Ένας από τους παίκτες που η αγωνιστική τους άνοδος τους τελευταίους μήνες εκτόξευσε και την ομάδα του car.gr ΠΑΣ Γιάννινα σε επίπεδο ποιότητας και αποτελεσμάτων, είναι αναμφισβήτητα ο Αλέξανδρος Καρτάλης. Ήρθε για πρώτη φορά να αγωνιστεί στην Ελλάδα για λογαριασμό των Ηπειρωτών πριν από 2 περίπου χρόνια, έχοντας παίξει πιο πριν στην Τσβικάου της Γερμανίας, αλλά και σε άλλες ομάδες όπως η Άαλεν και η Γκρόιτερ Φιρτ, φέτος όμως ξεδίπλωσε πολύ περισσότερα από τα αγωνιστικά του χαρίσματα.

Ο μέσος του ΠΑΣ Γιάννινα φιλοξενήθηκε “Στη Λακούβα” με τον Μιχάλη Μερτζιανίδη. Αναλυτικά όσα είπε στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3:

Για τα όσα πέτυχαν ως τώρα: «Συμφωνώ ότι το να παίζεις όμορφο ποδόσφαιρο και να παίρνεις καλά αποτελέσματα δεν είναι εύκολο. Φάνηκε και στον α’ γύρο πόσο δύσκολο ήταν, όπου παίζαμε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Τώρα που παίρνουμε και τα αποτελέσματα φυσικά είναι πιο καλό για την ομάδα, γιατί το ποδόσφαιρο κρίνεται και από τη βαθμολογία. Δουλέψαμε πολύ σκληρά από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα και φαίνεται πόσο ποιοτικά δουλεύαμε, ποδοσφαιριστές και προπονητικό τιμ. Είναι όλα αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς».

Για τις παρέες που κερδίζουν στον αθλητισμό και το κλίμα που έχουν στα αποδυτήρια: «Έχετε δίκιο. Έχουμε πάρα πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια, πολύ θετικό και βγαίνει στο γήπεδο».

Για την παραδοχή του φίλαθλου κόσμου κι άλλων ομάδων ότι παίζουν καλά και μάλιστα και από φίλους του Παναθηναϊκού, παρά την πικρία τους: «Ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε εκείνος χάλια, εμείς παίξαμε πάρα πολύ καλά. Ήμασταν καταπληκτικοί και στους τρεις αγώνες, ήμασταν ποιοτικοί, τακτικά καλοί, δουλεύαμε καλά στο γήπεδο και απλά ήμασταν καλύτεροι από τον Παναθηναϊκό. Φάνηκε αυτό και εννοείται ότι τις αξίζαμε και τις τρεις νίκες».

Για τη φυσική κατάσταση και τα πολλά τρεξίματα που βγάζει η ομάδα: «Έχει γίνει πολλή δουλειά. Όλο το προπονητικό τιμ δούλεψε σκληρά μαζί μας. Οι φίλαθλοι βλέπουν μόνο τους αγώνες, αλλά το τι κάνουμε στις προπονήσεις δεν το ξέρουν, βλέπουν μόνο τους αγώνες κι αυτούς από την τηλεόραση».

Για το δύσκολο διάστημα που είχε η ομάδα και αν τους άγχωσε το αν θα βγει αυτή η δουλειά που κάνουν στην προπόνηση: «Καταρχάς είχαν φύγει κάποιοι βασικοί παίκτες, ήρθαν καινούργιοι το καλοκαίρι, άλλαξε το ρόστερ πολύ και χρειαστήκαμε κάποιο χρόνο να φτιαχτεί όλο αυτό. Στις αρχές δεν μας έβγαινε, αλλά θέλει και χρόνο το δέσιμο, ειδικά όταν αλλάζει και το ρόστερ τόσο πολύ. Βγαίνει όμως εδώ και μήνες το δέσιμο, η ομαδικότητα και η δουλειά.

Υπήρξε μία περίοδος που είχαμε και το θέμα με τις πολλές βροχές. Ειδικά σε κάποια ματς όπως με τον Απόλλωνα, τον Άρη, τον Βόλο κτλ. Ήμασταν καλύτεροι αλλά δεν μας έβγαινε, ήμασταν άτυχοι, δεν μας ήθελε η μπάλα εκείνη την περίοδο. Ευτυχώς η τύχη τώρα είναι μαζί μας και τη θες την τύχη στο ποδόσφαιρο».

Για τα καλά γήπεδα στα οποία απέδιδε καλύτερα η ομάδα φέτος: «Επειδή έχουμε πολύ κατοχή μπάλας και θέλουμε να παίζουμε επιθετικά, χρειάζεται να έχεις και καλό γήπεδο. Είδατε τον χειμώνα που έβρεχε πολύ, ότι αν δεν έχεις καλό γήπεδο αναγκαστικά δεν μπορείς να παίξεις αυτό που έχουμε ως φιλοσοφία να παίξουμε».

