image description

Να έχεις παίξει ωραία μπαλίτσα, να έχεις περιορίσει τον Ολυμπιακό σε 2-3 ευκαιρίες σε όλο το ματς και μάλιστα έναν Ολυμπιακό που έπαιξε υπερπλήρης και τελικά να φεύγεις σκασμένος από το γήπεδο και στεναχωρημένος που δεν έκανες την ολική ανατροπή… Σίγουρα αυτό δείχνει ότι την τελευταία δεκαετία πραγματικά έχει αλλάξει άρδην η νοοτροπία της ομάδας και έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος η φανέλα!

Για να μην ξεχνάμε από πού ξεκίνησε η… σουπερλιγκάτη ανοδική πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα για να φτάσει να είναι πλέον αυτό το ποδοσφαιρικό μέγεθος που ξέρουμε σήμερα, ας θυμηθούμε μια παλιά δήλωση του Άγγελου Αναστασιάδη. Όταν είχε αναλάβει προπονητής τον Δεκέμβριο του 2011 το πρώτο ματς του ΠΑΣ ήταν με την ΑΕΚ (ήττα 2-1) και το δεύτερο με τον Ολυμπιακό (ήττα 2-0). Και βγήκε ο Αγγελάρας στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό και μεταξύ άλλων είχε πει ότι «πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία αυτής της ομάδας. Αυτοί τώρα μέσα στα αποδυτήρια είναι χαρούμενοι γιατί έχασαν μόνο 2-0!».

Από τέτοιες νοοτροπίες ξεκινήσαμε, ότι η ήττα με 2-0 είναι αξιοπρεπής, και έχουμε φτάσει πλέον να θεωρούμε αποτυχία αν δεν κερδίσουμε τον Ολυμπιακό με 2-3 γκολ διαφορά!

Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο κ. Μεταξάς στη δική του δήλωση ότι «δεν πρέπει να μας αρέσουν τα ‘μπράβο’ μετά από ήττες, γιατί τα κολακευτικά σχόλια σε χαλαρώνουν». Δεν έψαξε για δικαιολογίες για διάφορα ποιότητας, μπάτζετ κτλ.

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, το ότι οι ήττες ακόμα και από τον Ολυμπιακό μάς στεναχωρούν, ας κρατήσουμε ότι η ομάδα δείχνει να πιστεύει πολύ στον εαυτό της και ας κρατήσουμε αυτά τα στοιχεία για να πάρουμε νίκες με τον Απόλλωνα, τον Αστέρα και τον Παναιτωλικό, γιατί με άλλους 9 βαθμούς στα επόμενα 3 παιχνίδια θα μπορούμε να μιλάμε για κάτι άλλο. Να το θέσουμε κι αλλιώς, στα ματς με τους Big-4 δεν έχεις κάτι να χάσεις, αλλά στα ματς που ακολουθούν έχεις πάρα πολλά να κερδίσεις.

Όσον αφορά το αγωνιστικό μας σχόλιο, δύο πράγματα πρέπει να επισημάνουμε. Το ένα αφορά τις αντεπιθέσεις. Ο Περέα πιάστηκε 1-2 φορές να μην ξέρει που να δώσει την μπάλα, γιατί ο Σισέ κατάφερνε τις περισσότερες φορές να τον ακολουθεί, οπότε ήταν απαραίτητη η πάσα.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις εκτελέσεις φάουλ των αντιπάλων. Προφανώς η ποιότητα και το ύψος των παικτών του Ολυμπιακού κάνουν δύσκολο το έργο της άμυνας, αλλά το κάνουμε κι εμείς ακόμα δυσκολότερο όταν η άμυνα γίνεται τόσο κοντά στην εστία. Όλες οι ομάδες στήνονται στη γραμμή της μεγάλης περιοχής, εμείς παρασυρόμασταν και φτάναμε ως το πέναλτι. Έπεσε το «σκουπιδάκι» στη μικρή περιοχή, ε πώς να μην το κάνει γκολ στο 84’ ο Ελ Αραμπί;  Αν έπεφτε πίσω από το πέναλτι, πιθανόν να υπήρχαν σώματα για να κοντράρει η μπάλα.

