image description

Ένα έργο το οποίο αποτελεί αίτημα δεκαετιών για τους κατοίκους της Πρέβεζας παίρνει πλέον οριστικά το «δρόμο» του. Πρόκειται για την παράκαμψη του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης, ένα έργο με πολλαπλή σημασία, για το οποίο η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου κατακύρωσε το διαγωνισμό του, με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται στα € 15.252.000 και ανάδοχο την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ INTEPKAT».

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφερόμενος στη σημερινή κατάληξη του διαγωνισμού σημείωσε: «Η παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, είναι έργο συγκοινωνιακό, καθώς πλέον η πόλη της Πρέβεζας θα αποκτήσει σύγχρονη οδική είσοδο, αλλά και Πολιτισμού  καθώς θα καταστεί δυνατή η ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου.  Η  κατασκευή της   ήταν ένα από τα έργα που είχε θέσει σε προτεραιότητα η Περιφερειακή Αρχή. Η διαδικασία ήταν εξ αρχής πολύ δύσκολη, καθώς απαιτούσε ειδικές μελέτες, απαλλοτριώσεις και αδειοδοτήσεις, αφού το έργο πρόκειται να εκτελεστεί σε περιοχή στην οποία έχει αποφασιστικό και βαρύνοντα λόγο η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με επακόλουθο  χρειάστηκε αρκετές φορές να εξετάσει και να εγκρίνει τις μελέτες το Κ.Α.Σ. Ήταν ο ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης, ενώ στην πορεία ανέκυψαν και άλλα προβλήματα με τη μεταφορά του δικτύου ύδρευσης και τη διακοπή λειτουργίας-  λόγω του κορωνοϊού- των δικαστηρίων που έπρεπε να καθορίσουν τις τιμές απαλλοτρίωσης. Για να φθάσουμε στο σημερινό αίσιο αποτέλεσμα χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, αλλά και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Π.Η., η οποία συνέβαλε αποφασιστικά για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του Προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου».

Χρηματοδότηση νοσοκομείων για προμήθεια εξοπλισμού

Τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τρία νοσοκομεία ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου για την προμήθεια λοιπού εξειδικευμένου εξοπλισμού, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου COOFHEA2 του προγράμματος Interreg V/A Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020.

Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αφορούν:

  • Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για με προϋπολογισμό € 1.256.000.
  • Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης , μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, με  προϋπολογισμό € 184.000.
  • Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Φιλιατών, με προϋπολογισμό € 136.550

Άλλες αποφάσεις

Η Ο.Ε. στη σημερινή της συνεδρίαση, μεταξύ άλλων,  ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο (Κωνσταντίνος Κώστας) του έργου: «Κατασκευή -μόρφωση και καθαρισμός τάφρων και τεχνικών καθώς και εργασίες σήμανσης και ασφάλειας οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 350.000».

Επίσης ανέδειξε τους οριστικούς αναδόχους των έργων:

  • «Καθαρισμός συντήρηση τάφρων πεδιάδας Άρτας για το έτος 2021», προϋπολογισμού € 70.000. Ανάδοχος Κατασκευαστική Χαρμπής & ΣΙΑ Ο.Ε.
  • «Βελτίωση στραγγιστικών έργων ΠΕ Άρτας για το έτος 2021», προϋπολογισμού € 70.000. Ανάδοχος: Ευάγγελος Φελέκης.

Θετικές οι εντυπώσεις από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση ANUGA

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση ANUGA, η οποία εντάσσεται στην στρατηγική της για την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων.

«Για πρώτη φορά- εξήγησε– μετά την εποχή του κορωνοϊού,  επισκέπτονταν   την Έκθεση μόνο έμποροι και μάλιστα με ακριβό εισιτήριο. Από την Ήπειρο συμμετείχαν 13 επιχειρήσεις, από διάφορους κλάδους (ελαιόλαδο, τυροκομικά, μπακλαβαδάκια). Συνολικά στην έκθεση συμμετείχαν 200 ελληνικές εταιρείες και για πρώτη φορά περάσαμε τους Ιταλούς. Ήταν σοβαρή παρουσία από ελληνικής πλευράς και  πήγαν πολύ καλά οι συζητήσεις με τους εμπόρους».