image description

Ο Στέφανος Ντούσκος είναι από τα ξημερώματα της 30ης Ιουλίου 2021 ο Ολυμπιονίκης του απλού σκιφ στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο 24χρονος Γιαννιώτης σκιφίστας, ο οποίος χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία και 4ο στο σύνολο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1997 και είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων (Ν.Ο.Ι.).

Στην Ιαπωνία ήταν η 2η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στην πρώτη, σε ηλικία 19 ετών, στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ο Στέφανος Ντούσκος έγινε για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης, όταν κατέλαβε την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή.

Στο Ρίο ήταν και η πρώτη φορά στην Ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας που συμμετείχε ελληνικό πλήρωμα στην τετράκωπο ελαφρών βαρών των ανδρών, η οποία μάλιστα εξασφάλισε τη συμμετοχή της μόλις στις 26 Ιουλίου 2016, όταν αποβλήθηκε λόγω του σκανδάλου με το ντόπινγκ η ρωσική τετράκωπος.

Λίγες ημέρες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 26 Αυγούστου 2016, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών, κάτω των 23ων και Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων του Ρότερνταμ.

Ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε μέσα στο 2018, δύο μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπρέστ της Λευκορωσίας και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Ντούσκος μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας U23.

Εν συνεχεία, στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, πάλι με συναθλητή τον Χρήστο Στεργιάκα, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ.

Το 2019, ο Γιαννιώτης σκιφίστας Στέφανος Ντούσκος αναδείχτηκε «ασημένιος» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα U23 στο απλό σκιφ.

Το 2020, ο Στέφανος Ντούσκος ήταν 5ος στο Ευρωμπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ δεν μετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ματαιώθηκε.

Την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είχε εξασφαλίσει ο Στέφανος Ντούσκος, μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκιφ στην Ευρωπαϊκή Προ-ολυμπιακη ρεγκάτα στο Βαρέζε, στις 8 Απριλίου 2021.

Λίγες ημέρες μετά, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βαρέζε, ο Στέφανος Ντούσκος έμεινε εκτός βάθρου, καθώς ήταν 4ος στο απλό σκιφ.