Παρεμπιπτόντως, στο 1-2 υπάρχει υποψία για φάουλ του Ελ Αραμπί στον Σάλιακα, τον οποίο έσπευσαν κάποια μέσα να τον «κρεμάσουν στα μανταλάκια» για να πουλήσουν παοκοφροσύνη… Ας δικαιολογήσουν το πώς το 4-1 έγινε 4-4 και ας αφήσουν τον Σάλιακα στην ησυχία του.

Υ.Γ.: Ξεχωριστή στιγμή στο ημίχρονο η βράβευση του Ζντένκο Μουφ από τον κ. Χριστοβασίλη. Τα χρόνια περνάνε, αλλά το Μουφ-Μουφ που ακούστηκε ξύπνησε αναμνήσεις μιας ολόκληρης οπαδικής γενιάς.

Υ.Γ.2: Μας είχαν ζαλίσει κάποια μέσα ενημέρωσης των Αθηνών με την κατάσταση του γηπέδου, το πόσο έβρεξε, τι… χαλασμός Κυρίου γίνεται στα Γιάννενα και πως θα πάει να παίξει στα Γιάννινα ο Ολυμπιακός. Τελικά, όχι μόνο δεν επηρεάστηκε ο αγωνιστικός χώρος από τη βροχή, αλλά όταν έφτασε η αποστολή του Ολυμπιακού και έκανε την αναγνωριστική βόλτα στον αγωνιστικό χώρο, άνοιξαν και τα ποτιστικά!

Υ.Γ.3: Δεκτή οποιαδήποτε κριτική στην ομάδα, αλλά ορισμένοι πρώτα να αφαιρούν τις φωτογραφίες Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, Ολυμπιακού από τα προφίλ τους και μετά να ρωτάνε γιατί έχασε  ή κέρδισε ο ΠΑΣ, ποιον «χτύπησε» και ποιον όχι.

Υ.Γ.3: Η Κ19 του ΠΑΣ Γιάννινα είναι ό,τι πιο υγιές και όμορφο μπορείς να συναντήσεις στα γήπεδα αυτήν την εποχή. Μια πολύ δεμένη παρέα, που παίζει με τρομερό πάθος και ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο. «Τίγκα» η εξέδρα με τον Ολυμπιακό και αν συνεχίσουν έτσι θα ψάχνουμε γήπεδο να χωράει τον κόσμο που θα έρχεται να απολαύσει θέαμα!

Υ.Γ.4: Πολύ όμορφη η ατμόσφαιρα στους “Ζωσιμάδες” με τον κόσμο να δίνει δυναμικό “παρών”. Αν καταφέρει να έχει 4.000 κόσμο ο ΠΑΣ με Αστέρα και Παναιτωλικό υπάρχει περίπτωση να μην έχουν κριθεί τα ματς από τα αποδυτήρια;

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Γιούρι Λοντίγκιν: Άπιαστα και τα δύο γκολ που μπήκαν, δεν έχει ευθύνη. Είχε καλές τοποθετήσεις και αντεπεξήλθε άνετα στα υπόλοιπα σουτ on target. Για μία ακόμα φορά στο τέλος του αγώνα η οπαδική κερκίδα τον… ζήτησε και πήγε να την ευχαριστήσει ιδιαιτέρως που τον τιμά με την αγάπη της. Μακάρι αυτή η αγάπη να τον «δέσει» κι άλλα χρόνια στην ομάδα.  Είχε 3 αποκρούσεις, 8 κλεψίματα και 4 επεμβάσεις.

