image description

Την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση που αιφνιδιαστικά έκανε στη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου για αποχώρηση από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων «ΣΧΕΔΙΑ» ο Περιφερειάρχης Ηπείρου εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.

Όπως τόνισε, η ξαφνική αυτή τάση φυγής από έναν οργανισμό στον οποίο συμμετέχει χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου μοιάζει με προσπάθεια συγκάλυψης των όσων ερευνούνται το τελευταίο διάστημα. «Δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε καμία απόπειρα συγκάλυψης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, επισήμανε πως υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους η Περιφέρεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποχωρήσει από την «ΣΧΕΔΙΑ».

«Σε νομικό επίπεδο, δεν προβλέπεται από πουθενά ως αιτία αποχώρησης η λειτουργία ενός άλλου άσχετου Οργανισμού όπως το ΚΕΘΕΑ, όπως είναι και το πρόσχημα του κ. Περιφερειάρχη.

Οι οικονομικές μας υποχρεώσεις προς την «ΣΧΕΔΙΑ» φτάνουν σε εξαψήφιο νούμερο, αποδεικνύοντας ότι δεν είμαστε συνεπείς απέναντι σε ένα τεράστιο πρόβλημα της κοινωνίας μας.

Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο, αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Πως είναι δυνατόν να αποσυρθούμε εμείς αντί να είμαστε μπροστά για να διευκολύνουμε το έργο της; Το τι έχει ψηφίσει ο εκπρόσωπός μας όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να το δείξει η δικαιοσύνη. Όλα στο φως», είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως προσχηματική τη δικαιολογία παράλληλης λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ για την πρόταση αποχώρησης της Περιφέρειας Ηπείρου από την «ΣΧΕΔΙΑ», τονίζοντας ότι η ουσία κρύβεται πίσω από την προσπάθεια αντίδρασης και συγκάλυψης των επιθέσεων που δέχεται ο Περιφερειάρχης για το ρόλο που παίζει στη λειτουργία του Οργανισμού.

«Το ΚΕΘΕΑ αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος με χρήστες ναρκωτικών, ενώ η «ΣΧΕΔΙΑ» με τη πρόληψη. Ο κ. Καχριμάνης έχει μπερδέψει τα γίδια με τα μύδια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος.

« Αν θέλουμε να μιλήσουμε για το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν μπορούμε να χρησιμοποιηθούμε τη συγκάλυψη ως πολιτικό εργαλείο. Αντί να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για την πρόληψη, αναγνωρίζοντας το ζήτημα, πάμε να βγάλουμε την ουρά μας απέξω την πιο κρίσιμη ώρα. Συνένοχος εγώ σε σχέδια συγκάλυψης δεν θα γίνω», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, Χρήστο Λιάπη, ο οποίος εξήγησε στον κ. Ριζόπουλο τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει σχέση με την πρόληψη αλλά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ήδη χρήστες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα με τη λειτουργία της «ΣΧΕΔΙΑ» καθώς οι ρόλοι τους είναι διακριτοί.

Τέλος,  πριν τη συνέντευξη τύπου ο κ. Ριζόπουλος είχε πολλαπλές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της «ΣΧΕΔΙΑ», Στέφανο Τζιμογιάννη, από τον οποίο ενημερώθηκε διεξοδικά για την υπάρχουσα κατάσταση.