Για το ότι έπαιζαν δίχως να υπολογίζουν φανέλες αντιπάλων: «Δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο αντίπαλος, αλλά κοιτάμε τον εαυτό μας και να μπαίνουμε σε κάθε αγώνα με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια θέληση και την ίδια τακτική. Είτε αντίπαλός μας είναι ο Ολυμπιακός είτε η Λαμία δεν μας ενδιαφέρει. Κοιτάμε τη δική μας τακτική και το πώς παίζουμε εμείς και πως θα κερδίζουμε τους αγώνες».

Για το αν αυτό είναι θέμα νοοτροπίας που έχει αναπτύξει η ομάδα: «Έτσι ακριβώς, είναι η πίστη στην ομάδα μας και στη δουλειά που κάνουμε.

Είναι από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ενός ποδοσφαιριστή να πιστεύει στον εαυτό του. Δεν ήταν τυχαίο που βρεθήκαμε στον ΠΑΣ Γιάννινα όλοι αυτοί οι παίκτες και οι προπονητές. Είμαστε για κάποιο λόγο εδώ. Πιστεύαμε στον εαυτό μας, δουλέψαμε σκληρά να φτάσουμε ως εδώ και θέλουμε να προχωρήσουμε ως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Η βάση στον αθλητισμό είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου».

Για τον κ. Γιαννίκη και πως άλλαξε τον ΠΑΣ: «Με τον τρόπο που θέλει να παίξει η ομάδα, με την κατοχή μπάλας που μας έδειξε ο προπονητής, μάς βοήθησε πολύ. Έχουμε τους παίκτες που μπορούν να παίξουν με τη φιλοσοφία που θέλει. Έβαλε κι άλλα στοιχεία στην ομάδα, όπως η πειθαρχία και κάποια τακτικά πράγματα. Έχει καταφέρει πολλά και τα αποτελέσματα βγαίνουν τώρα. Αν δεν είχε δουλέψει δεν θα έβγαιναν. Άλλαξε πολλά ο κόουτς».

Για το πιο δύσκολο πράγμα όταν ήρθε στα Γιάννενα, αλλά και στην Ελλάδα: «Με δυσκόλεψαν τα γήπεδα. Δεν είναι μόνο ότι δεν μπορείς να παίξεις αυτό που έχεις μάθει, αλλά κουράζεσαι πιο γρήγορα, βγάζεις τραυματισμούς, πιάνεσαι πιο εύκολα κτλ. Είναι και θέμα υγείας. Κάνω περισσότερες θεραπείες για να ξεκουραστώ, πρέπει να προσέχω τι τρώω κτλ. Όλα ξεκινάνε από τα γήπεδα και ευτυχώς έχουμε ένα προπονητικό τιμ που το έχει καταλάβει ότι θέλει προσοχή αυτό το θέμα των γηπέδων και το ρυθμίζουν πολύ καλά.  Και ο γυμναστής μας ο κ. Ντουρουντός έχει καταλάβει ότι ίσως είναι καλύτερα να κάνουμε λιγότερη προπόνηση αλλά πιο έντονη και ποιοτική. Πάνω απ’ όλα λοιπόν η διαφορά με τη Γερμανία είναι τα γήπεδα και λίγο το προπονητικό κέντρο, αλλά θα γίνουν κάποια πράγματα προσεχώς».

Όσον αφορά τη ζωή του στα Γιάννενα: «Βρέχει συχνά τον χειμώνα, αλλά τη συνήθισα λόγω Γερμανίας, οπότε δεν είναι κάτι καινούργιο για ‘μενα ο καιρός. Η υγρασία είναι αυτή που με δυσκολεύει. Αλλά να λέμε και τα καλά στα Γιάννενα, είναι μία πόλη κοντά στη θάλασσα, στο βουνό, οι άνθρωποι που έχω γνωρίσει εδώ είναι φανταστικοί, η πόλη είναι πάρα πολύ όμορφη και το κλίμα οικογενειακό. Χαίρομαι πολύ που έχω έρθει στα Γιάννενα, γιατί έχω κάνει πάρα πολλούς φίλους και δεν περίμενα να αλλάξει τόσο πολύ η ζωή μου! Χαίρομαι γι’ αυτό το βήμα που έκανα στη ζωή μου και την καριέρα μου».

Για το πως εισπράττει την αγάπη του κόσμου: «Έχω γνωρίσει πολλούς φιλάθλους, έχουμε επαφή και τους ακούς πως μιλάνε με πάθος και με αγάπη για την ομάδα και σου δίνουν κίνητρο παραπάνω να τα δώσεις όλα στον αγώνα».

Για το πώς ήρθε στην Ελλάδα για τον ΠΑΣ Γιάννινα και τι σκέφτηκε όταν του έγινε η πρόταση: «Χάρηκα πάρα πολύ για το ενδιαφέρον. Ήταν τον χειμώνα του 2019 που έγινε η πρώτη πρόταση. Με πήρε ο μάνατζέρ μου και μου το είπε,  αλλά δεν ήθελα να φύγω από Γερμανία στη μέση της σεζόν, δεν μου αρέσει να το κάνω αυτό το πράγμα. Και του είχα πει του μάνατζέρ μου ότι αν υπάρχει ακόμα το ενδιαφέρον το καλοκαίρι να ξαναμιλήσουμε. Ξαναμιλήσαμε και υπέγραψα».

Για το ποιος τον ανακάλυψε: «Μέσω μάνατζερ που γνωρίζει πολύ καλά τον πρόεδρο και είχε επαφή με τον Μαυροπάνο απ’ όταν έγινε η μεταγραφή του στην Άρσεναλ. Πιστεύω ότι υπήρχε εμπιστοσύνη μεταξύ τους».

Για τον Γιαννίκη και αν γνωρίζονταν από τη Γερμανία: «Τον ήξερα ως αντίπαλο στη Γερμανία. Είχαμε μιλήσει κάποιες φορές μετά από αγώνες, αλλά δεν γνωριζόμασταν προσωπικά».

Για το αν τον προβλημάτιζε κάτι κατά τον ερχομό του στην Ελλάδα: «Δεν έχω ζήσει στην Ελλάδα, απλά ερχόμουν μόνο για διακοπές. Έχω συγγενείς στα Μελιανά της Άρτας που είναι η καταγωγή της μητέρας μου. Ο πατέρας μου είναι Πόντιος από τις Σέρρες και η γιαγιά μου από το Ρέθυμνο. Ήρθα σε μία χώρα που δεν την είχα ζήσει πολύ, αλλά ήθελα να έχω αυτήν την εμπειρία και να δω πως είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν φοβήθηκα κάτι, ήθελα να κάνω αυτό το βήμα και μετά από σχεδόν 2 χρόνια ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου!».

Για τα παιχνίδια του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό: «Και στους δύο αγώνες με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα παίξαμε πολύ καλά. Αξίζαμε και στο «Καραϊσκάκης» τον βαθμό. Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε κάτι. Παίζουμε με την καλύτερη ομάδα της Ελλάδας, αλλά είμαστε σε φόρμα, ξέρουμε τις δυνατότητές μας και μπαίνουμε μέσα στο γήπεδο για να κερδίσουμε. Ό,τι καλύτερο είναι αυτοί οι αγώνες για έναν ποδοσφαιριστή. Θα τα δώσουμε όλα, δεν έχουμε να χάσουμε κάτι, θέλουμε να κερδίσουμε όμως, να πάμε στον τελικό και με αυτή τη νοοτροπία θα μπούμε στον αγώνα».

Για τις τρεις νίκες επί του Παναθηναϊκού: «Ήταν ένα έξτρα κίνητρο ό,τι έγινε αρχικά με την έδρα, αλλά ούτως ή άλλως θέλαμε να κερδίσουμε αυτά τα ματς. Φάνηκε πόσο πολύ θέλαμε να κερδίσουμε κάθε αγώνα από τους τρεις που παίξαμε. Δεν περιμέναμε ότι θα κερδίζαμε τόσο άνετα τα ματς αυτά».

Για τις καλύτερες στιγμές μέχρι τώρα με την ομάδα: «Η νίκη στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές. Ήταν πολύ καλός ο αγώνας της ομάδας και πολύ καλή η προσπάθεια. Και οι δύο αγώνες κυπέλλου με ΠΑΟ, αλλά και τώρα οι 5 αγώνες χωρίς να δεχτούμε γκολ. Στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ θέλουμε το ρεκόρ των συνεχόμενων νικών και θέλουμε  να γράψουμε ιστορία».

Για τους προσωπικούς του στόχους: «Πάνω απ’ όλα υγεία να έχουμε και θέλω τη βελτίωσή μου ως ποδοσφαιριστής. Δυστυχώς δεν έχω σκοράρει φέτος και το σκέφτομαι συνέχεια αυτό. Μακάρι να έρθει με τον Ολυμπιακό».

Για το δέσιμο των παικτών στη μεσαία γραμμή που αγωνίζεται: «Ο κάθε παίκτης ξέρει τις ικανότητές του, ξέρει τι πρέπει να κάνει στο γήπεδο και όλοι έχουν δώσει το κομμάτι τους σ’ αυτή τη σεζόν. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά και όλο το τιμ για τη σκληρή δουλειά».

Και το μήνυμά του προς τον κόσμο: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φιλάθλους και την πόλη για τη στήριξη και ελπίζω να τα πούμε από κοντά μέσα στο γήπεδο. Βλέπουμε μια τεράστια στήριξη και θέλουμε να δώσουμε κάτι πίσω».

 Ακούστε τη συνέντευξη από το 33’:28