image description

Ήταν 3 Ιουλίου του 2008 όταν δύο ανακοινώσεις από τον Αλέξη Κούγια και τον Γιώργο Χριστοβασίλη, πιστοποιούσαν το τέλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο ανδρών, που είχαν αρχίσει περίπου ένα μήνα νωρίτερα και ο ΠΑΣ Γιάννινα εισερχόταν στη εποχή Χριστοβασίλη.

«Σήμερα 3 Ιουλίου υπεγράφη μεταξύ εμού και του επιχειρηματία Γιώργου Χριστοβασίλη σύμβαση πωλήσεως του 87,12% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από εμέ προς αυτόν. Εύχομαι στον νέο ιδιοκτήτη της ιστορικής ΠΑΕ να μετουσιώσει σε πράξη όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες όλης της οικογένειας του ΠΑΣ Γιάννινα σε όλο τον κόσμο» ανέφερε η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια.

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η αγοραπωλησία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από τον κ. Κούγια προς το πρόσωπό μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κούγια για το αίσιο τέλος που είχε αυτή και θα προσπαθήσω να συνεχίσω το έργο που αυτός ξεκίνησε και να επαναφέρουμε τον ΠΑΣ Γιάννινα εκεί που όλοι πιστεύουμε ότι αξίζει», τόνιζε η ανακοίνωση του Γιώργου Χριστοβασίλη.

Στα 13 χρόνια που προηγήθηκαν, αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος σταθμός του κ. Χριστοβασίλη ήταν το καλοκαίρι του 2016. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό καλοκαίρι του «Άγιαξ της Ηπείρου», ήταν η κορυφαία στιγμή του συλλόγου τα 4 ματς με Οντ και Άλκμααρ και θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη των φιλάθλων.

Όμως υπήρξαν και οι ενδιάμεσοι σταθμοί που έφτιαξαν αυτό που είναι σήμερα ο ΠΑΣ του Χριστοβασίλη. Προπονητές και παίκτες δημιούργησαν ή αναγέννησαν τις καριέρες τους επί προεδρίας του. Ο Γιάννης Πετράκης γράφτηκε στην ιστορία για τα 5,5 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον «κυανόλευκο» πάγκο, ενώ ο Μαυροπάνος αποτέλεσε την ακριβότερη πώληση όλων των εποχών και μάλιστα σε σύλλογο παγκοσμίου εμβέλειας, όπως η Άρσεναλ. Και η τέχνη των πωλήσεων, αλλά και της συνεργασίας με εξαιρετικούς προπονητές, ευτυχώς δεν ήταν συμπτωματικό γεγονός, αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Από αγωνιστικής άποψης, όλα ξεκίνησαν από την εύκολη άνοδο το 2009 στη Super League με μια σχεδόν ανίκητη ομάδα που έστησε τότε ο Όγιος. Όμως η επόμενη σεζόν έμελλε να συνοδευτεί από έναν ακόμα υποβιβασμό, που δυστυχώς εκτόξευσε τα χρέη της ομάδας. Οι ακριβές μεταγραφές «αεροδρομίου», αποδείχτηκε ότι δεν ήταν για τις «πλάτες» του ΠΑΣ, ενώ ήταν από τις λίγες χρονιές που χρειάστηκε να κοουτσάρουν τρεις διαφορετικοί προπονητές, οι Παράσχος, Γεωργούλης και Αναστόπουλος.

Το 2010-2011 η ομάδα με Στεφάν Ντεμόλ προπονητή επέστρεψε για να μείνει στη μεγάλη κατηγορία, με τον Χριστοβασίλη να κάνει πράξη αυτήν τη φορά την υπόσχεση για μόνιμη παρουσία στα «σαλόνια» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η συνέχιση της συνεργασίας, όμως, με τον Βέλγο κόουτς δεν έφερε αμέσως τα επιθυμητά αγωνιστικά αποτελέσματα και τότε ο Χριστοβασίλης τράβηξε ένα από τα βαρύτερα «χαρτιά» που έχει τραβήξει ως σήμερα για τον πάγκο. Νέος προπονητής ήρθε ο Άγγελος Αναστασιάδης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εύκολη παραμονή, αλλά κυρίως έδειξε τον προορισμό για την… Ευρώπη και τη φιλοσοφία που έπρεπε να διακατέχει τον σύλλογο! Ο ίδιος δεν έμεινε να εκπληρώσει αυτόν το στόχο, αλλά το άγγιξε ο φέρελπις τότε προπονητής, Γιάννης Χριστόπουλος, που ταίριαξε απόλυτα στη νέα φιλοσοφία του Χριστοβασίλη για νεαρούς παίκτες, που θα έχουν κίνητρα να αναδειχτούν οι ίδιοι, αλλά και να φτάσουν ψηλά την ομάδα. Μάλιστα ο Χριστόπουλος βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΠ ως ο κορυφαίος προπονητής της σεζόν 2012-2013.

