Μεταξάς: «Θα δούμε στα μάτια τον Ολυμπιακό»

Μεταξάς: «Θα δούμε στα μάτια τον Ολυμπιακό»

image description

Η πρώτη μεγάλη συνέντευξη που δίνει ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, Ηρακλής Μεταξάς, είναι στο «ΦΩΣ» και τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο. Διαβάζοντας, θα καταλάβετε ότι είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με γνώσεις και καθαρές απόψεις. Ό,τι έχει να πει, το λέει στα ίσα και ξεκάθαρα.

Το ραντεβού ήταν στα γραφεία του ΠΑΣ μετά την προπόνηση της Δευτέρας. Μιλήσαμε για πολλά πράγματα. Για τον ΠΑΣ, το ελληνικό ποδόσφαιρο, το προσεχές παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, την Εθνική, το ψωμί της ξενιτιάς που είναι πικρό όπως τραγουδούσε ο Καζαντζίδης. Παιδί Ελλήνων μεταναστών, ο Ηρακλής Μεταξάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, έχοντας μια ξεχωριστή κουλτούρα που ξεφεύγει από τα τετριμμένα που έχουμε γνωρίσει σε αυτόν τον χώρο. Τελείωσε τη Γυμναστική Ακαδημία Κολωνίας, είχε πολλές επιλογές στη ζωή του, αλλά συνειδητά προτίμησε να γίνει προπονητής. Το πώς και το γιατί θα μας τα πει ο ίδιος. Τα πάει πολύ καλά στον ΠΑΣ και όλοι συμφωνούν ότι ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης έκανε μια ακόμα εξαιρετική επιλογή προπονητή. Οι απόψεις του έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Κύριε Μεταξά, περιμένατε ένα τόσο καλό ξεκίνημα της ομάδας σας στο πρωτάθλημα;

Αυτό που περίμενα ήταν βασικά να δείξουμε στα παιχνίδια τα όσα δουλέψαμε και κάναμε στις προπονήσεις. Δείξαμε τα καλά στοιχεία σε τεσσεράμισι παιχνίδια. Δεν πήγαμε καλά μόνο ένα ημίχρονο στο τελευταίο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Περίμενα ότι θα είχαμε καλή πορεία. Άλλωστε γι’ αυτό δουλεύουμε, για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Τα σκορ στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό μπορεί να ήταν διαφορετικά, αλλά εγώ είδα τα καλά στοιχεία της ομάδας.

Είναι αλήθεια ότι στα φιλικά που η ομάδα δεν είχε καλά αποτελέσματα ανησυχούσε ο κόσμος. Εσείς όχι. Τι αλλάξατε στην ομάδα και ξεκίνησε φιλόδοξα και δυναμικά το πρωτάθλημα;

Εγώ και στα φιλικά ήμουν αισιόδοξος. Έβλεπα ότι τα παιδιά προσπαθούσαν να βγάλουν στα παιχνίδια αυτά που κάναμε στις προπονήσεις. Υπήρξαν κάποιες λεπτομέρειες που έπρεπε να διορθωθούν και διορθώθηκαν.

Θα δούμε και καλύτερο ΠΑΣ στη συνέχεια; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Ελπίζω να πάμε καλύτερα. Γι’ αυτό δουλεύουμε, για να έχουμε βελτίωση. Να διορθώνουμε τα λάθη και σε κάθε ματς να γινόμαστε καλύτεροι. Μπορούμε να βελτιωθούμε τακτικά και να έχουμε καλύτερο στυλ παιχνιδιού. Από πλευράς πάθους και διάθεσης των παικτών βρισκόμαστε σε πολύ καλά επίπεδα. Έχουμε οικογενειακό κλίμα, οι παίκτες τα δίνουν όλα και προσπαθούν για το καλύτερο.

Ο τραυματισμός του Κόντε τη δεύτερη αγωνιστική σάς άλλαξε τα σχέδια. Πώς διαχειριστήκατε αυτό το θέμα;

Σίγουρα μας δημιούργησε πρόβλημα, αλλά δεν μένουμε εκεί. Το να λέμε «ωχ, τι πάθαμε και τι θα κάνουμε» δεν βοηθά την κατάσταση. Μας πόνεσε και μας πονάει ο τραυματισμός του Κόντε, αλλά συνεχίζουμε κάνοντας σωστά τη δουλειά μας με τα παιδιά που υπάρχουν στο ρόστερ.

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας για το φετινό πρωτάθλημα, σύμφωνα με όσα είδατε στις πέντε πρώτες αγωνιστικές;

Έχουν ενισχυθεί όλες οι ομάδες, έχουμε δυνατό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα. Βλέπετε ότι δεν έχουμε και μεγάλα σκορ από καμία ομάδα. Στην πορεία θα ξεχωρίσουν κάποιες ομάδες, αλλά επί του παρόντος έχουμε σε εξέλιξη ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα.

