image description

Την υπέρβαση της υπέρβασης κυνήγησε ο ΠΑΣ Γιάννινα με τον Ολυμπιακό, όπως σωστά δήλωσε μετά τον δεύτερο ημιτελικό ο Αργύρης Γιαννίκης.

Να τα κάνουμε λίγο πιο λιανά; Από τη μία είχαμε έναν Ολυμπιακό με μπάτζετ 90 εκατομμυρίων ευρώ και από την άλλη έναν ΠΑΣ με μπάτζετ 6,5 εκατομμυρίων ευρώ (τιμές transfermarkt).

Από τη μία είδαμε μία ομάδα με ενδεκάδα Ευρώπης και από την άλλη έναν ΠΑΣ Γιάννινα που είχε στην ενδεκάδα του παίκτες που πέρυσι έπαιζαν στη Β’ Εθνική.

Είχαμε έναν Ολυμπιακό που μπορούσε να αντικαταστήσει οποιονδήποτε παίκτης της ενδεκάδας με ισάξιό του και από την άλλη ο Γιαννίκης είχε περιορισμένες επιλογές «μπαρουτοκαπνισμένων».

Μην ξεχνάμε και τους τραυματισμούς τις τελευταίες εβδομάδες, των Πίρσμαν και Μιλιντσεάνου, οι οποίοι έχασαν σημαντικές προπονήσεις και  φυσικά τον ρυθμό τους στην πιο κρίσιμη στιγμή, με αποτέλεσμα να μη πιάσουν το τοπ της απόδοσής τους χθες.

Προσθέστε και ολίγη διαιτησία, διότι ήταν κομβική η φάση που δεν δόθηκε το πέναλτι στον Κάστρο. Αν γινόταν το 3-2, θα είχαμε άλλα 20 λεπτά “ροντέο” μπροστά μας.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι χαμηλές εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων έπαιξαν κι αυτές τον ρόλο τους, αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη, γιατί υπάρχουν όλα τα προηγούμενα. Άλλωστε όταν υπάρχουν αρκετά συμβόλαια που λήγουν, οι ποδοσφαιριστές ενσυνείδητα ή ασυνείδητα τα δίνουν όλα μόνο εκεί που διακυβεύονται μεγάλοι αγωνιστικοί στόχοι και επαγγελματικό μέλλον.

Εν κατακλείδι, οι παίκτες αυτά που είχαν να δώσουν τα έδωσαν, το πλάνο το ακολούθησαν και έβγαλαν γενναιότητα, θρασύτητα, ίσως και λίγη αφέλεια απέναντι στον Ολυμπιακό που προηγήθηκε 2-0, αλλά εκείνοι έψαξαν πως θα κάνουν το 2-2, όταν άλλες ομάδες θα έλεγαν, “κάτσε πίσω μη γράψει το κοντέρ καμιά 5άρα!”. Και παραλίγο να γίνει κιόλας το 2-2! Όμως, από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έκανε το πιο σοβαρό παιχνίδι του εδώ και 1-1,5 μήνα, μόνο η «θεά τύχη» θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΠΑΣ στον τελικό.

Γι’ αυτό ας πάμε τώρα στην επόμενη μέρα. Απομένουν δύο παιχνίδια πρωταθλήματος, στα οποία η λογική λέει ότι τον πρώτο λόγο να αγωνιστούν θα έχουν αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα κίνητρα να δείξουν ότι αξίζουν να κρατήσουν και του χρόνου μία θέση στο ρόστερ.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι γνωστές εκκρεμότητες. Η πρώτη με τον προπονητή και οι επόμενες αφορούν συμβόλαια που λήγουν. Για τους ποδοσφαιριστές αυτό που θα πρέπει να παίξει τον πιο κομβικό ρόλο στις αποφάσεις προέδρου και προπονητή είναι το πόσο «γουστάρουν» να μείνουν, ειδικά όσοι έχουν κλείσει 2-3 χρόνια στην ομάδα. Το να μείνουν γιατί δεν βρήκαν κάτι καλύτερο, δεν θα τους δώσει κίνητρο. Ο ΠΑΣ του μικρού μπάτζετ δεν έχει την πολυτέλεια να έχει στο ρόστερ παίκτες που παίζουν σαν να μας κάνουν χάρη.

Όσο για τον προπονητή, έχει δείξει τι θέλει και πώς μπορεί να βελτιώσει κι άλλο την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Το ποδόσφαιρο που παίζει αρέσει και θα αρέσει ακόμα περισσότερο αν η ομάδα γίνει πιο ποιοτική και βάλει υψηλότερους στόχους. Το να μείνει ο κόουτς για να τερματίσουμε και του χρόνου στις θέσεις 8-12 δεν ξέρουμε αν θα έχει κάποιο νόημα. Σίγουρα, όμως, πρόεδρος και προπονητής γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι έχει νόημα και τι όχι, οπότε τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες θα δούμε και τις δικές τους σκέψεις. Άλλωστε ήδη από σήμερα αρχίζει ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς και θα αρχίσει να ξεδιαλύνεται το τοπίο και να παίρνουμε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που είχαν αρχίσει να τίθενται από Γενάρη…