Καιρό είχε να τοποθετηθεί ο Αλέξης Κούγιας για την καταγγελία που έχει κάνει στην ΕΕΑ κατά της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα για πολυιδιοκτησία και για… υπενθύμιση τα επανέλαβε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης (FOCUS FM). Πάντως δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο, πέραν του ότι πιστεύει ότι θα τιμωρηθεί ο ΠΑΣ και τη θέση του θα πάρει η ΑΕΛ.

Αναλυτικά ο Αλέξης Κούγιας είπε :

Για την νέα εποχή στην ΑΕΛ : “Έχουμε μια εντελώς νέα φιλοσοφία στην ομάδα. Μετά από έξι χρόνια στην Λάρισα γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις, έχω αντιληφθεί τι ακριβώς θέλει η τοπική κοινωνία και μη. Μην ξεχνάτε ότι όταν πήγα εγώ στην Λάρισα δεν ήξερα κανέναν και λειτουργούσα με συμβουλές τρίων. Το αποτέλεσμα ήταν αρχικά καλό, ανεβάσαμε την ομάδα στην Σούπερλιγκ, μείναμε πέντε χρόνια, αλλά ποτέ δεν έγινε η ΑΕΛ αυτό που θέλαμε να είναι. Με τον υποβιβασμό μας, όπως έγινε, ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει και αν προλάβει να ερευνηθεί από την ΕΕΑ η καταγγελία μας για τον ΠΑΣ Γιάννενα, για να επιβληθούν οι κυρώσεις από φέτος. Αν δεν γίνει είναι βέβαιο, θα ανοίξει ένας νέος κύκλος δικαστικών αγώνων δικών μου και της ΑΕΛ κατά της διοργανώτριας αρχηγής για αποζημιώσεις ύψους 5.000.000 ευρώ. Αν τελικώς γίνει η καταγγελία δεκτή και τιμωρηθεί ο ΠΑΣ Γιάννενα και η τιμωρία είναι για την επόμενη σεζόν και ουσιαστικά ωφεληθεί η ομαδά, γιατί θεωρώ βέβαιο ότι θα τιμωρηθεί ο ΠΑΣ με αφαίρεση βαθμών και μια άλλη ΠΑΕ θα είναι ευεργετημένη απο αυτό και όχι εμείς που το καταγγείλαμε. Εμείς παίρνουμε ως δεδομένο ότι θα είμαστε στην SL2 παρά το γεγονός ότι εγώ φρόντισα να έχω από τον Γενάρη με συμβόλαια 2-3 ετών, αρα δηλαδή η ΑΕΛ θα έχει το δυναμικό που προέκυψε και είχε εξαιρετική εικόνα μετά τον Γενάρη. Οκτώ ξένοι ήρθαν τον Γενάρη και οι οκτώ θα είναι μαζί μας στο ρόστερ, ασχέτως σε ποια κατηγορία θα παίξουμε. Με πολύ μεγάλο κόστος οικονομικό από εμένα γιατί εγώ είμαι ο χρηματοδότης θέλω να ανέβει η ομάδα με την μία, αν τελικά παιξουμε στην SL2”.

Για το αν υπάρχει αναδιάρθρωση κατηγοριών στο “τραπέζι” : “Είμαι σοφός μετά από τα όσα χρόνια στο ποδόσφαιρο. Το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης του κ. Αυγενάκη με τους ιδιοκτήτες των ομάδων στην SL2 και της FL μπορώ να πω ότι τα γνωρίζω σχεδόν όλα και δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν όσα ειπώθηκαν.

Με ομάδες θυγατρικές των τεσσάρων μεγάλων, με εταιρείες, με 36 ομάδες σύνολο, ουσιαστικά όλες οι ομάδες δηλαδή από την Σούπερλιγκ και κάτω από την μια μέρα στην άλλη θα ονομαστεί Ανώνυμη Ποδοσφαιρική Εταιρεία, που θα έχει την δυνατότητα να είναι εν δυνάμει πιθανή για την μεγάλη κατηγορία. Δεν ξέρω πως μπορεί οικονομικά να καλυφθεί αυτό το πλάνο, δεν γνωρίζω πως θα υπάρχουν βιώσιμες 36 ομάδες, με ΙΚΑ, με εφορία, με μετακινήσεις, με αμοιβή διαιτητών, με όλα αυτά που πρέπει να έχει μια ΠΑΕ. Αυτό δεν μπορούσαν να το έχουμε με 12 ομάδες στην SL2, ήδη φέτος αποχώρησαν δυο και θα γίνει με 36; Αν εφαρμοστούν τα κριτήρια για την Σούπερλιγκ δεν θα πάρει καμιά ομάδα αδειοδότηση. Με το ζόρι 1-2 ομάδες, εμείς δεν έχουμε θέμα, έχουμε πάρει άδεια και για Ευρώπη. Η Ξάνθη θα πάρει επίσης θα πάρει γιατί έχει λεφτά, τα Χανιά έχει έναν άνθρωπο με χρήματα και δεν θα έχει θέμα. Βλέπω ακριβά συμβόλαια στην Ξάνθη και δεν θέλω να μιλήσω για κάτι που δεν γνωρίζω. Πάντως πέρσι ήταν μια οδυνηρή σεζόν, γιατί έπαιζαν ομάδες χωρίς άδεια. Φέτος όμως; Γνωρίζω 5-6 ΠΑΕ που έχουν προβλήματα με προσφυγές στην SL2.