Επειδή, κύριε Μεταξά, έχετε εικόνα από οργανωμένα πρωταθλήματα ευρωπαϊκών χωρών, τι λείπει από το ελληνικό ποδόσφαιρο για να μπει και αυτό στον διεθνή ανταγωνισμό;

Εγώ είμαι προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω το ελληνικό ποδόσφαιρο και να προτείνω λύσεις. Δουλειά μου είναι να καταφέρουμε το κάτι παραπάνω στον ΠΑΣ.

Δεν θέλουμε να σας φέρουμε σε δύσκολη θέση. Μια γενική θεώρηση των πραγμάτων μπορείτε να κάνετε σε ό,τι έχει σχέση με την οργάνωση, τις εγκαταστάσεις, τα γήπεδα.

Αυτά είναι αυτονόητα, δεν χρειάζεται να έρθει να τα πει ο Ηρακλής Μεταξάς. Το να υπάρχει ένα γήπεδο για να κυλά σωστά η μπάλα και να μπορεί να παιχτεί ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Άλλο μου έκανε εντύπωση. Ότι υπάρχουν ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό πρέπει να μπαίνουν στις ακαδημίες σωστοί προπονητές για να μαθαίνουν στα παιδιά το κανονικό ποδόσφαιρο.

«Δύσκολο το έργο του ομοσπονδιακού προπονητή»

Στην επικαιρότητα είναι η εθνική ομάδα. Δεν πήγε καλά τα τελευταία χρόνια. Μπορείτε να μας πείτε γιατί; Άλλωστε υπήρξατε και συνεργάτης του κυρίου Σκίμπε.

Έξω από τον χορό μπορείς να πεις πολλά. Το έργο του ομοσπονδιακού προπονητή είναι πολύ δύσκολο. Έχει πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή του να βάλει τους παίκτες σε ένα πλάνο. Εμένα μου αρέσει η Εθνική, τα παιδιά προσπαθούν για το καλύτερο. Δεν θέλω όμως να κάνω κριτική, δεν είμαι αρμόδιος.

Γίνεται λόγος ότι δεν αγωνίζονται πολλοί Έλληνες παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για την εθνική ομάδα;

Και τότε που ήμουν στην Εθνική με τον μίστερ Σκίμπε είχαμε πολλούς παίκτες που έπαιζαν σε ομάδες του εξωτερικού. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Δεν μας χαλάει εμάς αν έχουμε Έλληνες παίκτες σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Καλό είναι αυτό, δεν είναι πρόβλημα. Και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο για παράδειγμα, έχουν παίκτες στο εξωτερικό.

Ο ΠΑΣ είναι ομάδα που αναδεικνύει νέους παίκτες, δίνει ευκαιρίες. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι και δική σας φιλοσοφία.

Δεν διαφωνώ με αυτό. Όμως τώρα ο βασικός στόχος είναι να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς. Δεν λέω για να μείνουμε μόνο στην κατηγορία αλλά να μαζέψουμε βαθμούς. Αν δεν πετύχουμε αυτόν τον στόχο, δεν θα έχει όφελος κανένα νέο παιδί. Παίζουμε για να κερδίζουμε τα παιχνίδια. Αν εξασφαλίσουμε τον πρώτο στόχο και νιώθουμε σίγουροι, θα δούμε αν μπορούμε να πάμε και κάπου παραπάνω. Αν δεν μπορούμε να πάμε παραπάνω, τότε μπορούμε να δώσουμε ευκαιρίες και σε νέα παιδιά να πάρουν παιχνίδια. Να το κάνουμε πολύ ευχαρίστως, αλλά αφού εξασφαλίσουμε τον βασικό στόχο, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον ΠΑΣ; Ή μάλλον πώς σας βρήκε ο κύριος Χριστοβασίλης;

Με πρότεινε κάποιος στον πρόεδρο, μιλήσαμε, είδα ότι ταιριάζουμε, υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και δώσαμε τα χέρια.

Όταν μιλούσατε για αυτήν τη συνεργασία, υπάρχει κάτι που σας υπογράμμισε περισσότερο ο κύριος Χριστοβασίλης;

Να υπάρχει σωστή συνεργασία των δύο πλευρών. Αυτό ήθελα και εγώ. Να βοηθά ο ένας τον άλλον. Είμαστε ομάδα με οικογενειακό κλίμα. Ο ΠΑΣ δεν είναι μικρή ομάδα, αλλά οικογενειακή ομάδα.

Να προσθέσουμε ότι είναι και ομάδα που στηρίζει τους προπονητές, δεν τους πιέζει, τους δίνει πίστωση χρόνου.