Μάρβιν Πίρσμαν: Αρκετά ανεβασμένος ο Πίρσμαν σε σύγκριση με προηγούμενα παιχνίδια, είχε και τα ανεβάσματά του προς την αντίπαλη περιοχή, έκανε και την άμυνά του χωρίς προβλήματα και ειδικά στο α’ ημίχρονο ήταν απροσπέλαστος.  Είχε 2/4 γεμίσματα, έδωσε 7 επιθετικές πάσες, έκανε 6 λάθη, 2 κλεψίματα και 3 επεμβάσεις.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Σπεσιαλίστας στα πέναλτι ο Αργεντίνος, ο οποίος έκανε την τέλεια εκτέλεση, ψηλά και δυνατά στη δεξιά γωνία! «Εξαφανίστηκαν» οι πολυδιαφημισμένοι Τικίνιο και Ονιεκούρου γενικότερα από την άμυνα του ΠΑΣ. Ο Αργεντίνος στάθηκε άτυχος στο 2ο γκολ του Ολυμπιακού, γιατί ενώ πήρε την κεφαλιά η μπάλα έκανε κόντρα στο κεφάλι του παίκτη που μάρκαρε, έπεσε στο πόδι του Εμβιλά και βγήκε η ασίστ. Ο Εραμούσπε έδωσε 6 πάσες, έκανε 2 κλεψίματα και 5 επεμβάσεις.

Γιάννης Κάργας: Η άμυνα του ΠΑΣ ήταν όπως πάντα σκληροτράχηλη, λογικό απέναντι σ’ έναν δυνατό Ολυμπιακό να χαθούν και κάποιες μονομαχίες, όπως στην κεφαλιά του Παπασταθόπουλου που η μπάλα βρήκε στο δοκάρι. Ο Κάργας έχει την ποιότητα να βγάζει και κάποιες μπαλιές με «διαβήτη» όταν επιχειρεί να αλλάξει παιχνίδι. Στο ματς με τον Ολυμπιακό έδωσε 3 επιθετικές πάσες, έκανε 3 λάθη, 1 απόκρουση και 5 επεμβάσεις.

Μανώλης Σάλιακας: Έπεσαν να τον φάνε για τη φάση του 84’. Από την πίσω κάμερα, πάντως, φαίνεται ότι ο Ελ Αραμπί έχει βρει μπάλα και πόδι Σάλιακα στο γκολ. Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο πρέπει να αποδεικνύεις πάντα ότι δεν είσαι ελέφαντας με το αρρωστημένο κλίμα που υπάρχει. Ας κλείσει τα αυτιά του και ας προσπαθήσει να συνεχίσει τις εμφανίσεις που είχε στα προηγούμενα ματς, γιατί με εξαίρεση τη φάση του 84’ που ενδεχομένως να του έγινε και φάουλ, στο υπόλοιπο ματς ήταν καλά μπλοκαρισμένος και δεν περνούσε με τίποτα τις σέντρες. Είχε 3/8 γεμίσματα, 5 επιθετικές πάσες, 5 λάθη και 2 κλεψίματα.

Γιαν Μαρκ Σνάιντερ: Σωστός τακτικά αμυντικά, αλλά δυστυχώς δεν έχει να δώσει πολλά επιθετικά που υποτίθεται είναι και επιθετικός. Δεν βλέπουμε κινήσεις, πολλές πάσες, συνδυασμούς κτλ. Έδωσε 3 επιθετικές πάσες και έκανε 2 κλεψίματα.

Χουάν Ντομίνγκεθ: Αθόρυβος, αλλά πολύτιμος, έκανε καλή δουλειά στη μεσαία γραμμή, ο ΠΑΣ κατάφερε να ανασχέσει την πίεση του Ολυμπιακού, με εξαίρεση ίσως το τελευταίο ημίωρο, που ο Μαρτίνς έριξε στη μάχη ό,τι είχε και δεν είχε. Ο Ισπανός έδωσε 2 επιθετικές πάσες, έκανε 3 λάθη και 4 κλεψίματα.

