Με τη συμμετοχή 244 δρομέων από 17 περιοχές της χώρας και διεθνείς συμμετοχές από 6 διαφορετικές χώρες πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες δρόμου ΠαραΚαλάμιες Διαδρομές για 4η φορά, στο Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων.

Η διοργάνωση που ξεκίνησε το 2017, τριπλασίασε φέτος τον αριθμό συμμετοχών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές διεκδικώντας τη θέση της στον πυρήνα των σημαντικών αγώνων ορεινού δρόμου, όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και της χώρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ο Δημήτρης Τζεφαλής μετέδωσε τις γνώσεις του για το ορεινό τρέξιμο σε όσους αθλητές ήρθαν να τον γνωρίσουν από κοντά και να έχουν και μια πρώτη εικόνα του χώρου εκκίνησης, παραλαμβάνοντας παράλληλα και τα απαραίτητα για τη συμμετοχή τους, ΒΙΒ και microchip χρονομέτρησης.

Ο Δημήτρης Τζεφαλής είναι δρομέας, προπονητής δρομέων από όλη την Ελλάδα και συγγραφέας best seller βιβλίων για το ορεινό τρέξιμο.

Τη συζήτηση συντόνισε ο έμπειρος δημοσιογράφος Λευθέρης Πλακίδας, διευθυντής σύνταξης του Athletics Magazine, ο οποίος παρουσίασε και τους αγώνες την επόμενη ημέρα βοηθώντας και στην ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι δρομείς διαγωνίστηκαν σε 3 διαφορετικές αποστάσεις:
– Την απαιτητική διαδρομή των 21 χιλιομέτρων που περνούσε και μέσα από το γραφικό Εκκλησιοχώρι

– Την γρήγορη, αγωνιστική διαδρομή των 10 χιλιομέτρων και

– Την σύντομη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων, στην οποία συμμετείχαν και αρκετοί αρχάριοι του δρομικού κινήματος που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα στο χώρο.

Όλες οι διαδρομές είχαν αφετηρία και τερματισμό τον ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, δίπλα στο σχολείο του Βουτσαρά.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία που προέκυψε από την μπόρα του Σαββάτου, οι δρομείς δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα καθώς το μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών είναι σκιερό με τις ακτίνες του ήλιου να μην διαπερνούν τα ψηλά δέντρα που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Καλαμά και στο ρέμα της Βλάχας.

Όπως δήλωσαν οι περισσότεροι δρομείς, εντυπωσιάστηκαν από τη διαδρομή, το κατάφυτο τοπίο, τον ποταμό Καλαμά, το μαλακό τερέν, την καθαριότητα των μονοπατιών, τη σηματοδότηση και τη συμπεριφορά των εθελοντών σε όλα τα σημεία υδροδοσίας.

Η αναγνώριση της ομορφιάς, αλλά κυρίως της καθαριότητας των μονοπατιών από τους δρομείς αποτελεί και μια επιβράβευση των κόπων του οραματιστή της διοργάνωσης Νίκου Νικολάου.
Η δέσμευσή του είναι για «κάθε χρόνο και καλύτερα».

Νικητές στις γενικές κατηγορίες αναδείχτηκαν:

1) 5 χλμ

ΑΝΔΡΕΣ
ΛΩΛΗΣ – ΖΩΗΣ – ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΤΖΑΒΑΡΑ – ΧΑΣΚΗ – ΚΩΣΤΟΥΛΑ

2) 10 χλμ

ΑΝΔΡΕΣ
ΣΤΑΛΙΚΑΣ – ΙΩΑΝΝΟΥ – ΒΑΜΒΑΚΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΤΣΕΚΟΥΡΑ – ΚΟΤΖΑΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ

3) 21 χλμ

ΑΝΔΡΕΣ
ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ – ΤΣΙΡΩΝΗΣ – ΤΖΕΦΑΛΗΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΤΣΑΛΟΚΩΣΤΑ – ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΓΚΟΓΚΟΥ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: ΕΔΩ