image description

Με τον νέο αθλητικό νόμο 4809/2021 (ΦΕΚ Α, 19/06/2021), μεταξύ άλλων, αναμορφώνεται, εκσυγχρονίζεται δραστικά και θωρακίζεται η άσκηση του επαγγέλματος της προπονητικής στη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που χρόνιζαν για δεκαετίες.
Πρωτίστως, κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ σε σχέση με τους αποφοίτους πληθώρας διαφορετικών φορέων (περιοδικές Σχολές Προπονητών ΓΓΑ, δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, σχολές Προπονητικής ΕΠΟ διαβάθμισης UEFA).

Επιπλέον, η μεταρρύθμιση στο πεδίο της προπονητικής περιλαμβάνει τομές όπως:
* δημιουργία Εθνικής Σχολής Προπονητών στη ΓΓΑ ώστε να υπάρχει συνεχής και επαρκή προπονητική στελέχωση όλων των αθλημάτων, ακόμα κι όταν η «ειδικότητα» δεν διδάσκεται από άλλο φορέα,
* δημιουργία ψηφιακού Μητρώου Προπονητών,
* διασφάλιση κατώτατου ορίου αμοιβής για την απασχόληση προπονητή,
* υποχρεωτική πρόσληψη προπονητή σε όλα τα αθλήματα και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες,
Ειδικότερα, τώρα, για τους αποφοίτους ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΦΑ:

Α. Ως προς όλα τα αθλήματα, πλην ποδοσφαίρου
* Πριν από την ψήφιση του 4809/2021, οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας μας είχαν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και κατατάσσονταν στα ίδια επίπεδα προπονητικής με τους απόφοιτους όλων των άλλων φορέων (περιοδικές σχολές ΓΓΑ, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ).
* Η συγκεκριμένη αδικία διορθώθηκε, καθώς δεν νοείται σύγκριση ούτε σε επίπεδο διάρκειας σπουδών, ούτε σε επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και επάρκειας.
* Έτσι, με την ψήφιση του 4809/2021, θεσμοθετήθηκαν επίσημα τα επίπεδα προπονητικής Α’, Β’ και Γ’, με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε κάθε επίπεδο.
* Οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ τοποθετήθηκαν στην κορυφή της προπονητικής πυραμίδας. Στο άθλημα στο οποίο έχουν κύρια ή πρώτη ειδικότητα, θα μπορούν αμέσως μετά τη λήψη του πτυχίου τους να προπονούν Εθνικές Ομάδες, ΚΑΕ και ΤΑΑ ως πρώτοι προπονητές.
* Ακόμα όμως και αν δεν έχουν τη συγκεκριμένη κύρια ή πρώτη ειδικότητα του αθλήματος στο οποίο απασχολούνται, δεν κατατάσσονται χαμηλότερα από το Β’ επίπεδο.

Β. Ως προς το ποδόσφαιρο
* Πριν από την ψήφιση του 4809/2021 οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ με κύρια ή πρώτη ειδικότητα το ποδόσφαιρο δεν είχαν τη δυνατότητα να κάτσουν στον πάγκο καμίας ομάδας, επαγγελματικής ή ερασιτεχνικής, ούτε ως πρώτοι προπονητές ούτε ως βοηθοί τους, παρότι είχαν όλα τα απαιτούμενα επιστημονικά προσόντα.
* Προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που έθεταν ως μοναδικό απαιτούμενο της άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου τη λήψη του πτυχίου των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, έμεναν πρακτικά ανεφάρμοστες –μέσω οδηγιών της UEFA προς την ΕΠΟ- καθώς θεωρούνταν παρέμβαση στο «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου. Οι διεθνείς Συνομοσπονδίες Ποδοσφαίρου θεωρούν προαπαιτούμενο τη φοίτηση στις σχολές UEFA/ΕΠΟ για την άσκηση του επαγγέλματος του επαγγελματία προπονητή.
Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, λοιπόν, κατόπιν συνεννόησης τόσο με την UEFA όσο και με την ΕΠΟ, έδωσε λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί.
Το πτυχίο ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, με κύρια ειδικότητα το ποδόσφαιρο, θεωρείται αυτοδικαίως UEFA B και οι απόφοιτοι θα μπορούν πλέον να κάθονται αμέσως ως πρώτοι προπονητές στους πάγκους όλων των ερασιτεχνικών ομάδων, να προπονούν ακαδημίες.
Οριοθετείται η «αφετηρία εκκίνησης» ώστε να μετεξελιχθούν και σε βοηθούς προπονητές και πρώτους προπονητές σε επαγγελματικές ομάδες μέσω των κορυφαίων διπλωμάτων στη διαβάθμιση της UEFA, τα UEFA A’ και UEFA Pro αντίστοιχα.

Αναλυτικά, στο άρθρο 37 του 4809/2021 εξειδικεύονται τα τρία επίπεδα προπονητών, οι προϋποθέσεις και τα δικαιώματά τους:
«1. Οι προπονητές διακρίνονται σε Α’, Β’ και Γ’ επιπέδου από το ανώτερο προς το κατώτερο, αναλόγως της εκπαίδευσης και των προσόντων τους, ως εξής:

Α. Προπονητές αθλήματος Α’ επιπέδου.
Στο επίπεδο αυτό εντάσσονται:
* α) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σχολών ή Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή Τ.Ε.Φ.Α.Α.) ή οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολής της αλλοδαπής που έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο και αντίστοιχο ή ως επαγγελματικό ισοδύναμο από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα,
* β) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή Τ.Ε.Φ.Α.Α., ή οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολής της αλλοδαπής που έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο και αντίστοιχο ή ως επαγγελματικό ισοδύναμο από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν., ανεξαρτήτως ειδικότητας και με επαγγελματική εμπειρία τριών (3) τουλάχιστον ετών ως προπονητές Β’ επιπέδου του συγκεκριμένου αθλήματος, η οποία αποδεικνύεται από αντίγραφο της σύμβασης εργασίας, αναρτημένης στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ή θεωρημένης από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) ή αναρτημένης στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα φορολογίας (TAXIS),
* γ) οι κάτοχοι διπλώματος περιοδικής σχολής προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) Α’ επιπέδου του αθλήματος ή αντίστοιχου επιπέδου διπλώματος της Εθνικής Σχολής Προπονητών της Γ.Γ.Α.,
* δ) πρώην αθλητές που έχουν κατακτήσει 1η έως 8η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ή 1η έως 6η νίκη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή 1η έως 4η νίκη σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών ή γυναικών, με αποδεικτικό επιτυχούς παρακολούθησης σχολής προπονητών Α’ επιπέδου.

Β. Προπονητές αθλήματος Β’ επιπέδου.
Στο επίπεδο αυτό εντάσσονται:
* α) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή Τ.Ε.Φ.Α.Α., ή οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολής της αλλοδαπής, που έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο και αντίστοιχο ή ως επαγγελματικό ισοδύναμο από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν., με δευτερεύουσα ή άλλη ειδικότητα,
* β) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή Τ.Ε.Φ.Α.Α. ή οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολής της αλλοδαπής, που έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο και αντίστοιχο ή ως επαγγελματικό ισοδύναμο από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. ανεξαρτήτως ειδικότητας και με επαγγελματική εμπειρία τριών (3) τουλάχιστον ετών ως προπονητές Γ’ επιπέδου του συγκεκριμένου αθλήματος, η οποία αποδεικνύεται από αντίγραφο της σχετικής σύμβασης εργασίας αναρτημένης στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ή θεωρημένης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή αναρτημένης στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα φορολογίας (TAXIS),
* γ) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή Τ.Ε.Φ.Α.Α. ή οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολής της αλλοδαπής, που έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο και αντίστοιχο ή ως επαγγελματικά ισοδύναμο από το Α.Τ.F.Ε.Ν., ανεξαρτήτως ειδικότητας, εφόσον έχει συμπληρώσει επτά (7) τουλάχιστον αγωνιστικές περιόδους στην κορυφαία κατηγορία του αντίστοιχου αθλήματος ως αθλητής. Η βεβαίωση της αθλητικής δραστηριότητας δίδεται από την αντίστοιχη ομοσπονδία,
* δ) οι κάτοχοι διπλώματος Σχολής Προπονητών Β’ επιπέδου του συγκεκριμένου αθλήματος των περιοδικών σχολών προπονητών της Γ.Γ.Α. ή αντίστοιχου επιπέδου διπλώματος της Εθνικής Σχολής Προπονητών της Γ.Γ.Α.

Γ. Προπονητές αθλήματος Γ’ επιπέδου.
Στο επίπεδο αυτό εντάσσονται:
* α) οι κάτοχοι διπλώματος Σχολής Προπονητών Γ’ επιπέδου του συγκεκριμένου αθλήματος των περιοδικών σχολών προπονητών της Γ.Γ.Α. ή αντίστοιχου επιπέδου διπλώματος της Εθνικής Σχολής Προπονητών της Γ.Γ.Α.,
* β) οι κάτοχοι πιστοποιημένου διπλώματος Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), ή αντίστοιχης αναγνωρισμένης σχολής της αλλοδαπής του επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του άρθρου 47 του ν. 4763/2020 (Α’ 254) με κατεύθυνση την προπονητική και ειδίκευση στο άθλημα, η οποία προκύπτει από το Δίπλωμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 42 του ν. 4763/2020 ή ισότιμο τίτλο της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), που εκδίδεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) ή, εφόσον δεν αναγράφεται στο δίπλωμα, από τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) ή Βεβαίωση Φοίτησης, που εκδίδονται από το Ι.Ε.Κ. αποφοίτησης.
2. Οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή απασχολούνται αναλόγως του επιπέδου τους ως εξής:
* α) Οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή Α’ επιπέδου σε οποιαδήποτε Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία (Α.Α.Ε.), Τμήμα Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.), ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο ή ακαδημία, καθώς και στην Εθνική Ομάδα ως ομοσπονδιακοί προπονητές σε όλες τις κατηγορίες και αγωνίσματα. Επίσης μπορούν να απασχολούνται όπου και οι προπονητές Β’ και Γ’ επιπέδου.
* β) Οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή Β’ επιπέδου απασχολούνται σε οποιοδήποτε ερασιτεχνικό σωματείο ή ακαδημία, καθώς και ως βοηθοί προπονητή στους προπονητές Α’ επιπέδου. Επίσης μπορούν να απασχολούνται όπου και οι προπονητές Γ’ επιπέδου.
* γ) Οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή Γ’ επιπέδου απασχολούνται ως βοηθοί προπονητή στις περιπτώσεις που ως πρώτοι προπονητές μπορούν να απασχοληθούν οι προπονητές Β’ επιπέδου, καθώς και ως πρώτοι προπονητές σε σωματεία ή ακαδημίες στις κατηγορίες που συμμετέχουν σε αναπτυξιακά μη μοριοδοτούμενα πρωταθλήματα όλων των αγωνισμάτων.
3. Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου, τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών αναλόγως του επιπέδου τους καθορίζονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), σύμφωνα με τη Σύμβαση Προπονητικής UEFA – Ε.Π.Ο., καθώς και σύμφωνα με τον Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου.
4. Οι απόφοιτοι αναγνωρισμένων σχολών προπονητών της αλλοδαπής εντάσσονται στην κατηγορία που αποφασίζει η Επιτροπή Ισοτιμιών της παρ. 3 του άρθρου 31».