Εγώ δεν το έλαβα αυτό υπόψη μου. Το να φύγει ένας προπονητής από μια ομάδα είναι μέσα στη δουλειά του. Το ήξερα αυτό πριν από τριάντα χρόνια που ξεκίνησα την προπονητική. Μου φαίνεται δειλό να πει ένας προπονητής ότι επιλέγει μια ομάδα επειδή δεν διώχνει εύκολα προπονητές. Το να στηρίζει το έργο των παικτών και του προπονητή είναι καλό.

Έχετε φιλοδοξίες να πάτε σε μεγαλύτερη ομάδα μέσα από την καλή δουλειά που κάνετε στον ΠΑΣ;

Εγώ δεν κάνω πλάνα για το μέλλον. Κοιτάζω τη δουλειά που έχω σήμερα να την κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα. Πολλές φορές λέω στον εαυτό μου κάνε αυτό που αγαπάς τη στιγμή που το κάνεις. Αν κάνεις σωστά τη δουλειά που έχεις σήμερα, θα βγουν τα πλάνα του μέλλοντος από μόνα τους. Το 1985 με 1986 που ξεκίνησα την προπονητική είχα άλλες σκέψεις και όνειρα. Μετά από κάποια χρόνια κατάλαβα ότι είναι καλύτερο αυτό που λέω τώρα. Να κάνεις αυτό που αγαπάς, αλλά να το κάνεις καλά. Όλα τα άλλα θα βγουν ανάλογα με τη δουλειά που θα κάνεις.

Να γυρίσουμε πάλι σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Πώς εκτιμάτε το παιχνίδι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό;

Όταν παίζεις με μια ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός, φυσικά θα κοιτάξεις τον αντίπαλο, αλλά περισσότερο κοιτάζεις τη δική σου ομάδα. Σε έναν τέτοιον αγώνα κοιτάζεις να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό σου, να παίξεις με θάρρος, χωρίς να σε τρομάζουν οι επιτυχίες της αντίπαλης ομάδας. Πάνω σε αυτήν τη βάση δουλεύουμε αυτήν την εβδομάδα με τα παιδιά. Να κοιτάξουμε στα μάτια τον Ολυμπιακό και να τον αντιμετωπίσουμε με θάρρος στα ίσα. Να μη σκεφτόμαστε το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα βγει σύμφωνα με όσα θα δείξουμε στο γήπεδο. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα έχουμε σε όλα τα παιχνίδια, αλλά πολύ περισσότερο όταν έχεις απέναντί σου τον Ολυμπιακό.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την ομάδα του Ολυμπιακού; Πώς την είδατε στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη;

Είναι δυνατή ομάδα, γνωστές οι επιτυχίες της και το τι πέτυχε τόσα χρόνια. Ειδικά στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε έδειξε πόσο δυνατή ομάδα είναι. Έχει παίκτες με αξία και ποιοτικό ρόστερ. Είναι έμπειρη ομάδα με καλή τακτική. Όταν πιέζεται, αμύνεται σωστά και απειλεί με επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός κέρδισε ομάδες με σφιχτές άμυνες που κλείστηκαν πίσω αλλά και ομάδες που προσπάθησαν να τον πρεσάρουν ψηλά. Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Θέλω να βγει σε αυτό η δική μας χαρά. Όταν παίζεις με έναν τέτοιον αντίπαλο, πρέπει να χαίρεσαι το παιχνίδι. Θα το παλέψουμε στα ίσα, ό,τι αποτέλεσμα κι αν βγει. Δύο πόδια αυτοί, δύο και εμείς, ένα μυαλό αυτοί, ένα και εμείς. Αν παλέψουμε όπως πρέπει στα ίσα τον Ολυμπιακό, θα είμαι ευχαριστημένος ανεξαρτήτως αποτελέσματος που θα έχουμε. Χρειάζεται θάρρος, αυτοπεποίθηση, πίστη ότι μπορούμε να πάρουμε καλό αποτέλεσμα.

Μας θυμίζετε και λίγο Ρεχάγκελ που έλεγε στους διεθνείς μας στην Πορτογαλία το 2004 «έντεκα αυτοί, έντεκα και εμείς».

(χαμογελά…). Χαίρομαι που το ακούω αυτό, δεν το ήξερα. Ο Ρεχάγκελ είναι ένας μεγάλος προπονητής. Το έδειξε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και με την Καϊζερσλάουτερν που πήρε το πρωτάθλημα Γερμανίας. Γνώρισα από κοντά τον Ρεχάγκελ, είναι εξαιρετικός κύριος. Τον σεβόμαστε όλοι.

