image description

Την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού με τη συνεργασία των Δήμων Ιωαννιτών και Βορείων Τζουμέρκων, απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την σημερινή του συνεδρίαση.

Η Δημοτική Αρχή πέρα από την εισήγηση που έκανε ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας κατέθεσε πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη και καταστατικό της εταιρίας παρόλα αυτά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν συναίνεσαν καταθέτοντας η καθεμία διαφορετική επιχειρηματολογία.

Η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού προβλέπεται από τη νομοθεσία με σκοπό να αποτελέσει ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό εργαλείο καθώς μπορεί να παρακάμψει την γραφειοκρατική διαδικασία του δημοσίου.

Βασικός σκοπός της εταιρείας θα ήταν να λειτουργήσει ως φορέας συλλογής, σύνθεσης και αναδιανομής πληροφοριών, τεχνογνωσίας, πόρων και υπηρεσιών συμβάλλοντας στη δημιουργία σύγχρονων μηχανισμών και συστημάτων που θα καταλήγουν σε τυποποιημένες και απλοποιημένες μεθόδους και διαδικασίες.

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας παρουσίασε λεπτομερώς τους σκοπούς και το πλαίσιο λειτουργίας ενώ απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους.

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές που τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των Δήμων όπως και σε ζητήματα γραφειοκρατίας με τα οποία είναι αντιμετώπιση η αυτοδιοίκηση.

«Αντιμετωπίσαμε πολύ ευχάριστα την πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος μπορούσε να προχωρήσει μόνος του σε αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο. Πιστεύουμε ότι με το τέλος της πανδημίας θα υπάρξουν προκλήσεις πολλές και προσκλήσεις πολλές για απορρόφηση κονδυλίων και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ένας τέτοιος αναπτυξιακός οργανισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο και να βοηθήσει ώστε να είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο κ. Σεντελές.

Την σύγκλιση απόψεων όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχολίασε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας. Τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια η ετοιμότητα των Δήμων θα κρίνει και το ύψος των χρηματοδοτήσεων. «Δεν αντιλαμβάνομαι την ιδεολογική σύγκλιση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που τις χωρίζει χάσμα», σημείωσε ο κ. Γκόντας και τόνισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει υποχρέωση να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας καυτηρίασε την στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι έγινε μία ακόμη επίδειξη δύναμης τους. Σημείωσε ότι οι αδυναμίες των υπηρεσιών του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ είναι υπαρκτές και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα μπορούσε να υποβοηθήσει το έργο τους, ειδικά σε επίπεδο εκπόνησης μελετών.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας στην τελική τοποθέτησή του τόνισε ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που ίσχυε στο παρελθόν για τις Αναπτυξιακές. Υπογράμμισε ότι ο έλεγχος θα γίνεται από τους Δήμους που θα συμμετέχουν. «Είναι μία ευκαιρία να γίνει ο Δήμος περισσότερο ευέλικτος. Είναι ένα εργαλείο που θα το έχουν και οι επόμενες δημοτικές αρχές» τόνισε ο κ. Βάββας.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σημείωσε ότι ο Δήμος πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός στη νέα προγραμματική περίοδο και η Αναπτυξιακή είναι ένα σημαντικό όχημα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

«Προσλήψεις για την στελέχωση των υπηρεσιών είναι αδύνατες το επόμενο χρονικό διάστημα. Δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα ευέλικτο εργαλείο το οποίο ήδη έχουν πολλοί Δήμοι στη χώρα. Το κόστος για την σύστασή του -120 χιλιάδες για το τρέχον έτος- δεν είναι υψηλό. Οφείλουμε να δοκιμάσουμε σε κάτι καινούριο αντί να κινδυνολογούμε όπως συνέβη στη συνεδρίαση. Δυστυχώς και η σημερινή συνεδρίαση απέδειξε ότι υπάρχει μία άτυπη συμπαράταξη όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες αλλά καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Ο μοναδικός στόχος είναι να μην δοθεί καμία δυνατότητα στη σημερινή Δημοτική Αρχή για να πετύχει. Οι μάσκες έπεσαν, οι πολίτες καταλαβαίνουν κι όλοι είμαστε στην κρίση τους», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών», «Ιωάννινα 2023», Αριστερή Παρέμβαση και Λαϊκή Συσπείρωση.

«Λευκό» έδωσαν ο Λάζαρος Νάτσης, ο Βλάσης Παπαχρήστος και ο Γιάννης Λυκογιώργος.