image description

Συνεδρίασε την Δευτέρα διαδικτυακά η Αστική Ομάδα Εργασίας για ζητήματα δημογραφίας και κοινωνικής προστασίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, την οποία συντονίζει ο Δήμος Ιωαννιτών με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στον χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες εκπροσώπους των δημοσίων υπηρεσιών, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προσήλωση όλων των εμπλεκομένων στην επίλυση των όποιων προκλήσεων και υπογράμμισε το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, στις εργασίες της Αστικής Ομάδας Εργασίας παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι των κάτωθι φορέων: των Δήμου Ιωαννιτών και Ζίτσας, των Δομών Δολιανών-Αγ. Ελένης, Κατσικά και Φιλιππιάδας, του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), των δομών Κατσικά και Δολιανών-Αγίας Ελένης, της Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του EASO, των Παιδικών Χωριών SOS, καθώς και των Solidarity Now, ASB, ICSD, INTERSOS Hellas, ARSIS, GCR, όπως και του Κέντρου Νέων Ηπείρου. Όπως προέκυψε από τα καταγραφόμενα στατιστικά στοιχεία στην περιοχή της Ηπείρου την τρέχουσα περίοδο διαμένουν συνολικά 3.556 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ ΙΙ».

Τέλος, κατά τη διαβούλευσης της ομάδας εργασίας συζητήθηκε και η διασύνδεση και ο συντονισμός των κοινωνικών υπηρεσιών όμορων Δήμων, των εμπλεκόμενων φορέων που έχουν παρουσία στις Δομές φιλοξενίας με το Διαπολιτισμικό Κέντρο «Ακαδημία», καθώς ο ρόλος της «Ακαδημίας» είναι κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην εν λόγω συνεδρίαση από την καταγραφή και διαβίβαση αιτημάτων της αφρικανικής κοινότητας της δομής Κατσικά προς τη διοίκηση της εν λόγω δομής και προς τον Δήμο Ιωαννιτών.