Λίγο πριν το φινάλε του πρωταθλήματος της Super League, το super-fm.gr επιχειρεί μία στατιστική ανασκόπηση στις 10 παρουσίες του ΠΑΣ Γιάννινα επί προεδρίας Χριστοβασίλη στα ποδοσφαιρικά σαλόνια. Φυσικά οι συγκρίσεις δεν μπορούν να είναι απόλυτες, καθώς τα ρόστερ από ποιοτικής άποψης ήταν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, ο αριθμός των αγώνων διέφερε από σεζόν σε σεζόν, όπως και ο τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.  Εν τούτοις ένας συγκριτικός πίνακας σε αριθμούς της στατιστικής έχει πάντα το δικό του ενδιαφέρον.

Για φέτος απ’ ό,τι φαίνεται ήταν μια σεζόν προσαρμογής στην κατηγορία και στη φιλοσοφία ενός διαφορετικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα προσέγγισε ως ένα βαθμό τα προ τριετίας στατιστικά της και εφόσον η επόμενη χρονιά σχεδιαστεί πάνω στις φετινές βάσεις, σίγουρα οι «κυανόλευκοι» θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και εξέλιξη και να επανέλθουν πιο γρήγορα σε αριθμούς που πετύχαιναν στο παρελθόν.

Με αυστηρά αριθμητικά κριτήρια, ως η πιο πετυχημένη σεζόν των δέκα παρουσιών του ΠΑΣ Γιάννινα επί προεδρίας Χριστοβασίλη φαίνεται να είναι αυτή του 2014/2015, όπου η ομάδα θα μπορούσε να τερματίσει κάλλιστα στην 5άδα και να βγει Ευρώπη, αν δεν είχε τότε τα προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις της. Ήταν μια σεζόν με παίκτες στο ρόστερ όπως οι Τσάβες, Ίλιτς, Μανιάς, Βελλίδης, Ακόστα, Στρούνα, Λίλα, Τζημόπουλος, Μιχαήλ κτλ στις καλές τους εποχές.

Αλλά και η αμέσως επόμενη, 2015/2016 που τελικά ο ΠΑΣ πέτυχε την έξοδο στην Ευρώπη, δείχνει να έχει και τότε μια πολύ καλή στατιστική εικόνα. Τότε στο ρόστερ υπήρχαν παίκτες όπως Μανιάς, Ίλιτς, Τσουκαλάς, Ναδάλες, Ακόστα, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Λίλα, Μπέριος, Στρούνα και ως τα μέσα της σεζόν οι Βελλίδης, Τσάβες.

Με λίγα λόγια, βασικό συστατικό της επιτυχίας ήταν ο «κορμός» που υπήρχε, αλλά και οι καλοί ξένοι που έκαναν τη διαφορά.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα στατιστικά ΜΟΝΟ στην κανονική περίοδο και όχι συνολικά με playoffs και playouts. Αυτό σημαίνει ότι οι φετινοί μέσοι όροι βγαίνουν μόνο από 26 αγώνες και όχι 30 ή 34 που περιελάμβανε η regular season παλαιότερα.