Η εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή αποτέλεσε το βασικό θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κατά την ενημέρωση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αριθμός κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα ξεπερνά τα 350.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς, αριθμός που αποτυπώνει μία μικρή αύξηση.

«Υπάρχει μία χαλάρωση από όλους μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να τιθασεύσουμε την κατάσταση ώστε να έχουμε ένα πιο ήρεμο φθινόπωρο» τόνισε ο Δήμαρχος.

Για μία ακόμη φορά απηύθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό όλων ώστε να αποφευχθούν σοβαρότερα προβλήματα το επόμενο διάστημα.

Την ανάγκη αύξησης του εμβολιασμού αναγνώρισαν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου επισημαίνοντας την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης και της πειθούς.

«Χαίρομαι που υπάρχει ομοψυχία του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάγκη του εμβολιασμού καθώς ο εμβολιασμός είναι η μοναδική διέξοδος από αυτό που ζούμε τόσους μήνες. Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στην ενημέρωση όπως έκανε σήμερα το Δημοτικό μας Συμβούλιο» ανέφερε ο Δήμαρχος.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας απαντώντας σε ζητήματα που τέθηκαν και αφορούσαν τόσο στη διαχείριση υδατικών πόρων στο λεκανοπέδιο όσο και προβλήματα υδροδότησης ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΙ δεν εμπλέκεται στην διαδικασία αδειοδότησης ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς αυτή αφορά αποκλειστικά στην Αποκεντρωμένη.

Σε ότι αφορά την υδροδότηση του λεκανοπεδίου ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι τα προβλήματα διακοπών δεν είναι πολύ μεγάλα με δεδομένη την ανομβρία και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Αναγνώρισε ότι σε ορισμένα χωριά υπάρχουν προβλήματα τα οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει η επιχείρηση είτε με τις δικές της υπηρεσίες είτε σε συνεργασία με τους Δήμους Δωδώνης και Ζίτσας.

«Εμείς δεν νομοθετούμε αν θα πρέπει να γίνει μία γεώτρηση ή όχι, ούτε ελέγχουμε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Όρων. Ως Δήμος πρέπει να συμμετέχουμε στον διάλογο που γίνεται που θα καθορίσει τους όρους διαχείρισης των υδάτινων πόρων για το επόμενο διάστημα» τόνισε στην τοποθέτησή του για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Σχετικά με το ζήτημα του κινδύνου απέλασης μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της περιοχής ο Δήμαρχος αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα θέμα με ανθρωπιστικές διαστάσεις για το οποίο ο Δήμος δεν έχει πολλά περιθώρια παρέμβασης καθώς αποφάσεις λαμβάνει η Επιτροπή Ασύλου.

«Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που ελπίζουμε ότι θα το δουν σε δεύτερο βαθμό τα αρμόδια όργανα» τόνισε.

 

Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, διαχείριση υδάτινου δυναμικού και πράξη αναλογισμού στον Μάτσικα, οι παρεμβάσεις του Θ. Μπέγκα στο δημοτικό συμβούλιο

Στην απόφαση που έλαβε το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Δήμων στους υπό σύσταση Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, βάζοντας «φρένο» στην ανάθεση του συνόλου των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χερσονήσου στον «Αναπτυξιακό Οργανισμό Εύδημος» μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

Όπως τόνισε, η απόφαση αυτή έχει σαφή πολιτική χροιά καθώς «αφορά το πως αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχουν βασικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες μέσω των ΟΤΑ».

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μέλημά μας θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης που επιτελούν κοινωνικό έργο κι όχι η αποδυνάμωσή τους μέσω περίεργων bypass», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

 

Για τη διαχείριση του νερού

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης ζήτησε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα της ορθότητας και νομιμότητας της διαχείρισης των υδάτινων πόρων του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων.

Ως γνωστόν το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αφορά άμεσα, πέραν όλων των άλλων, τη σύγκρουση ιδιωτικών και δημόσιων συμφερόντων.

«Η δημοτική αρχή πρέπει να πάρει θέση, να μας ενημερώσει για το τι ακριβώς συμβαίνει, μιας και το αίτημα της ΔΕΥΑΙ για αύξηση της άντλησης υδάτων εκκρεμεί εδώ και καιρό για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση», σημειώσει ο κ. Μπέγκας.

Παράλληλα, στάθηκε στα πολλά προβλήματα υδροδότησης των τελευταίων ημερών, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ να ενημερώσει το Σώμα για τους λόγους που συμβαίνουν αυτές.

 

Άλλα θέματα

Με αφορμή το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη του αποψινού δημοτικού συμβουλίου συμπεριλαμβάνονταν αρκετά θέματα για τα οποία είχαν προηγηθεί αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο κ. Μπέγκας επισήμανε ότι οι ώρες που συνεδριάζουν οι επιτροπές, τόσο  η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όσο και η Οικονομική, είναι ακατάλληλες για τα μέλη τους που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα γι’ αυτό.

Τέλος, επανήλθε σε ένα ζήτημα που δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει η δημοτική αρχή και έχει σχέση με την πράξη αναλογισμού και τις αναλογούσες αποζημιώσεις στην περιοχή του Μάτσικα.

Όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας, το ζήτημα αυτό δεν αφορά τις απαλλοτριώσεις για τον ποδηλατοπεζόδρομο, αλλά την υποχρέωση του Δήμου να συντάξει τους πίνακες αναλογισμού και το κράτος να καταβάλει της αποζημιώσεις.

«Έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πίνακες δεν έχουν συναχτεί και ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανάκλησης από τους ιδιότητες. Μια εξέλιξη που θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.