image description

Τις μελέτες και τους όρους δημοπράτησης τριών ακόμη έργων ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Το πρώτο έργο αφορά στην αναβάθμιση υποδομών στην Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων το οποίο περιλαμβάνει την ανάπλαση της οδού Χαριλάου Τρικούπη και του οδικού τμήματος μπροστά από την πλατεία Πάργης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης στην καρδιά του αστικού ιστού ανέρχεται στις 600 χιλιάδες ευρώ.

Κύριος στόχος της παρεμβάσεων είναι να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς και τα ποδήλατα, ενώ συγχρόνως να επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.

Σύμφωνα με την μελέτη στην οδό Χαριλάου Τρικούπη τροποποιείται ο άξονας της οδού προκειμένου να μειωθούν οι πολλαπλές αλλαγές κατεύθυνσης αλλά και για να ευθυγραμμιστεί με την είσοδο της προέκτασης, με την οποία δεν υπήρχε σύγκλιση. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή πέντε διαβάσεων πεζών πριν την συμβολή με τις  κάθετες οδούς για να επιτρέπουν στα οχήματα που εισέρχονται να κινούνται ανεπηρέαστα

Στα πεζοδρόμια προβλέπεται η επίστρωση με πλάκες που θα είναι ανθεκτικές στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής και συγχρόνως θα είναι ασφαλείς για την κίνηση των πεζών.

Επί όλων των πεζοδρομίων κατασκευάζεται λωρίδα όδευσης τυφλών διαφορετικής υφής και χρώματος από το δάπεδό της, που αποβλέπει στην καθοδήγηση και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με προβλήματα στην όραση.

Στην πλατεία Πάργης κατασκευάζεται ισόπεδος κόμβος. Ο άξονας των οδών μετατοπίζεται σε περιορισμένη έκταση, σε σχέση με τον υφιστάμενο, λόγω της διαφοροποίησης του πλάτους των πεζοδρομίων και των παρκίδων.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, επιτυγχάνεται αφενός η επίλυση σοβαρών προβλημάτων σε μία πυκνοδομημένη και με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο περιοχή και αφετέρου η σημαντική αναβάθμισή της.

Καταφύγιο αδέσποτων

Από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής και οι όροι δημοπράτησης της προσθήκης κτιρίου στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 262 χιλιάδες ευρώ και με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων φιλοξενίας των αδέσποτων της πόλης.

Κατεδάφιση ρυμοτομούμενων

Τέλος η Οικονομική ενέκρινε την μελέτη και τους όρους δημοπράτησης κατεδάφισης ρυμοτομούμενων και επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.