Η σύντομη προετοιμασία στα Τρία Πέντε Πηγάδια ολοκληρώθηκε για την αποστολή του ΠΑΣ Γιάννινα, που το πρωί της Κυριακής θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής για τα Ιωάννινα. Το βασικό κέρδος αυτών των ημερών ήταν το οικογενειακό κλίμα που ενισχύθηκε και που είναι το «Α» για μία ομάδα, ειδικά όταν προστίθενται τόσα νέα πρόσωπα, όπως είναι αυτά του τεχνικού επιτελείου (Μεταξάς, Στάικος, Σούιτσα) και των μεταγραφών (Π. Τριάδης, Καραχάλιος, Καραγιάννης, Σούλης, Σνάιντερ, Περέα και μένει να μάθουμε αν θα μείνουν οι Οσάβε και Γκαρντάφσκι).

Από εκεί και πέρα, όμως, σίγουρα έμειναν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, αφού η ομάδα δεν μπόρεσε να δοκιμαστεί σε συνθήκες φιλικού αγώνα, μετά την ανατροπή του προγραμματισμού που είχε γίνει για Πολωνία.

Συνήθως στα πρώτα φιλικά ματς δεν υπάρχει απαίτηση για αποτέλεσμα, διάρκεια απόδοσης και αυτοματισμούς,  οπότε προσφέρονται για τους προπονητές να γνωρίσουν καλύτερα τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών τους και να δοκιμάσουν ακόμα και το πιο ακραίο σενάριο που μπορεί να έχουν στο μυαλό τους, ώστε να διακρίνουν τους «πολυθεσίτες» τους. Στην περίπτωση του κ. Μεταξά, όμως, το πλεονέκτημα αυτό χάθηκε και τα μόνα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει ήταν από το φιλικό δίτερμα που έγινε δύο φορές στα Τρία Πέντε Πηγάδια. Για να λέμε την αλήθεια, πάντως, αν η ομάδα ξεχείλιζε από ποιότητα, ακόμα και το δίτερμα θα αρκούσε. Όμως οι περισσότεροι παίκτες είναι νεαροί, ακόμα εξελίσσονται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που θα φτάσουν φέτος, οπότε είναι εύλογοι οι προβληματισμοί.

Ακολουθούν προσεχώς τα φιλικά του Αυγούστου, τα οποία όμως έχουν διαφορετική βαρύτητα, επειδή από τη μία το αποτέλεσμα μετράει στην ψυχολογία της ομάδας και του κόσμου και από την άλλη ο προπονητής μπορεί να αντιληφθεί από παιχνίδι σε παιχνίδι κάποιες λεπτομέρειες της τακτικής προσέγγισης που απαιτούν μικρές διορθώσεις. Όμως ακόμα η ομάδα δεν έχει καταφέρει να δοκιμαστεί στα πρώτα στάδια εξέλιξης, για να μπορέσει να πάει στα επόμενα, ώστε να αρκούν μόνο οι «μικροδιορθωτικές κινήσεις».

Αν σ’ αυτά προσθέσουμε στην εξίσωση τις βασικές ελλείψεις του ρόστερ και την απελπιστική κατάσταση των γηπέδων προπονήσεων για τον προσεχή μήνα, σίγουρα ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν είναι ακόμα σε σημείο να μιλάμε για ομάδα που βρήκε τον βηματισμό της και που θα τον επιταχύνει μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος.

Όσον αφορά τις δοκιμές, οι Οσάβε και Γκαρντάφσκι, προέρχονται από αγωνιστική απραξία κάποιων μηνών. Η έλλειψη φιλικών δεν επιτρέπει τη σωστή αξιολόγηση αυτών των δύο. Επομένως, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί χωρίς να έχουν παίξει έστω 45 λεπτά σ’ ένα φιλικό, θα είναι ρίσκο. Αλλά και να αποκτηθούν, είναι άγνωστο πότε θα είναι σε θέση να πάρουν φανέλα βασικού.

Η δε μεταγραφή Κόντε, αν τελικά πραγματοποιηθεί, δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή να κρυφτούν όλα τα υπόλοιπα κενά του ρόστερ κάτω από το χαλί.

Με άλλα λόγια, ο ΠΑΣ Γιάννινα θα συνεχίσει για κάποιο ακόμα διάστημα να «ψάχνεται» και να «πειραματίζεται» και μόνο όταν τελειώσει ο σχεδιασμός και «μιλήσει» το γήπεδο ( γιατί όλα τα άλλα είναι «να ‘χαμε να λέγαμε και να ‘χαμε να πούμε»), θα μπορούμε να καταλάβουμε αν ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να δικαιωθεί. Μέχρι τότε υπομονή, γιατί ο Αύγουστος μπορεί τελικά να κρύβει τα καλύτερα…