image description

Η πορεία της πανδημίας στην περιοχή των Ιωαννίνων, οι εξελίξεις στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και η πορεία αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία αποτέλεσαν τα τρία βασικά αντικείμενα στην ενημέρωση που έκανε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στην πανδημία ανέφερε ότι καταγράφεται μία σταθερότητα όχι όμως σε χαμηλά επίπεδα καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι περίπου τριάντα.

Βάση των στοιχείων  της Πολιτικής Προστασίας που γνωστοποιήθηκαν την Δευτέρα τα ενεργά κρούσματα στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών ανέρχονται στα 220.

Πίεση στα νοσοκομεία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, όμως ο δήμαρχος απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για επιτάχυνση και αύξηση του εμβολιασμού.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου και εξέφρασε την ανησυχία τους για τα προβλήματα που ανακύπτουν, σημειώνοντας ότι η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στη διοίκηση του Φορέα.

«Η καθυστέρηση στην λειτουργία των ΣΜΑ είναι μεγάλη και η κατάσταση απελπιστική. Οι οικονομικές συνέπειες για τον δήμο και τους πολίτες είναι μεγάλες» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έμεινα έκπληκτος παρακολουθώντας ένα μέρος της συνεδρίασης από την ψυχραιμία που έδειξαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών οι οποίοι δεν απάντησαν στις προκλήσεις που δέχθηκαν από συναδέλφους τους. Ανάμεσα σε αυτούς τους αυτοδιοικητικούς και ορισμένοι που καταπίνουν τα δικά τους απορρίμματα… Ο κ. Μπέγκας έχει τις δικές του ευθύνες διότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλη πολιτική ακολουθεί για τα σκουπίδια που βρίσκονται έξω από το σπίτι του κι άλλη για τα σκουπίδια του ΦΟΔΣΑ».

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο ΦΟΔΣΑ εξελίσσεται σε ΔΕΚΟ με ορισμένους που βολεύονται να κουνούν και το δάχτυλο προς τους αιρετούς.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία η οποία είναι σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του Δήμου. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης των σχολικών μονάδων με το αποχετευτικό.

Τέλος ο δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα «Τρίτσης» εκφράζοντας την ελπίδα να δοθούν απαντήσεις από τον Υπουργό στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας στην τοποθέτησή του ζήτησε να γίνει εκτενής συζήτηση για τον ΦΟΔΣΑ και τους ΣΜΑ καθώς οι κάτοικοι των Ιωαννίνων είναι αυτοί που πληρώνουν πανάκριβα τα σκουπίδια. «Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει λόγο στο θέμα. Πρόκειται για ένα χρονίζον πρόβλημα που πρέπει να λυθεί» τόνισε ο κ. Γκόντας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην διαδικασία σύνδεσης των σχολείων με το αποχετευτικό δίκτυο, κάτι εξαιρετικά σημαντικό. «Είναι ένα τεράστιο βήμα που γίνεται», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας.

Ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι γίνονται ουσιαστικά βήματα ώστε να επιλυθούν οριστικά οι οικονομικές διαφορές μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ.

Οι τοποθετήσεις Μπέγκα

Σαφή και ξεκάθαρη ενημέρωση για το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει ο δήμος Ιωαννιτών με την ΕΕΤΤΑ για την μελέτη και υλοποίηση του έργου των θρησκευτικών και πολιτιστικών διαδρομών ζήτησε από τη δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

Όπως τόνισε, «δεκαπέντε μήνες από την μέρα που με τυμπανοκρουσίες η δημοτική αρχή ανακοίνωσε το έργο βρισκόμαστε ακόμα στο μηδέν και στο σκοτάδι».

Η τροποποιημένη προγραμματική σύμβαση που ψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή δεν περιγράφει το φυσικό αντικείμενο του έργου, ενώ δεν κάνει λόγο για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δύο μόνο βασικά σημεία από τα πολλά τα οποία τροποποιήθηκαν από την αρχική προγραμματική σύμβαση και χρήζουν εξηγήσεων.

«Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη μεριά της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα στα ερωτήματα που έθεσε ο εκπρόσωπος της παράταξής μας στην Οικονομική Επιτροπή, Θωμάς Γιωτίτσας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πειστικές. Οφείλετε να ενημερώσετε τους δημότες αναλυτικά για το τι περιλαμβάνει το έργο αυτό και πως θα υλοποιηθεί», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Για την εκδήλωση για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Ιωαννιτών για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, όπου για δεύτερη χρονιά δεν δόθηκε το βήμα για μια σύντομη ομιλία από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, κάτι που αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της εκδήλωσης τα προηγούμενα χρόνια.

«Δώσαμε το παρών στην εκδήλωση και μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι παρακάμφθηκε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας. Η συστηματική απαξίωση των αιρετών των τοπικών κοινωνιών δυστυχώς συνεχίζεται», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Για την επικείμενη διακοπή των πτήσεων της Sky express

Ένα ακόμα θέμα το οποίο έθιξε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» ήταν κι αυτό της διακοπής των πτήσεων της εταιρίας Sky express από και προς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, γεγονός που αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την ανάπτυξη του τόπου.

«Δια στόματος δημάρχου είχαμε ακούσει για τις προσωπικές του επαφές με τα στελέχη της εταιρίας, με επίσκεψή του στα γραφεία της, όπου είχε προαναγγελθεί και η αναβάθμιση της σχέσης της εταιρίας με το αεροδρόμιό μας με πτήσεις για Κύπρο, Ισραήλ και Κρήτη. Τελικά τι άλλαξε;», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκα, ζητώντας ενημέρωση.

Για τις διαμαρτυρίες στην περιοχή του Μάτσικα

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην επιστολή κατοίκων της περιοχής του Μάτσικα με την οποία διαμαρτύρονται για καταπατήσεις, καταστροφές, ρύπανση από φουγάρα και απορρίμματα καθώς και επικίνδυνες διελεύσεις καλωδίων ρεύματος, ζητώντας υπηρεσιακή ενημέρωση για τη διερεύνηση των καταγγελιών, αλλά και ελέγχους για την σύννομη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Με αφορμή την επιστολή μάλιστα, επανέφερε το ερώτημα για την πρόοδο της καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους της περιοχής εξαιτίας απαλλοτριώσεων, θυμίζοντας ότι είναι μια διεκπεραιωτική διαδικασία από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από το δήμο η οποία έχει καθυστερήσει πολύ.

Για τον προϋπολογισμό 2022

Τέλος, ο κ. Μπέγκας ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πιθανά σκέφτεται να αναλάβει η δημοτική αρχή προκειμένου να ανατραπεί ο αποκλεισμός των δήμων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2022 υπάρχει αυτή η δυσμενής πρόβλεψη.