Ζήσης Καραχάλιος: Έκανε πολύ καλή δουλειά, κάλυψε τους χώρους, έτρεξε, μάρκαρε, έβγαλε πάθος, υπηρέτησε πολύ καλά την τακτική, προσπάθησε να βγάλει και την ομάδα μπροστά σε κάποιες περιπτώσεις που κέρδισε μονομαχίες στα χαφ. Είχε 2/3 γεμίσματα, 6 επιθετικές πάσες, 5 λάθη, 1 απόκρουση, 3 κλεψίματα και 6 επεμβάσεις.

Μίκαελ Γκαρντάβσκι: Απογοητευτικά τα τελειώματά του αυτή τη φορά. Μας είχε «μαγέψει» το γκολ με τον Παναθηναϊκό, αλλά χθες ειδικά η ευκαιρία του 42’ είναι άχαστη! Κατά τα λοιπά έκανε καλή δουλίτσα στο παιχνίδι και βοήθησε τον Πίρσμαν να ανεβαίνει, δίνοντάς του καλύψεις. Είχε 4 τελικές, 2/3 γεμίσματα, 5 επιθετικές πάσες, 5 λάθη, 5 κλεψίματα και παραχώρησε 4 φάουλ.

Χουάν Χοσέ Περέα: Δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του, αφού ο Σισέ ήταν «διαβασμένος» και αντεπεξήλθε και στη δύναμη του Κολομβιανού. Παρ’ όλα αυτά είχε τις δύο καλές του ευκαιρίες ο Περέα, ο οποίος θα πρέπει κάποια στιγμή να περάσει και στο επόμενο στάδιο του «κάνω ευκαιρίες, αλλά βάζω και το γκολ». Είχε 2 τελικές, 2 πάσες, 8 λάθη και έκανε 2 φάουλ.

Νικολάε Μιλιντσεάνου: Τον κράτησε μακριά από την περιοχή ο Ολυμπιακός, ο Μολδαβός δεν φάνηκε καθόλου αυτή τη φορά σε σχέση με το ματς κυπέλλου που τότε έχανε τα άχαστα! Είχε 1/2 γεμίσματα, 2 πάσες και κέρδισε 3 φάουλ.

 

Αλλαγές

Αχμάντ Μέντες Μορέιρα: Μπήκε σ’ ένα χρονικό σημείο που ο Ολυμπιακός «πολιορκούσε» τον ΠΑΣ, οπότε η μπάλα δεν πήγαινε εύκολα στην επίθεση. Δεν κατάφερε να βοηθήσει σημαντικά η αλλαγή του.

Παναγιώτης Τριάδης: Πέρα από 2 κερδισμένα φάουλ δεν πρόλαβε να κάνει πολλά πράγματα.

Φαμπρίτσιο Μπρένερ:  Δεν μπορεί να κριθεί

 

Προπονητής

Ηρακλής Μεταξάς: Περνάει στην ομάδα τη νοοτροπία του νικητή. Φαινόταν στα βλέμματα των παικτών στις δηλώσεις τους μετά το ματς ότι ήταν όλοι απογοητευμένοι που η ομάδα δεν πήρε ούτε την ισοπαλία. Όταν φεύγεις πικραμένος από ματς με τον Ολυμπιακό, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν φιλοδοξίες και από τη στιγμή που υπάρχουν, ας παλέψουν όλοι κοιτάζοντας προς τα πάνω στη βαθμολογία και όχι προς τα πίσω. Αρχής γενομένης με τον Απόλλωνα, ας τον πάρουν… «σβάρα» που λέει και το τραγούδι και να αποδείξουν και στους εαυτούς τους ότι δικαιολογημένα δεν συμβιβάζονται με κάτι λιγότερο από τη νίκη.

Τακτικά ίσως το ματς με τον Ολυμπιακό να έδειξε κάποιες μικρές ακόμα λεπτομέρειες που μπορούν να διορθωθούν. Το είπε άλλωστε και ο κ. Μεταξάς ότι θα ξαναδούν κάποια πράγματα στις στατικές φάσεις.