Πέρασε σχεδόν μία 20ετία από τότε που ο Θοδωρής Γκίτκος κάθισε για πρώτη φορά κάτω από τα γκολπόστ του ΠΑΣ Γιάννινα. Τη διετία 2001-2003 φόρεσε τη φανέλα της ομάδας σε 59 αγώνες και ήταν από τα παιδιά που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από την κερκίδα, ενώ έκτοτε οι δεσμοί δεν κόπηκαν.

Ο βετεράνος τερματοφύλακας και νυν προπονητής τερματοφυλάκων της Βέροιας μίλησε στην εκπομπή του Μιχάλη Μερτζιανίδη «Στη Λακούβα» και μίλησε τόσο για τον Λοντίγκιν που έχει βοηθήσει τα μέγιστα τον τελευταίο καιρό όσο και για την πορεία της ομάδας του ΠΑΣ Γιάννινα.

Για τον Λοντίγκιν και τι πιστεύει ότι άλλαξε στην ομάδα: «Όταν μια ομάδα έχει έναν ικανό τερματοφύλακα έχει ως συνέπεια να ανεβαίνουν και οι υπόλοιποι γνωρίζοντας ότι πίσω τους υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να διορθώσει ένα λάθος τους. Πέραν φυσικά του ότι είναι μία προσωπικότητα, ο Γιούρι και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα».

Για το πώς κατευθύνει ένας τερματοφύλακας την άμυνα: «Είναι σημαντικός παράγοντας η επικοινωνία μεταξύ των ποδοσφαιριστών στη διάρκεια ενός αγώνα. Όταν έχεις έναν ήρεμο τερματοφύλακα που ουσιαστικά μπορεί να γίνεται προπονητής εντός αγωνιστικού χώρου, τότε με μία εντολή μπορεί να γλιτώσει μία κατάσταση.

Ο Λοντίγκιν είναι προσωπικότητα, κατευθύνει σωστά την άμυνα, είναι έμπειρο παιδί, έχει βοηθήσει σημαντικά και ο ΠΑΣ έπεσε διάνα στην απόκτησή του».

Για την ψυχολογία του τερματοφύλακα: «Όταν η τριάδα των τερματοφυλάκων είναι καλή, τότε βοηθάει ο ένας τον άλλον και όταν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μετά αυτό βγαίνει και στο γήπεδο. Ο τρόπος δουλειάς των τερματοφυλάκων έχει αντίκτυπο και μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

Για το αν τον εξέπληξαν η πορεία και τα αποτελέσματα του ΠΑΣ Γιάννινα: «Καθόλου. Εγώ παρακολουθούσα τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας από πέρυσι. Ήταν θέμα χρόνου να πάρει και τα αποτελέσματα, γιατί έπαιζε και συνεχίζει να παίζει και καλό ποδόσφαιρο. Και όταν έχεις ένα πλάνο που το πιστεύεις, αργά ή γρήγορα θα έρθουν και τα αποτελέσματα».

Για το πόσο δύσκολο είναι να μη λογαριάζεις από ονόματα στο ποδόσφαιρο: «Όταν έχεις τη φιλοσοφία ότι ‘ασχέτως με ποιον παίζω, έχω ένα πλάνο και προσπαθώ να το εφαρμόσω’, δημιουργεί ένα αβαντάζ στην ψυχολογία των παικτών. Η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική για να μπεις να παίξεις σύμφωνα με τις δυνατότητές σου και σύμφωνα με το πλάνο της ομάδας και φυσικά αυτό το πλάνο πρέπει  να το υποστηρίζει και ο προπονητής που απ’ ό,τι βλέπω το υποστηρίζει».

Για το πόσο εύκολο είναι να πείσεις τους παίκτες ότι το πλάνο σου είναι σωστό: «Οι παίκτες θα δουν ότι ακολουθώντας το πλάνο θα έρθουν και τα αποτελέσματα ή αν δεν το εφαρμόσουν δεν θα έρθουν. Τους έχει περάσει ο προπονητής τη φιλοσοφία του και φαίνεται πλέον αυτό. Αν πείσεις τον παίκτη ότι το πλάνο λειτουργεί, μετά όλα είναι εύκολα».

Για το αν έχει πιθανότητες πρόκρισης ο ΠΑΣ Γιάννινα στον τελικό του κυπέλλου: «Όλα τα παιχνίδια θεωρητικά είναι δύσκολα, αλλά με την καλή απόδοσή σου τα κάνεις εύκολα. Με την απόδοσή του φέτος ο ΠΑΣ Γιάννινα έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει ζημιές. Και όσο πιο συγκεντρωμένοι είναι όλοι στο τακτικό κομμάτι και κάνουν λίγα ή καθόλου λάθη, τόσες πιο πολλές είναι και οι πιθανότητες πρόκρισης».

Για το τι θα μπορούσε να βελτιώσει ο ΠΑΣ στο μέλλον: «Το πλάνο του προπονητή είναι πολύ καλό, η ομάδα έχει φυσική κατάσταση, δεν σπαταλάει πολλή ενέργεια να τρέχει πίσω από την μπάλα, δεν δέχεται πολλή πίεση, ώστε να κάνει εύκολα λάθη και αν γίνει πιο αποτελεσματική στο επιθετικό κομμάτι θα πάει και καλύτερα. Πιστεύω όμως ότι είναι σε καλό δρόμο».

Για το αν πιστεύει ότι θα χρειαστούν προσθήκες του χρόνου για να πάει ψηλότερα η ομάδα: «Ανάλογα με τους στόχους που θα τεθούν από τη διοίκηση και τον προπονητή. Οπωσδήποτε πρέπει να παραμείνει ο βασικός κορμός. Και τα προηγούμενα χρόνια έμενε ο βασικός κορμός και τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα».

Για το αν θα μπορούσε η ομάδα να βρίσκεται και ψηλότερα στη βαθμολογία: «Αν εξαιρέσεις λίγο στην αρχή που η ομάδα δεν έπαιρνε αποτελέσματα και αν είχε αποφύγει τότε κάποιες βαθμολογικές απώλειες, τώρα θα έπαιζε για τα πλέι οφ».

Για τη μάχη των πλέι οφ αι πλέι άουτ: «Δεν βλέπω αλλαγή σειράς στα πλέι οφ. Στα πλέι άουτ είναι πιο δύσκολο να κάνεις προβλέψεις με βεβαιότητα. Λάρισα και Παναιτωλικός είναι οι πιο αδύναμες ομάδες ως τώρα».

Για τη διακοπή και αν θα βοηθήσει: «Αν μια ομάδα έχει ρυθμό δεν θα τη βοηθήσει πολύ η διακοπή. Αν υπάρχουν τραυματίες που θέλουν χρόνο να επανέλθουν, τότε σίγουρα οι διακοπές βοηθάνε. Είναι και θέμα διαχείρισης μετά από το τεχνικό τιμ για το αν θα «φρενάρει» ή θα συνεχίσει στον ρυθμό της μια ομάδα».

Για τη Βέροια στην οποία είναι προπονητής τερματοφυλάκων: «Επιτέλους ξεκίνησε η Footballa League. Χρειάζονται αυτές οι ομάδες στη Super League 1, η διοίκηση προσπαθεί για το καλύτερο, βοηθάει οικονομικά και λειτουργικά την ομάδα και πιστεύω είναι θέμα χρόνου να επανέλθει η ομάδα μας στη μεγάλη κατηγορία».