image description

Στα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, διάρκειας 45 λεπτών, που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Όπως τόνισε, ήταν μια συνάντηση η οποία επικεντρώθηκε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ήπειρος προκείμενου να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις.

«Πιστεύω ότι πια έχει εμπεδωθεί ότι είμαστε ένας παραγωγικός πυλώνας αντιπολίτευσης και πλέον εξελισσόμαστε σε μια παράταξη που έχει στόχο να διαμορφώσει τα δεδομένα αντίληψης για την Ήπειρο εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλους για να προσθέσει:

«Η προσωπική μου ενεργητικότητα σε ζητήματα όπως το φυσικό αέριο, η επιδότηση αγροτών και η ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων για να γίνει πιο ελκυστική η Ήπειρος επενδυτικά, συνοδεύονται πλέον και από συναντήσεις με ανθρώπους που βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τις οποίες έχω τη δυνατότητα να κάνω λόγω των σχέσεων που έχουν αναπτύξει εδώ και 25 χρόνια, από την επαγγελματική μου πορεία».

Βασικό θέμα συζήτησης, όπως τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, ήταν πως θα μπορούσε να μεγαλώσει το ΑΕΠ αναβαθμίζοντας τα αναπτυξιακά μοντέλα για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.

«Η συνταγή που υπάρχει μέχρι σήμερα και θέλει να αξιοποιούνται αποκλειστικά τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής έχει αποτύχει και η Ήπειρος δεν διαφέρει», είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Για το λόγο αυτό – συνέχισε- συμφωνήσαμε με τον κ. Στουρνάρα ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα απελευθερώσει για παράδειγμα την πρωτογενή παραγωγή από τα δεσμά των πολιτικών – πελατειακών σχέσεων και θα «πολεμήσει» την ολιγάρχια, όπως επιθυμώ να κάνω όταν εκλεγώ Περιφερειάρχης με τις βιομηχανίες νερού, τις οποίες θέλω να αυξήσω για να σπάσω το ολιγοπώλιο των δύο εταιριών που το εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα.

Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» σημείωσε πως από τη συζήτηση με τον κ. Στουρνάνα, έγινε απολύτως σαφές ότι το νέο  μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η Ήπειρος είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που ακολουθείται μέχρι σήμερα, γιατί αποδεδειγμένα όσα έκανε και εξακολουθεί να κάνει η Περιφερειακή Αρχή έχουν φέρει χαμηλά ποσοστά απορρόφησης στο ΕΣΠΑ, κι άρα δεν καθιστούν ελκυστική την οικονομία της Ηπείρου.

«Η διαφορά του πως αντιλαμβανόμαστε εμείς την ανάπτυξη της Ηπείρου με το πώς την βλέπει η Περιφερειακή Αρχή απέχει κατά πολύ κι αποτυπώθηκε άλλωστε στον απολογισμό της περασμένης εβδομάδας», υπογράμμισε ο κ. Ριζόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε πως στη συζήτηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τέθηκε και το ζήτημα του σχεδίου ανάκαμψης με τον κ. Στουρνάρα να συμφωνεί πως η κατασκευή δρόμων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας περιοχής είναι εντελώς διαφορετικό από την βελτίωση και συντήρηση οδικών αξόνων για να συντηρείται απλά η οικονομία.

Ταυτόχρονα έγινε σαφές ότι το βασικό πρόβλημα που υπήρχε σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν ότι καμία Περιφέρεια δεν είχε ώριμα έργα όπως τα ήθελε η Ε.Ε.

Τέλος, έγινε συζήτηση και για το θέμα των κόκκινων δανείων, με τον κ. Ριζόπουλο να ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους πιο φτωχούς δήμους  της Ηπείρου, όπως αυτοί της Κόνιτσας, του Πωγωνίου, των Φιλιατών και του Γ. Καραϊσκάκη, με τον κ. Στουρνάρα να επιφυλάσσεται να απαντήσει καθώς, όπως είπε, πρέπει πρώτα να προχωρήσουν συνολικά τα κόκκινα δάνεια και μετά να εξεταστούν επιμέρους προβλέψεις, οι οποίες θα αφορούν το σύνολο της χώρας.

«Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις για καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνδέσει τις προεκλογικές  μας θέσεις με τα δεδομένα που έφερε η πανδημία.

Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ανοίγω δρόμους και πόρτες που πρέπει, για το καλό της περιοχής μας, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.

 

Παρεμβάσεις Φ. Παππά

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου της παράταξης, Φίλιππος Παππάς, αναφέρθηκε σε καταγγελίες – παρατηρήσεις που φτάνουν από πολίτες της Ηπείρου στην παράταξη.

Πιο συγκεκριμένα, και σχετικά με την τύχη του Ταχυδρομείου στο Δελβινάκι του δήμου Πωγωνίου, σημείωσε ότι μετά από επικοινωνία του κ. Ριζόπουλου με τους αρμόδιους δόθηκε η δέσμευση ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά το υποκατάστημα.

Αναφορικά με το αίτημα κατάργησης  των δασικών χαρτών στους δήμους Ν. Σκουφά και Γ. Καραϊσκάκη και την επιστολή που έστειλαν οι δύο δήμαρχοι στο αρμόδιο υπουργείο, ο κ. Παππάς τόνισε πως χρήζει αξιολόγησης, προσθέτοντας όμως ότι κυρίως ο κ. Μίγδος θα έπρεπε να γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν καλύτερα, όντας δήμαρχος για πολλά έτη, σε αντίθεση με την κα. Βαμβέτση που δεν μπορεί ακόμα να κριθεί ως νέα Δήμαρχος

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής αλλά και μέλη της παράταξης με την επιτροπή αγώνα του δήμου Σουλίου, σχετικά με τις μονάδες βιοαερίων, κατά την οποία τους προέτρεψε να απευθυνθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τόνισε όμως ότι πρέπει να αξιολογηθεί και η στάση της σημερινής αντιπεριφερειάρχη, Σταυρούλας Μπραΐμη Μπότση, η οποία όταν ήταν δήμαρχος είχε γνωμοδοτήσει θετικά και σήμερα ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος εμφανίζεται κατά των επενδύσεων αυτών.

Τέλος, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στην επικοινωνία εκπροσωπών των «Οριζόντων Ηπείρου» με την επιτροπή κατασκευαστών και εργολάβων σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις που γίνονται από την Περιφέρεια.

Μια πράξη που δεν είναι παράνομη, αλλά εγείρει πολιτικό και ηθικό το θέμα, όταν τα ίδια πρόσωπα παίρνουν συνεχώς τα έργα.

«Το ζήτημα είναι μια δικαιότερη κατανομή των έργων αυτών και το γιατί αποκλείονται ορισμένοι και επιλέγονται κάποιοι άλλοι», τόνισε ο κ. Παππάς.