Ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου έγινε την Τρίτη οπότε και πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το συντονιστή Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε την εξέταση της πορείας των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Στις Περιφέρειες Κρήτης και Ηπείρου έχουν ήδη υπογραφεί από τους αρμόδιους Υπουργούς οι σχετικές αποφάσεις (Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ) προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα έργα Διαχείρισης απορριμμάτων- ειδικότερα στην Ήπειρο ο Περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) περιλαμβάνει και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αντίστοιχα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν άμεσα.

Έτσι μετά κι απ’ αυτή την εξέλιξη ανοίγει πια διάπλατα ο δρόμος για την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ηπείρου ο οποίος θα έπρεπε να έχει λάβει το πράσινο φως εδώ και ένα χρόνο περίπου, αλλά οι κυβερνητικές καθυστερήσεις ήταν αυτές που έφεραν αυτή την εξέλιξη τώρα.

Στη συγκεκριμένη Επιτροπή συζητήθηκε ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε την περιοχή μας τελευταία και δεν είναι άλλο από τα προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων που υπάρχουν στην Κέρκυρα και τα οποία δημιούργησαν σενάρια μεταφοράς τους στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και Ιόνιων νήσων οι Υπουργοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατάθεση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων από τους Δήμων των αντίστοιχων Περιφερειών. Ειδικά στην Κέρκυρα όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια τονίστηκε ότι πρέπει να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να λειτουργήσει προσωρινά ξανά ο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου. Το γεγονός ότι υπάρχει στην διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ για σχετικά έργα μπορεί να βοηθήσει να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση.

Για τις υπόλοιπες Περιφέρειες οι προβλεπόμενες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός των αμέσως επόμενων μηνών.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές στην Ήπειρο δεν έχει λήξει καθώς θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν από μια εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δεν είχε αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο, με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.

««Όταν μας κάλεσαν στην Αθήνα και μας έθεσαν το ερώτημα για τυχόν μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα στην Ήπειρο, δηλώσαμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι, καθώς όταν μεγαλώνει το τονάζ στο εργοστάσιο διαλογής, κατεβαίνει η τιμή ανά τόνο, άρα κατεβαίνει και το κόστος για μας τους Ηπειρώτες. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι τρεις ΧΥΤΑ στην Ήπειρο αρχίζουν να γεμίζουν και θα χρειαστούν νέα κύτταρα. Η ουσία όμως είναι ότι εμείς τους θέλουμε να λειτουργήσουν ως ΧΥΤΥ στο μέλλον. Αν τα τελευταία δύο χρόνια δούλευε το εργοστάσιο, θα στέλναμε υπολείμματα στους ΧΥΤΑ, που σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δε δεχόμαστε όμως να φέρουν ανεπεξέργαστα απορρίμματα από άλλες περιοχές», είχε πει χαρακτηριστικά.

Από τη στιγμή λοιπόν που η έγκριση του εργοστασίου είναι πια γεγονός τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείει η Ήπειρος να δεχτεί απορρίμματα κι από άλλες περιοχές, μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα υπογράψει.

[Πηγή: neoiagones.gr]