Αρκεί μια βόλτα στην αγορά για να συνειδητοποιήσει κανείς κάτι πάρα πολύ απλό: σχεδόν όλα τα καταστήματα, ασχέτως είδους ή κλάδου στον οποίο ειδικεύονται έχουν ρολά καταστημάτων. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η τοποθέτηση ρολών φαίνεται να είναι το πρώτο μέλημα κάθε επιχειρηματία κι επαγγελματία; Η απάντηση είναι πολύ απλή και μάλιστα μπορεί να είναι ακόμη και μονολεκτική: ασφάλεια! Με απλά λόγια, τα ρολά είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας που μπορεί να έχει ένα κατάστημα.

Η παραπάνω πρόταση μπορεί να φαίνεται λίγο παράδοξη σε αρκετούς. Είναι απόλυτα λογικό να σκεφτεί κανείς ότι τα ρολά είναι απλά παρωχημένα σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε οι κάμερες να είναι ιδιαίτερα προσιτές οικονομικά κι εύκολες στη χρήση και στη τοποθέτηση και οι συναγερμοί να έχουν προχωρήσει τόσο πολύ που πλέον μπορούν να καλέσουν το κινητό του ιδιοκτήτη ή την Αστυνομία. Αυτό όμως δεν ισχύει και σε γενικές γραμμές τα ρολά καταστημάτων όσο απλά και να φαίνονται προσφέρουν πολύ σημαντική ασφάλεια και θωράκιση σε μια επιχείρηση. Ας δούμε αναλυτικά το γιατί.

Ρολά ασφαλείας: ένα φυσικό εμπόδιο

Αυτό που κάνει τα ρολλά να ξεχωρίζουν από άλλα μέτρα ασφαλείας, είναι το γεγονός ότι ο ρόλος τους δεν είναι κυρίως ψυχολογικός. Τα ρολά καταστημάτων είναι ένα φυσικό εμπόδιο το οποίο θα πρέπει να διαπεράσει ένας κλέφτης για να καταφέρει να μπει στο μαγαζί. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κλοπών και διαρρήξεων γίνεται από «ερασιτέχνες» κακοποιούς που απλά ψάχνουν για εύκολους και αφύλακτους στόχους και δεν έχουν ειδικές γνώσεις κι εργαλεία για να «αντιμετωπίσουν» εμπόδια, τα κλειστά ρολά αποτελούν έναν εξαιρετικά σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα. Με άλλα λόγια, τα κλειστά ρολά θα κάνουν τους περισσότερους κλέφτες να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις πριν να δοκιμάσουν να «μπουκάρουν» σε έναν χώρο αφού γνωρίζουν ότι κάθε δευτερόλεπτο που αργεί η είσοδος τους είναι εκτεθειμένοι σε γείτονες αλλά και την Αστυνομία, οπότε και αυξάνονται και οι πιθανότητες να πιαστούν.

Τα ρολά καταστημάτων δεν σταματούν μόνο τους ληστές

Όταν μιλάμε για ασφάλεια ενός καταστήματος το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όλοι είναι οι κλέφτες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς της dmenounos – ρολά ασφαλείας & γκαραζόπορτες που εξειδικεύονται στα ρολά καταστήματος – επιχειρήσεων, υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός κίνδυνος που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη: οι «μπαχαλάκηδες».

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο διάφοροι χούλιγκανς και άλλοι ταραξίες να επιτίθενται σε καταστήματα και τις βιτρίνες τους κατά τη διάρκεια μιας πορείας ή μετά τη λήξη ενός αγώνα. Συνήθως πετάνε πέτρες και καδρόνια στις βιτρίνες ενώ δεν είναι σπάνιο να ρίξουν ακόμη και βόμβες μολότοφ. Οι εκτεθειμένες βιτρίνες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σπάσουν ή θα πάθουν μεγάλες ζημιές, τα ρολά καταστημάτων όμως – δεδομένου ότι αποτελούν ένα φυσικό εμπόδιο ή τείχος ανάμεσα στη βιτρίνα και όλους πέρα από αυτήν –μπορούν να «αποκρούσουν» τα αντικείμενα αυτά και να διατηρήσουν την βιτρίνα άθικτη.

Με άλλα λόγια, αν μένετε σε μια περιοχή στην οποία παρατηρούνται συχνά επεισόδια και βανδαλισμοί, τα ρολλά καταστημάτων είναι απαραίτητα για την προστασία της επιχείρησης και της περιουσίας σας.

Ρολά ή συναγερμοί;

Είναι εύλογο να θεωρεί κανείς μετά από όλα αυτά πως οι κάμερες και οι συναγερμοί είναι περιττοί αν εξοπλίσει την επιχείρηση του με καλά ρολά καταστημάτων, η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική. Τα προαναφερθέντα μέτρα ασφαλείας δρουν όλα μαζί, συμπληρωματικά. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, όσο περισσότερα μέτρα ασφαλείας έχει ένας χώρος, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να δοκιμάσει κάποιος κλέφτης να μπουκάρει σε αυτόν.

Οι συναγερμοί και οι κάμερες υστερούν μόνο όταν χρησιμοποιούνται χωρίς τη παρουσία ρολών. Μαζί με τα ρολά δίνουν την αίσθηση στους κλέφτες ότι ο ιδιοκτήτης του χώρου παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια του. Με άλλα λόγια, τα ρολά πρέπει να είναι το πρώτο μέτρο ασφαλείας που θα τοποθετηθεί σε ένα κατάστημα καθώς είναι το πιο αποτελεσματικό, αλλά στη συνέχεια μπορεί να ενισχυθεί και με άλλα για να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.