image description

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Έλληνες έχουν πολύ ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία. Η Ορθοδοξία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους κι έτσι σχεδόν κάθε σπίτι έχει το δικό του εικονοστάσι στο οποίο μπορεί να δει κανείς ένα καντήλι αλλά και κάποιες εικόνες. Μπορεί να είναι οικονομικές εικόνες αγίων από κάποιο κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη ή ακόμη και εικόνες παλιές που θεωρούνται οικογενειακά κειμήλια και περνάνε από γενιά σε γενιά. Πολλές φορές οι εικόνες αυτές αποτελούν αντίγραφα από γνωστές εκκλησιαστικές εικόνες που βρίσκονται σε μονές και ναούς σε όλη τη χώρα.

Μπορεί λοιπόν οι εικόνες να βρίσκονται σε όλα τα σπίτια, αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τα βασικά πράγματα για την αγιογραφία και τη θεματολογία των εικόνων γενικότερα. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρετε για τις εικόνες και τις αγιογραφίες γενικότερα όσον αφορά τα θέματα τους.

Εικόνες Παναγίας

Η Θεοτόκος έχει πολύ ιδιαίτερη θέση στον Χριστιανισμό και ειδικά στην Ορθοδοξία, είναι άλλωστε γνωστό ότι το πιο διαδεδομένο γυναικείο όνομα στη χώρα μας είναι το «Μαρία», το όνομα της Παναγίας. Εικόνες με την Παναγία θα βρούμε σε κάθε Ελληνικό σπίτι. Η θεματολογία των εικόνων της Θεοτόκου συνήθως τονίζει τον ρόλο της ως μητέρα του Θεανθρώπου αφού συχνά απεικονίζεται με τον Χριστό μωρό στην αγκαλιά της. Επίσης δημοφιλείς είναι και οι εικόνες που αφορούν την Κοίμηση της Θεοτόκου. Τέλος, σε πολλά σπίτια θα δούμε αντίγραφα θαυματουργών εικόνων της Παναγίας όπως την Παναγία της Μηχανιώνας ή τη Παναγία Σουμελά, αντίγραφα από αυτές τις εικόνες αλλά και πολλές άλλες θα βρείτε στο monastery.gr και άλλα καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη και εικόνες.

Υπάρχουν όμως και πολλές ιδιαίτερες εικόνες και αγιογραφίες της Παναγίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Παναγία κυοφορούσα, μία σχετικά σπάνια απεικόνιση που είναι πολύ δημοφιλής με τις γυναίκες που προσπαθούν ή πρόκειται να γίνουν μητέρες. Άλλη μία ασυνήθιστη απεικόνιση είναι η λεγόμενη Επτάσπαθη Παναγία, όπου βλέπουμε την Θεοτόκο να έχει επτά σπαθιά στο στήθος της τα οποία συμβολίζουν τον πόνο που ένιωσε όταν είδε να σταυρώνουν τον γιο της. Τέλος, πολύ ιδιαίτερες εικόνες της Παναγίας βρίσκουμε και στα νησιά μας όπως την Παναγιά Γοργόνα στη Λέσβο  – στην οποία η Παναγία απεικονίζεται με σώμα γοργόνας ενώ στα χέρια της κρατά ένα καράβι και μία τρίαινα – και την Παναγία του Χάρου στους Λειψούς, η οποία είναι και η μοναδική εικόνα που η Παναγία απεικονίζεται να κρατά τον Γιο της νεκρό.

Εικόνες Χριστού

Εννοείται ότι πολύ δημοφιλείς είναι πάντα και οι εικόνες του Χριστού. Ως γνωστόν, κυρίως λόγω του σεβασμού προς το «πρόσωπο» που απεικονίζεται, οι εικόνες του Χριστού έχουν περιορισμένη θεματολογία. Οι περισσότερες αφορούν την Σταύρωση και την Ανάσταση Του, ενώ υπάρχουν και αρκετές που έχουν σαν θέμα τη Γέννηση του. Άλλο ένα δημοφιλές θέμα – κυρίως ξένων αγιογράφων όμως – είναι η προσευχή στο Όρος των Ελαιών. Στα καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη και εικόνες θα βρείτε και πολλές εικόνες αγίου όρους σε αντίγραφα.

Εικόνες Αγίων

Οι Άγιοι της Πίστης μας είναι πολλοί και οι εικόνες τους είναι σχετικά πολλές. Συνήθως σε κάποιο σπίτι θα βρούμε τις εικόνες των Αγίων τα ονόματα των οποίων έχουν ο νοικοκύρης και η οικογένεια του ενώ πιθανό είναι να βρούμε και την εικόνα κάποιου Άγιου προστάτη κάποιων επαγγελμάτων, για παράδειγμα, ένας Αστυνομικός μπορεί να έχει στο σπίτι του μία εικόνα του Αγίου Αρτέμη.

Οι Άγιοι απεικονίζονται πάντα με ύφος αυστηρό αλλά ήρεμο και πάντα «ανφάς». Πολλοί άγιοι απεικονίζονται με λίγο πιο ιδιαίτερο τρόπο ανάλογα με τα θαύματα ή τον τρόπο με τον οποίο μαρτύρησαν. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει τον δράκο ή του Αγίου Σπυρίδωνα που κρατάει το τούβλο το οποίο χωρίζεται στα συστατικά του στοιχεία.

Εικόνες και κόστος

Οι τιμές στις αγιογραφίες και τις εικόνες γενικότερα εξαρτώνται από το αν είναι απλά αντίγραφα – δηλαδή αναπαραγωγές που στην ουσία τυπώνονται στο ξύλο – ή από το αν έχουν γίνει στο χέρι. Εννοείται ότι οι τιμές στις εκκλησιαστικές εικόνες που είναι χειροποίητες μπορούν να ξεφύγουν αν ο αγιογράφος είναι πολύ γνωστός και το θέμα ιδιαίτερο. Σε κάθε περίπτωση, στα καταστήματα πώλησης εικόνων αγίων θα βρείτε σίγουρα μία εικόνα που να ταιριάζει στο σπίτι και το πορτοφόλι σας.