Οχτώ χρόνια στην ηγεσία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα συμπλήρωσε ο Γιώργος Χριστοβασίλης, που είναι ο μακροβιότερος, αλλά και πιο πετυχημένος πρόεδρος που πέρασε ποτέ από τους «κυανόλευκους».

Στις 3 Ιουλίου του 2008 δύο ανακοινώσεις από τον Αλέξη Κούγια και τον Γιώργο Χριστοβασίλη, πιστοποιούσαν το τέλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά και την αρχή μίας νέας εποχής για τον «Άγιαξ της Ηπείρου».

«Σήμερα 3 Ιουλίου υπεγράφη μεταξύ εμού και του επιχειρηματία Γιώργου Χριστοβασίλη σύμβαση πωλήσεως του 87,12% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από εμέ προς αυτόν. Εύχομαι στον νέο ιδιοκτήτη της ιστορικής ΠΑΕ να μετουσιώσει σε πράξη όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες όλης της οικογένειας του ΠΑΣ Γιάννινα σε όλο τον κόσμο» ανέφερε η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια.

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η αγοραπωλησία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από τον κ. Κούγια προς το πρόσωπό μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κούγια για το αίσιο τέλος που είχε αυτή και θα προσπαθήσω να συνεχίσω το έργο που αυτός ξεκίνησε και να επαναφέρουμε τον ΠΑΣ Γιάννινα εκεί που όλοι πιστεύουμε ότι αξίζει», τόνιζε η ανακοίνωση του Γιώργου Χριστοβασίλη.

Στην 8ετία αυτή υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές, με τις περιπέτειες για τα χρέη στην εφορία Σταδίων το 2012 και το koriopolis το 2013, για το οποίο όμως αθωώθηκε.  Αλλά υπήρξαν και οι χαρές των ανόδων και κυρίως η φετινή της πρώτης ευρωπαϊκής συμμετοχής του ΠΑΣ Γιάννινα, που θα είναι γεγονός πλέον σε λίγες μέρες.

Ήταν μία 8ετία που συνοδεύτηκε από πολλές σπουδαίες αγωνιστικές επιτυχίες, από την ανάδειξη και την πώληση πάρα πολλών παικτών και την ανάδειξη προπονητών.

Όλα ξεκίνησαν από την εύκολη άνοδο το 2009 στη Super League με μια σχεδόν ανίκητη ομάδα που έστησε ο Όγιος, αλλά η επόμενη σεζόν έμελλε να συνοδευτεί από έναν ακόμα υποβιβασμό που δυστυχώς εκτόξευσε τα χρέη της ομάδας, με συνέπεια ακόμα και σήμερα να πληρώνονται λάθη εκείνης της σεζόν. Οι ακριβές μεταγραφές «αεροδρομίου», αποδείχτηκε ότι δεν ήταν για τον ΠΑΣ.

Το 2010-2011 η ομάδα με Ντεμόλ προπονητή επέστρεψε για να μείνει στη μεγάλη κατηγορία, με τον Χριστοβασίλη να κάνει πράξη αυτή τη φορά την υπόσχεση για μόνιμη παρουσία στα «σαλόνια» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η συνέχιση της συνεργασίας, όμως, με τον Βέλγο κόουτς δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και τότε ο Χριστοβασίλης τράβηξε ένα από τα καλύτερα «χαρτιά» που έχει τραβήξει ως σήμερα για τον πάγκο. Νέος προπονητής ο Άγγελος Αναστασιάδης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εύκολη παραμονή. Έβαλε το «τρένο σε ράγες» και του έδειξε τον προορισμό του για την… Ευρώπη! Ο ίδιος δεν έμεινε νε εκπληρώσει αυτόν το στόχο, αλλά το έκανε ο φέρελπις τότε προπονητής, Γιάννης Χριστόπουλος, που ταίριαξε απόλυτα στη νέα φιλοσοφία του Χριστοβασίλη για νεαρούς παίκτες και προπονητή, που θα έχουν κίνητρα να αναδειχτούν οι ίδιοι, αλλά και να φτάσουν ψηλά την ομάδα. Μάλιστα ο Χριστόπουλος βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΠ ως ο κορυφαίος προπονητής του ’12-’13.

Αν και κανείς δεν το πίστεψε στην αρχή, με παίκτες όμως σαν τους Πάντο, Ντε Βινσέντι, Ίλιτς, Κοροβέση, Κολοβέτσιο, Τσουκαλά, Φεγκρούς, η ομάδα πανηγύρισε την υψηλότερη θέση της στο πρωτάθλημα, που ήταν η 5η και εξασφάλισε αγωνιστικά τη συμμετοχή της στα ελληνικά play-offs και στη συνέχεια στο Europa League. Δυστυχώς όμως δεν την εξασφάλισε στα χαρτιά, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ρήξη με το φίλαθλο κοινό της πόλης, που συμπληρώθηκε και από την αποχώρηση του Χριστόπουλου.

Τα δύσκολα ήταν και πάλι μπροστά για τον Χριστοβασίλη, που τη σεζόν 2013-2014 αναγκάστηκε να αλλάξει 3 προπονητές, για να καταλήξει τον Ιανουάριο του 2014 στον Γιάννη Πετράκη. Άλλος ένας προπονητής που αμφισβητήθηκε έντονα για το αν μπορεί να κάνει πράξη το όραμα των φιλάθλων για έξοδο στην Ευρώπη και ο οποίος εξελίχθηκε στον μακροβιότερο προπονητή στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα, με 2,5 χρόνια συνεχούς παρουσίας και με ένα βραβείο ΠΣΑΠ για τον καλύτερο προπονητή του 2014-2015!

Για να φτάσουμε πλέον στο καλοκαίρι του 2016, που η ομάδα που στηρίχτηκε στις επιλογές και την επιμονή του Χριστοβασίλη, πήρε το πολυπόθητο ευρωπαϊκό εισιτήριο, με τον ίδιο τρόπο που το έχασε το 2013, καθώς εκμεταλλεύτηκε τη μη αδειοδότηση του Πανιωνίου.

Οι επόμενες σελίδες του κεφαλαίου «Χριστοβασίλης», που φαίνεται να είναι αρκετές ακόμα, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι μας επιφυλάσσουν. Η αλήθεια είναι όμως ότι, αν και είχαμε να κάνουμε μ’ έναν ήπιο χαρακτήρα, τελικά τα συναισθήματα που προκάλεσε, δημιούργησαν φανατικούς του φίλους ή φανατικούς εχθρούς!

Τελικά, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ποιο στρατόπεδο ακολούθησε ο καθένας, σημασία έχει ότι οι επιλογές που έκανε ο Χριστοβασίλης, τον δικαίωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και ότι η ομάδα πραγματοποιεί πλέον τους υψηλότερους στόχους της ιστορίας της.