image description

Ο μύθος του ΠΑΣ Γιάννινα δεν τρέφεται με τίτλους και σπουδαίες ευρωπαϊκές πορείες. Κατά βάση τρέφεται από μικρές ιστορίες, κάποιες μεγάλες νίκες και φυσικά από τον κόσμο του, αφού όπου έπαιζε η ομάδα δημιουργούσε ρεκόρ προσέλευσης! Ήταν τέτοια η αγάπη των φιλάθλων, σε σημείο να έχει γραφτεί κάποτε ότι δύο είναι οι πιο καυτές έδρες της Ευρώπης, του ΠΑΣ όταν παίζει εντός έδρας και του ΠΑΣ όταν παίζει εκτός!

Μία από τις ωραίες ιστορίες που γράφτηκαν φέτος και θα μνημονεύονται για πολλά χρόνια, είναι ασφαλώς οι τρεις νίκες επί του Παναθηναϊκού σε διάστημα 16 ημερών! Αυτή προορίζεται ως… τοπ για τα… εγγόνια μας! Αλλά έρχεται και ο Μαρτίνς τώρα με τον Ολυμπιακό να γράψουν κι εκείνοι τη δική τους μικρή ιστορία για τον ΠΑΣ Γιάννινα, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν έχουν τον ίδιο χρόνο ξεκούρασης με τις υπόλοιπες ομάδες της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου… Δηλαδή θα διηγούμαστε στο μέλλον για το πώς μία ομάδα με 90 εκατομμύρια μπάτζετ και 28 παίκτες ο ένας καλύτερος του άλλου, ζητούσε μετάθεση του δεύτερου ημιτελικού κατά μία μέρα για να προλάβει να προετοιμαστεί καλύτερα από τον ΠΑΣ Γιάννινα! Ήμαρτον δηλαδή!

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αντιληφθεί πολύ καλά ότι έχει να κάνει μ’ έναν προπονητή που από άποψη τακτικής τον δυσκολεύει πολύ, όπως ξέρει ότι αν αυτή η τακτική βγει το ματς θα κριθεί σε λεπτομέρειες. Ας μη γελιόμαστε, όμως, η ποιότητα του Ολυμπιακού και η διαφορά δυναμικότητας με οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα φέτος, είναι τόσο μεγάλη που όλο αυτό το σκηνικό μοιάζει πολύ υπερβολικό.

Εν πάση περιπτώσει, η Μεγάλη Τετάρτη πλησιάζει και μακάρι να είναι όντως Μεγάλη για τον ΠΑΣ Γιάννινα, γιατί εκεί δεν θα γραφτεί απλά μία ακόμα μικρή ιστορία, αλλά θα είναι το βασικό κεφάλαιο της «κυανόλευκης» ιστορίας, μαζί μ’ εκείνο του 2016 που έπαιξε στα προκριματικά του Europa League!

Όσον αφορά τον αγώνα με τον Παναιτωλικό, μια που παίχτηκε και μία που ξεχάστηκε. Δεν είναι θέμα αν θα αφήσει διδάγματα και όλα τα συναφή που λέγονται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Εδώ είχαμε να κάνουμε ξεκάθαρα μ’ έναν ΠΑΣ που έχει φτάσει στα «κόκκινα» και ήδη υπάρχουν μικροτραυματισμοί εξαιτίας του ότι ξεπερνιούνται τα όρια. Μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη η επιλογή παιχνιδιών, όσο κι αν δεν αρέσει σε κανέναν αυτό.

Ας προσέχαμε να είχαμε μεγαλύτερο και καλύτερο ρόστερ για να είμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί τώρα στο φινάλε. Από τη στιγμή που δεν το έχουμε, ο προπονητής πρέπει να διαχειριστεί τους παίκτες με τέτοιο τρόπο ώστε η ομάδα να παλέψει για τις πιθανότητες πρόκρισης που της αναλογούν.

