image description

Ο Σπύρος Ριζόπουλος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου είχε συνάντηση εργασίας με τον   υπουργό Ναυτιλίας, κ.Γιάννη Πλακιωτάκη, το Σάββατο 3 Ιουλίου, συνεχίζοντας τις επαφές με κυβερνητικά στελέχη. Αφορμή για τη συνάντηση αυτή ήταν ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας καθώς και το ζήτημα της χερσαίας ζώνης.

Όπως σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Ριζόπουλος, ο υπουργός του μετέφερε τη δέσμευσή του να λυθεί το ζήτημα της χερσαίας ζώνης με τον τρόπο που επιθυμεί η τοπική κοινωνία.

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη για την συνάντηση και την ενημέρωση την οποία του παρείχε και ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του και ο ίδιος προσωπικά τάσσεται στο πλευρό της κοινωνίας, αλλά όχι απαραίτητα σε αυτό των αυτοδιοικητικών.

Πρόσθεσε δε ότι η όλη διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερα μέρη, την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, τον ανάδοχο και το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι το τελευταίο θα έχει ενεργό ρόλο και μετά την παραχώρηση του λιμανιού.

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» δικαιώνονται με βάση τις εξελίξεις, αφού στο προεκλογικό τους πρόγραμμα είχαν προτείνει την εξέταση της πιθανότητας εξαγοράς του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από την Περιφέρεια Ηπείρου, στην λογική πως ο τζίρος από τις λιμενικές δραστηριότητες θα γινόταν ένας τεράστιος μοχλός ανάπτυξης για όλη την περιοχή.

«Γνωρίζοντας ότι ανά τον κόσμο η ανάπτυξη των λιμανιών ουσιαστικά καταπίνει τον κοινωνικό ιστό, καταθέσαμε μια ρηξικέλευθη πρόταση, η οποία όμως ήταν εντελώς εκτός αντίληψης του κ. Καχριμάνη. Όπως ακριβώς έγινε με την Ιόνια, λόγω έλλειψης οράματος και πολιτικής μυωπίας, η ευκαιρία που είχαμε τότε χάθηκε. Σήμερα πολλοί είναι αυτοί που μου μεταφέρουν ότι κακώς δεν έγινε μια τέτοια προσπάθεια, δικαιώνοντας μας, αλλά είναι πλέον αργά», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.

«Παρότι ο κ. Πιτούλης ως δήμαρχος το 2005 κατάφερε να αφαιρεθεί το βόρειο τμήμα και το Δρέπανο από τον ΟΛΗΓ, το 2017 επί  ΣΥΡΙΖΑ, τα κομμάτια αυτά επέστρεψαν, με τον ίδιο και την Περιφερειακή αρχή να σιωπούν. Το  δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας ψήφιζε υπέρ αυτής της εξέλιξης και σήμερα ξαφνικά ξύπνησε;

Ο κ. Παππάς ως δήμαρχος Φιλιατών που ήταν; Έχουμε να τον ακούσουμε από τότε που καίγανε τα βιβλία στην χωματερή.

Η περιφερειακή σύμβουλος της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης, πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΗΓ, όταν έγινε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο απείχε της ψηφοφορίας λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, δεν ενημέρωσε όμως το Σώμα για τα τεκταινόμενα ως όφειλε. Η κυρία Δηλαβέρη λοιπόν δεν τίμησε το ρόλο της ως μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου για να ενημερώσει. Ρωτώ λοιπόν γιατί τόσα χρόνια κανείς από την αυτοδιοίκηση δεν συναντήθηκε με το ΤΑΙΠΕΔ πριν το διαγωνισμό, για να θέσει όλους αυτούς τους προβληματισμούς που ακούμε σήμερα; Σιωπή, ύποπτη σιωπή από όλους», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Παράλληλα εξέφρασε την αγωνία του για τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστούν οι χώροι που χρειάζεται ή όχι το λιμάνι για τις δραστηριότητές του, τονίζοντας ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να λυθεί πολιτικά.

Αναρωτήθηκε δε, αν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης έχουν καταθέσει προτάσεις κι έχουν συμμετάσχει ενεργά στο μάστερ πλαν της παραχώρησης του λιμανιού.

«Δυστυχώς δεν βλέπω κάτι τέτοιο, δίνεται η εντύπωση πως η αγωνία μας είναι να σωθούν ορισμένα καταστήματα και τραπεζοκαθίσματα, πράγμα θεμιτό, αλλά όχι το κύριο ζητούμενο. Γι’ αυτό αποσαφηνίζω ότι οι Ορίζοντες Ηπείρου είναι  στο 100% με την κοινωνία και βάζω άνω τελεία για τον ρόλο των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης οι οποίοι κινούνται στο και πέντε όπως και με την υπόθεση με την Βελλά», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.