοσπονδίας μέχρι τους επόμενους ολυμπιακούς αγώνες, θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και με συνείδηση να πράξουμε το καλύτερο για το άθλημα.

Μετά την μεγάλη πορεία του αθλήματος, την σχεδόν απαξίωσή του και την άσχημη θέση στην οποία βρέθηκε από διάφορα θλιβερά γεγονότα, εδώ και αρκετά χρόνια η άρση βαρών, με αυτούς που δεν την εγκατέλειψαν ποτέ,  πάλεψε για να συνέλθει, να μπει ξανά στο δρόμο των επιτυχιών και μπορούμε να πούμε ότι άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα θετικά δείγματα.

Χρειάζεται όμως ακόμη μεγάλη προσπάθεια και πολλή δουλειά. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο κύτταρο του αθλητισμού, στο σωματείο μέσα στο οποίο και μέσω του οποίου μπορεί να αναπτυχθεί το άθλημα, ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ και να επανέλθει στον δρόμο των μεγάλων επιτυχιών. Απαιτείται στήριξη του σωματείου, σύσταση και στήριξη νέων σωματείων σε όλη την Ελλάδα για την διάδοση της άρσης βαρών, παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας στους συλλόγους, με αθλητικό υλικό, με βοήθεια και παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες για την εξεύρεση χώρων προπόνησης, στήριξη των σωματειακών προπονητών, σεμινάρια για την συνεχή ενημέρωση αυτών, τη μέγιστη δυνατή βοήθεια σε όλους τους αθλητές και ιδιαίτερα σε αυτούς των εθνικών ομάδων, με χώρους προπόνησης κατάλληλους σε όλα τα επίπεδα, στήριξη με διατροφή, συμπληρώματα διατροφής και οδοιπορικά, ώστε να είναι απερίσπαστοι στην επίτευξη των στόχων τους, συμμετοχή σε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό διεθνών αγώνων, διοργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερων πρωταθλημάτων καθώς και τη διαμόρφωση ενός νέου ελκυστικού αγωνιστικού πλαισίου, που θα απαντάει στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Ιδιαίτερα σήμερα, την περίεργη εποχή της πανδημίας, θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια, αφού θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση του αθλητισμού, επανεκκίνηση της άρσης βαρών, προσπάθεια όχι μόνο να φέρουμε νέα παιδιά στο άθλημα, αλλά και να πείσουμε και αυτούς του αθλητές που υπήρχαν να επαναδραστηριοποιηθούν. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι έχουν χαθεί κάποιες ηλικίες παιδιών που ασχολούνταν ή θα ασχολούνταν με τον αθλητισμό, μετά από ένα χρόνο αποξένωσής τους από αυτόν.

Θα πρέπει, εξασφαλίζοντας πλήρως την υγεία των αθλητών – αφού αυτό προέχει, να προσπαθήσουμε μα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Είναι ευθύνη όλων μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να επικρατήσει ο προγραμματικός λόγος, η κατάθεση απόψεων. Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για το πώς θα οδηγήσουμε το άθλημα συντεταγμένα, στην επόμενη ημέρα.

Έχουμε μπροστά μας τεράστιες αγωνιστικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε με επιτυχία.

Με όλες τις δυνάμεις μου δηλώνω ότι θα παλέψω, ώστε να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη του αθλήματος. Με σχέδιο, με όραμα και με τη γνώση που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησής μου με το άθλημα της άρσης βαρών. Βασικό  στοιχείο, η δημιουργία του απαραίτητου κλίματος συναίνεσης, που πρέπει να υπάρχει την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αυτό θα είναι το κύριο μέλημα της  προσπάθειάς μου και το μήνυμα της επόμενης ημέρας των εκλογών.

Παράλληλα καλώ τις υγιείς δυνάμεις που απαρτίζουν την μεγάλη οικογένεια της άρσης βαρών, να αφήσουν στην άκρη τυχόν πικρίες, παρεξηγήσεις κ.λπ., αφού δεν μας χωρίζει τίποτα, αντίθετα μας ενώνει η άρση βαρών, γιατί δεν περισσεύει κανένας. Ρόλοι υπάρχουν για όλους.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ!.

                                                Αναστάσιος Λάγκας

Πρόεδρος του Δ.Σ. του Α.Ο. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Ιωαννίνων και εκπρόσωπος αυτού στην Γ.Σ. της ΕΟΑΒ.  Υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΟΑΒ.