image description

To ζήτημα της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη προς τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού η σημερινή σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του Προεδρείου του Φορέα και των μελών του Δ.Σ. από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και θα ακολουθήσει και δεύτερη με τα υπόλοιπα μέλη του.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι τέθηκε το θέμα της οργάνωσης της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ ώστε να γίνει στη συνέχεια η οριστική παραλαβή του εξοπλισμού. Πρόσθεσε ακόμη ότι εκ μέρους του έγινε και μια γενική ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Έργα ΑΠΕ με σεβασμό στον τόπο

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε σημερινή του δήλωση επανέλαβε τις θέσεις της Περιφέρειας για την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η αρχή μας στην Ήπειρο είναι να λέμε «ναι» στις ΑΠΕ,  χωρίς όμως να χαλάμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο.  Θεωρούμε  ότι πάνω από 1200 μέτρα υψόμετρο, εκεί  που έχουμε προγραμματίσει να προωθήσουμε αυτά που προσφέρονται από τη φύση, όπως για παράδειγμα τον ορεινό, ορειβατικό περιπατητικό τουρισμό και τα προϊόντα ποιότητας από την κτηνοτροφία, δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Επίσης υπάρχει πρόβλημα  και με εκείνους που ζητούν πολλές (με κατάτμηση όσον αφορά την ισχύ)  άδειες για φωτοβολταϊκά, γιατί εμείς έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία να τοποθετήσουμε φωτοβολταίκά συστήματα στα αντλιοστάσια ώστε να έχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα οι αγρότες μας. Επίσης για τις μονάδες βιορευστών είμαστε αντίθετοι με τη μεταφορών πρώτων υλών από άλλες περιοχές.  Το θέμα δεν είναι μόνο τι θέλουν οι άλλοι, αλλά και τι θέλει ο τόπος. Εδώ σεβόμαστε τον τόπο. Με εκπλήσσει όταν κάποιοι έρχονται φιλοξενούμενοι σε κάποιες περιοχές και θέλουν να επιβάλλουν αποφάσεις σαν ιδιοκτήτες. Δεν μου αρέσει η ευκολία που οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι θετικές. Σε τίνος το μέρος λένε αυτοί ναι; Πως γίνεται να είναι αρνητικοί τις περισσότερες φορές σε αιτήματα για βελτίωση δρόμων προς κτηνοτροφικές μονάδες σε «γυμνά» βουνά και σε αιτήματα που απαιτούν τη διέλευση τεράστιων αυτοκινήτων για μεταφορές που θα αλλοιώσουν τον τόπο να είναι θετικοί. Που είναι η λογική;»

Η παραχώρηση των εκτάσεων της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά

Την ικανοποίησή του για τη θετική κατάληξη που είχε η παραχώρηση της χρήσης των εκτάσεων της πρώην Γεωργικής Σχολής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον Κατσικά Ιωαννίνων, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Στις εγκαταστάσεις, πρόσθεσε, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ θα δημιουργηθούν Αγορά Παραγωγών και Ερευνητικά Κέντρα για αρωματικά φυτά κ.α.

«Είναι μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο,  η Περιφέρεια Ηπείρου μπαίνει σε μια άλλη διαδικασία,, την οποία επιδιώκαμε από την περίοδο 2011-2012, επανήλθαμε το 2019 και τώρα τελεσφόρησε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.