Σε τέτοια ματς, όπως το ΠΑΣ – Ολυμπιακός, ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος; Είναι και θέμα τύχης ή ημέρας;

Δεν μπορείς να πεις από πριν ότι ένα ματς θα κριθεί από συγκεκριμένα πράγματα. Πιστεύω στον παράγοντα τύχη, υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Ένας επιστήμονας μελέτησε τα στατιστικά στοιχεία των αγώνων και έγραψε ως πόρισμα ότι κατά τριάντα τοις εκατό παίζει ρόλο στα παιχνίδια ο παράγων τύχη. Δεν ξέρω αν είναι έτσι ή σε αυτό το ποσοστό. Είναι αλήθεια ότι χρειάζεσαι την τύχη στο ποδόσφαιρο. Από εκεί και μετά η κάθε ομάδα πρέπει να προσπαθεί να παρουσιάζει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της. Αν κάνουμε εμείς αυτό που μπορούμε και μας κερδίσει ο αντίπαλος επειδή είναι καλύτερος, θα του δώσουμε το χέρι.

Ο κόσμος παίζει ρόλο στα παιχνίδια; Σας κάνω αυτήν την ερώτηση γιατί ο ΠΑΣ είναι ομάδα με κόσμο.

Είναι ο… δωδέκατος παίκτης. Έχουμε μεγάλη βοήθεια από τον κόσμο. Όμως μόνο με τον κόσμο δεν κερδίζεις παιχνίδια, αν δεν παίξεις σωστά και δεν προσπαθήσεις.

«Δύσκολη η ζωή στην ξενιτιά»

Μιλήστε μας για τη ζωή σας στη Γερμανία.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κολωνία. Εκεί βρέθηκαν από το 1963 οι γονείς μου μετανάστες. Τα ελληνικά μού τα έμαθαν οι γονείς μου. Πήγα σε γερμανικό σχολείο, τελείωσα τη Γυμναστική Ακαδημία και τη σχολή προπονητών της Κολωνίας.

Δύσκολη η ζωή στην ξενιτιά; Πολλά τραγούδια γράφτηκαν γι’ αυτήν, ειδικά από τον Καζαντζίδη.

Πολλά τραγούδια κρύβουν και μεγάλες αλήθειες. Οι πρώτες γενιές των μεταναστών πέρασαν δύσκολα χρόνια, αλλά οι Έλληνες στην ξενιτιά ήρθαν μεταξύ τους πιο κοντά, δέθηκαν περισσότερο, ανέπτυξαν σχέσεις μεταξύ τους.

Ποια είναι η διαδρομή σας στο ποδόσφαιρο;

Έπαιξα ποδόσφαιρο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία σε μικρές ερασιτεχνικές ομάδες. Όμως είχα μέσα μου τη φλόγα να γίνω προπονητής, όπως και έγινα σε μικρή ηλικία. Μελέτησα τη δουλειά πολλών προπονητών, αλλά δεν τους αντέγραψα. Πήρα απ’ όλους διάφορα στοιχεία κάνοντας μια δική μου σύνθεση αυτών ανάλογα με το υλικό που διαθέτει η ομάδα σου και τι μπορεί να κάνει απ’ όλα αυτά.

Με ποιες ομάδες συνεργαστήκατε στη Γερμανία;

Ξεκίνησα το 1985 από χαμηλά σε διάφορες ερασιτεχνικές ομάδες. Το 1997 ορίστηκα από τη γερμανική ομοσπονδία προπονητής σε ομάδες όπως είναι οι Μικτές των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων εδώ στην Ελλάδα. Χρημάτισα βοηθός στην εθνική ομάδα Κ19 της Γερμανίας. Πήγα στο Μπόχουμ ως βοηθός στην αρχή και μετά πρώτος προπονητής στην Κ21 και υπεύθυνος της ακαδημίας. Το ίδιο μετά και στη Φράιμπουργκ βοηθός και πρώτος προπονητής της δεύτερης ομάδας ακολούθως. Ήμουν βοηθός του κυρίου Σκίμπε στην Εθνική Ελλάδας, προπονητής στην Κ19 της Λεβερκούζεν, ακολούθως στην Ντάρμσταντ με τον Δημήτρη Γραμμόζη, στη συνέχεια βοηθός στην Άουγκσμπουργκ και μετά προέκυψε η συνεργασία με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Εύχομαι να είστε καλά και να φτάσετε ψηλά ως προπονητής, όπως πήγε και ο κύριος Γιαννίκης στην ΑΕΚ.

Όπως σας είπα και πριν, εγώ δεν κάνω τέτοιου είδους σχέδια. Και ο Αργύρης πήγε στην ΑΕΚ από την καλή δουλειά που έκανε στον ΠΑΣ Γιάννινα. Λέω και στους παίκτες «μην κάνετε σχέδια πού θα πάτε του χρόνου. Δουλέψτε εδώ, δείξτε τον καλό εαυτό σας και όλα θα έρθουν από μόνα τους». Αυτό σκέφτομαι και εγώ για τον εαυτό μου.