Δεν θα ρίξουμε καμία απολύτως ευθύνη σε κανέναν και πόσο μάλλον στους πιτσιρικάδες. Για να αποδώσουν εκείνοι, πρέπει ο πιο έμπειρος να τους τραβήξει και όχι εκείνοι να τραβάνε τον έμπειρο.

Το μεγάλο ερώτημα εν όψει Ολυμπιακού είναι αν γυρίζει έτσι εύκολα το κουμπί και αν από τη συντήρηση των δυνάμεων, μπορείς ξαφνικά να μπεις στο φουλ για να τα δώσεις όλα. Όμως το ερώτημα αυτό αντιστρέφεται πολύ εύκολα. Αν τα έδινες όλα στα προηγούμενα παιχνίδια θα είχες διαθέσιμους παίκτες με τον Ολυμπιακό ή θα είχαν «κλατάρει» από τις υπερβολικές επιβαρύνσεις;

Υ.Γ.: Σχετικά με τις «αποκαλύψεις» του Αλέξη Κούγια για το αν και που πουλήθηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα το 2015, μακάρι να τις κάνει επιτέλους να ησυχάσουμε. Κάθε φορά που για κάποιο λόγο πρέπει να επιτεθεί στον ΠΑΣ ανασύρει αυτό το «χαρτί» και δημιουργεί εντυπώσεις ότι συνέβη κάτι φοβερό. Μια μπαρούφα και μισή είναι η όλη ιστορία. Ένα μόνο θα τονίσουμε. Όταν αλλάζεις 3 προπονητές σε μια σεζόν, έχεις 44 παίκτες που πέρασαν από το ρόστερ σου, έχεις τη 2η χειρότερη επίθεση και τη 2η χειρότερη άμυνα, έχεις 3 νίκες στην κανονική περίοδο και 2 στα playouts, όταν οι αγώνες παίζονται με VAR για να διορθώνονται πολύ χοντρά λάθη όπως γκολ οφσάιντ, πέναλτι και κόκκινες, και όταν ο ίδιος δηλώνεις «δυστυχώς κάποιοι δεν αξίζει να φοράνε την δοξασμένη φανέλα της ΑΕΛ και για αυτό δεν θα την ξαναφορέσουν», ε προφανώς δεν σου φταίνε οι άλλοι που κινδυνεύεις.

Υ.Γ.2: Δεν μπορεί, όλο και κάποια προβοκάτσια θα υπάρξει αυτές τις μέρες, μήπως και χαλάσει το κλίμα στον ΠΑΣ Γιάννινα και πάει αναστατωμένος να παίξει με τον Ολυμπιακό. ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΜΕ ΡΕΕΕΕΕ…

Υ.Γ.3: Με απόφαση της Super League θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του στοιχήματος όπως προβλέπεται και όλα τα γήπεδα πλέον θα τηρούν συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές προδιαγραφές. Αυτό σημαίνει ότι και το «Ζωσιμάδες» θα φτιαχτεί έτσι όπως πρέπει για να τελειώνει αυτός ο διασυρμός της πόλης κάθε φορά που είναι να παίξουμε με τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό.

Υ.Γ.4: Ελάχιστοι ίσως το πρόσεξαν, αλλά το κενό που είχε στην άμυνα ο ΠΑΣ τη στιγμή του γκολ από τον Παναιτωλικό οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Κάργας είχε βγει έξω για πρώτες βοήθειες και όταν του έκανε νόημα ο διαιτητής να ξαναμπεί στο γήπεδο, ο Ντάλσιο είχε ήδη σεντράρει για το κεφάλι του Μπαρμπόσα.

Υ.Γ.5: Ατομική κριτική των παικτών δεν έχει νόημα να κάνουμε σήμερα. Ήταν φανερό ότι η ομάδα δεν ήθελε να ρισκάρει με παίκτες που ήταν στα όρια τραυματισμού, ενώ όσοι έμπειροι χρησιμοποιήθηκαν έπαιξαν σε χαμηλές στροφές για να μην υπάρξει κάτι απρόοπτο, αφού όλοι είχαν το μυαλό τους στην Τετάρτη. Αναμενόμενη, λοιπόν, η κακή εμφάνιση.