Όπως πάει μέχρι τώρα δύσκολα να υπάρξει αναδιάρθρωση. Στο τέλος μπορούν να ψηθούν οι ομάδες στην Σούπερλιγκ για να ανέβουν παραπάνω ομάδες, για να γίνουν 16 με την άνοδο της Ξάνθης. Δεν αποκλείω τίποτα πάντως, γιατί είμαστε στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.

Για την επιλογή του Κώστα Φραντζέσκου : “Είχαμε πέρσι 32 παίκτες, εκ των οποίων μόνο οι 8 ήταν Έλληνες. Εγώ φρόντισα να ξοφλήσω και να αποδεσμεύσω μετά το τέλος του αγώνα με τον ΠΑΣ όσους δεν ήταν στα πλάνα και να κρατήσει 20 παίκτες, μόνο οι οκτώ από αυτούς ήταν ξένοι. Συγκεκριμένα είναι ο Νάγκι, ο Χουσίνο ο στόπερ, ο Μαξιμένκο, ο Γιακιμόφσκι, ο Κολομπίνο, ο Ακούνια, ο Γκράουρ που θα παραμείνουν. Στην συνέχεια μένουν 13 Έλληνες νεαροί και πολύ αξιόλογοι. Όπως ο Νικολιάς, ο Ηλιάδης, ο Γλυνός, ο Χαλάτσης, ο Γκοτζαμανίδης, ο Γρηγορόπουλος, ο Μαϊδανός που είναι εξαιρετικοί παίκτες και νέοι. Έχουμε αποκτήσει μέχρι τώρα νέα παιδιά, τον Κούστα που ήταν επαγγελματίας στον ΠΑΟΚ και έπαιζε στην Σλοβακία, ο Παπαγεωργίου, ο Μαυρία που είναι πολύ καλός από την Δόξα Δράμας. Έχουμε κλείσει άλλους δυο παίκτες που δεν ανακοινώνουμε για ευνόητους λόγους. Ο κόουτς Φραντζέσκος θα έχει μαζί του, τον πολύ μεγάλο παίκτη της ΑΕΛ και τον προπονητή τον Μάκη τον Ζιώρα, έχει τον Ηλία τον Κώτσιο που είναι πολύ καλός αναλυτής και κουμάντο στην ομάδα είναι ο Τάκης ο Παραφέστας”.

Για το αν χάρηκαν κάποιοι που υποβιβάστηκε η ΑΕΛ : “Όλη η παράγκα χάρηκε, όλη η παράγκα και οι συνεργάτες της. Όταν μιλάς με τον Μποροβήλο το 2012 και κανονίζεις να πάρεις 500.000 ευρώ για να πέσει ο Ηρακλής και να “φτιάξουν” το παιχνίδι, δεν μπορείς να πεις κάτι άλλο. Όταν βάζεις τους μικρούς με τον Παναιτωλικό και λες ότι στεναχωρήθηκα που έχασε ο Παναιτωλικός ενώ έβαλες την δεύτερη ομάδα και λες ότι με την ΑΕΛ θα βάλεις τους βασικούς. Παίζει και ο Δουβίκας που είχε πωληθεί ήδη και ανακοινωθεί κόντρα στην Λάρισα. Θα την ρίξουμε εμείς την Λάρισα έλεγαν στον Βόλο. Έχουμε την εχθρότητα του ΠΑΟΚ, έχουμε την εχθρότητα της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, της Λαμίας, του Παναιτωλικού, του ΟΦΗ…

Στα πλέι άουτ έπαιζαν οκτώ ομάδες, οι δυο ήταν που έπαιξαν καθαρά. Ο Ατρόμητος και ο Απόλλωνας. Δεν είμαι μπροστά να βλέπω αλλά όποιος βλέπει τι έκανε ο Κάργας στο ΟΦΗ – ΠΑΣ Γιάννενα, όποιος βλέπει ότι ο Χριστοβασίλης έβαλε σέντερ φορ με τον Παναιτωλικό έναν πιτσιρικά που είναι… 1,55 και δεν ακούμπησαν περιοχή. Θέλανε να χάνουν και… χάσανε!