Αν και κανείς δεν τον πίστεψε στην αρχή, τελικά με παίκτες που μετέπειτα έκαναν σπουδαία καριέρα, είτε παρέμειναν είτε συνέχισαν σε άλλους συλλόγους, όπως οι Πάντος, Ντε Βινσέντι, Ίλιτς, Οικονόμου, Γεωργίου, Λίλα, Ντάσιος, Τζημόπουλος, Κοροβέσης, Κολοβέτσιος, Πατσατζόγλου, Τσουκαλάς, Φεγκρούς, η ομάδα πανηγύρισε την υψηλότερη θέση της στο πρωτάθλημα, που ήταν η 5η και εξασφάλισε αγωνιστικά τη συμμετοχή της στα ελληνικά play-offs και στη συνέχεια στο Europa League. Δυστυχώς όμως δεν εξασφάλισε την Ευρώπη στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ρήξη με το φίλαθλο κοινό της πόλης, που συμπληρώθηκε και από την αποχώρηση του Χριστόπουλου.

Τα δύσκολα ήταν και πάλι μπροστά για τον Χριστοβασίλη, που τη σεζόν 2013-2014 αναγκάστηκε να αλλάξει τρεις προπονητές (Παντελίδη, Τσιώλη, Γεωργουλόπουλο), για να καταλήξει τον Ιανουάριο του 2014 στον Γιάννη Πετράκη. Άλλος ένας προπονητής που αμφισβητήθηκε έντονα για το αν μπορεί να κάνει πράξη το όραμα των φιλάθλων για έξοδο στην Ευρώπη και ο οποίος τελικά εξελίχθηκε στον μακροβιότερο προπονητή στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα, με 5,5 χρόνια συνεχούς παρουσίας, με ένα βραβείο ΠΣΑΠ για τον καλύτερο προπονητή της σεζόν 2014-2015 και άλλες δύο υποψηφιότητες τα επόμενα δύο χρόνια!

Το καλοκαίρι του 2016 η ομάδα πήρε το πολυπόθητο ευρωπαϊκό εισιτήριο, με τον ίδιο τρόπο που το έχασε το 2013, καθώς ο Χριστοβασίλης εκμεταλλεύτηκε τη μη αδειοδότηση του Πανιωνίου σε α’ βαθμό και την παράνομη άδειά του σε β’ βαθμό, προσφεύγοντας στην UEFA. Υλοποίησε έτσι το μεγαλύτερο όνειρο των φίλων της ομάδας, να τη δουν σε επίσημα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Από εκεί και πέρα η πορεία άρχισε να είναι φθίνουσα, με μετριότερες πορείες και τελικά έναν υποβιβασμό το 2019 που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν δεν γινόταν τελικά η αναδιάρθρωση. Ουδέν κακόν όμως αμιγές καλού, αφού ο υποβιβασμός έδωσε την ευκαιρία για ένα αγωνιστικό restart. Η έλευση του Αργύρη Γιαννίκη το καλοκαίρι του 2019 έβαλε τον ΠΑΣ Γιάννινα σε μια νέα εποχή, η ομάδα έπαιξε το ελκυστικότερο ποδόσφαιρο των τελευταίων ετών σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας και έφτασε σε ιστορικές νίκες, όπως οι τρεις συνεχόμενες επί του Παναθηναϊκού σε διάστημα 16 ημερών, όπως και η πρώτη νίκη στην ιστορία της ομάδας μέσα στο ΟΑΚΑ που παράλληλα ήταν η 2η επί της ΑΕΚ εκτός έδρας.

Στο ξεκίνημα της 14ης χρονιάς θα συμπορευτεί με έναν νέο προπονητή στο αγωνιστικό τμήμα, τον Ηρακλή Μεταξά. Μία επιλογή από τις καλύτερες που θα μπορούσαν να γίνουν αυτή τη στιγμή για να διατηρηθεί η επιθετική φιλοσοφία της ομάδας.

Σε συνδυασμό και με τα έργα που γίνονται και θα γίνουν σε «Ζωσιμάδες» και Πανηπειρωτικό, ο νέος τεχνικός μπορεί να έχει πλέον τα υποτυπώδη εργαλεία δουλειάς τα οποία στερήθηκαν όλοι οι προκάτοχοί του. Με λίγη βοήθεια και στο μεταγραφικό κομμάτι, δηλαδή με 3-4 ποιοτικές προσθήκες, η ομάδα έχει τα εχέγγυα να πετύχει, παρά τον πολύ μεγάλο ανταγωνισμό που θα διαμορφωθεί φέτος.

Ας ελπίσουμε το νέο κεφάλαιο που ανοίχτηκε φέτος το καλοκαίρι να γράψει κι αυτό πολλές σελίδες επιτυχιών.