Ακόμα και την Ξάνθη πως την κέρδισε ο Παναιτωλικός; Δεν ήταν καλή ομάδα, ακόμα και την Ξάνθη που είναι ομάδα Β ‘Η Γ’ Εθνικής με το ζόρι την κέρδισε. Εμείς χάσαμε την παραμονή για έναν πόντο. Αν παίρναμε μια νίκη σε έξι ματς θα είχαμε μείνει. Μόνο το πέναλτι να είχε βάλει ο Μουκαντζό απέναντι στην ΑΕΚ, να έβαζε ο Πινακάς το πέναλτι με τον Παναιτωλικό και τα 3 ματς με την Λαμία, θα είχαμε με μια νίκη την παραμονή μας. Κερδίσαμε μέσα στον ΟΦΗ, στον Ατρόμητο, στον Απόλλωνα και χάσαμε ματς δικά μας.

Όταν κριθεί το παιχνίδι πολυϊδιοκτησίας του ΠΑΣ Γιάννενα, είμαι σίγουρος ότι η ΑΕΛ θα παίξει στην μεγάλη κατηγορία γιατί οι νέες διατάξεις λένε ότι ακόμα και αν επικυρωθεί η βαθμολογία, αν προκύψει μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος η ευθύνη για πολυιδιοκτησία μπορεί να αντικατασταθεί ομάδα. Αυτό θα κριθεί από τον νόμο που έχει φέρει προς ψήφιση ο κ. Αυγενάκης. Αν προκύψει τιμωρία για τον ΠΑΣ, θα ανέβει η ΑΕΛ.

Ο Μαρινάκης είναι ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, γιατί να με βοηθήσει; Πολέμησε την ΑΕΛ ο Μαρινάκης και ήρθε να παίξει σε ματς με εμάς ενώ είχε πάρει το πρωτάθλημα με την ενδεκάδα του την ευρωπαϊκή. Άλλος ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας και άλλο ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας. Για αυτό και κάποιοι να ντρέπονται γιατί άφηναν υπονοούμενα για εμάς. Εμείς μόνοι μας ήμασταν και είμαστε. Είμαι πολύ περήφανος που τουλάχιστον ο Ολυμπιακός απέναντι μας ήταν μια καθαρή ομάδα, δεν ήταν μια στημένη ομάδα, όπως ήταν οι αντίπαλοι μας στα πλέι άουτ. Δεν μας χαρίστηκε ποτέ ο Ολυμπιακός, ούτε εμείς τους χαριστήκαμε”.

Για την νέα σεζόν στην Σούπερλιγκ : “Ο Ολυμπιακός έχει μια ομάδα έτοιμη, πήρε και τον Τικίνιο τώρα. Είχε ήδη 3 σέντερ φορ, τώρα έχει τέσσερα. Θέλει έναν ή δυο εξτρέμ, θέλει στόπερ αλλά από εκεί και πέρα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει γιατί μπορεί να πωληθεί η μισή ομάδα σε μια μέρα.

Οι υπόλοιποι πρέπει να φτιάξουν καινούργιες ομάδες. Υπήρξε μια άδικη συμπεριφορά του ΠΑΟΚ προς τον Γκαρσία, γιατί νομίζω μάλλον βιάστηκαν. Δυστυχώς βιάστηκε η διοίκηση του ΠΑΟΚ για τον Γκαρσία και δεν περίμεναν να βγει δεύτερος και να πάρει το Κύπελλο. Βρέθηκαν να έχουν έναν απόλυτα πετυχημένο προπονητή, που ανέλαβε στον βούρκο μέσα την ομάδα και ενώ κατάφερε να πάρει το Κύπελλο με παίκτες από το πουθενά. Δεν ξέρω ποιο είναι το αποτέλεσμα. Άλλη ήταν η ομάδα που πήρε το νταμπλ, είχε τεράστιους παίκτες μέσα. Είχε Πασχαλάκη που τον ανέστησε ο Πάμπλο, είχε τέσσερις ακραίους μπακ φοβερούς, είχε τέσσερα χρόνια νεότερα τα στόπερ, είχε πολύ καλά χαφ, είχε 10αρια εκπληκτικά και τον Πέλκα, είχε τον Μπίσεσβαρ, είχε τον Πρίγιοβιτς, είχε πολύ καλό υλικό γενικότερα.

Δεν έχει τίποτα από αυτά πλέον ο Λουτσέσκου στην ομάδα. Αντικειμενικά πρέπει να κάνει νέα ομάδα και είναι δύσκολο. Ο ΠΑΟΚ είναι γηρασμένη ομάδα από ότι βλέπω. Η ΑΕΚ θέλει 15 παίκτες και ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει 25.

Ο Άρης είναι σε καλό δρόμο, αλλά αν έχει το ban τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Έχει έναν κορμό πάντως”.