image description

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο, ανοιχτό συνέδριο εργασίας της Πολιτικής Επιτροπής και των Συντονιστών των «Οριζόντων Ηπείρου», το οποίο διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας στα Γιάννενα.

Το συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του αναπληρωτή συντονιστή και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής, Σπύρου Υφαντή, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, έκανε μια μικρή αναφορά στο ιστορικό δημιουργίας της παράταξης κάνοντας λόγο για «μια παράταξη με προοπτική, όραμα και μέλλον, η οποία απευθύνεται σε όλους τους Ηπειρώτες».

Ακολούθησε η  αντιπρόεδρος των «Οριζόντων Ηπείρου» και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, Μάγδα Τάτση, η οποία με τη σειρά της τόνισε πως η συμμετοχή της στους «Ορίζοντες Ηπείρου» προήλθε από την ανάγκη να προσφέρει στον τόπο της όπως κάθε ενεργός πολίτης οφείλει να κάνει.

«Με το μόνο πρόγραμμα που μπορούσα να ταυτιστώ ήταν αυτό της παράταξής μας, το οποίο βασίζεται σε καινοτόμες ιδέες για όλη την Ήπειρο με άξονα την περιφερειακότητα. Ξεκινήσαμε δειλά, χωρίς εμπειρίες. Με την καθοδήγηση του επικεφαλής μας όμως, του Σπύρου του Ριζόπουλου, ενός ανθρώπου ανιδιοτελή, ρηξικέλευθου και με αγάπη για την Ήπειρο, συμμετείχαμε στις εκλογές και λάβαμε ένα αξιοσέβαστο ποσοστό για μια πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη χωρίς κομματική ομπρέλα. Σήμερα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, η παράταξή μας διευρύνεται χάρη σε όλους εσάς. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να συνεχίσουμε για να επικοινωνήσουμε στους συμπολίτες μας τις προτάσεις μας, οι οποίες διέπονται από αξιοκρατία, ισότητα και διαφάνεια, ώστε να οδηγήσουμε την Ήπειρο πολλά βήματα μπροστά και πολλά βήματα παραπάνω», τόνισε η κ. Τάτση.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, το οποίο ήταν ανοιχτό σε προσκεκλημένους και ΜΜΕ, ενώ μεταδόθηκε και διαδικτυακά μέσω facebook, οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν αποκλειστικά με τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και τους Συντονιστές της παράταξης. Την παρουσίαση και ανάλυση των θεμάτων έκανε ο συντονιστής οργάνωσης, Μιχάλης Νάτσης.

Αποσπάσματα από την Κεντρική ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου

Στην κεντρική του ομιλία ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε βαθιά συγκινημένος και υπερήφανος για την παρουσία των μελών της παράταξης στο συνέδριο αυτό, αναλογιζόμενος το πως ξεκίνησε η περιπέτεια των «Οριζόντων Ηπείρου», το πως δηλαδή αυτή η φλόγα που ξεκίνησε μέσα του για την ανασυγκρότηση της Ηπείρου πήρε σάρκα και οστά, πως το όραμα αυτό μοιράστηκε, άγγιξε τόσους ανθρώπους και συνεχίζει να απλώνει ρίζες στην κοινωνία.

«Όσο αναλογίζομαι το τι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ποια κατεστημένα, ποιες νοσηρές αντιλήψεις για την πολιτική και το δημόσιο βίο δεν σας κρύβω πως νιώθω πως υπερβήκαμε τους εαυτούς μας, πως καταφέραμε κάτι αδύνατο», σημείωσε αρχικά για να συνεχίσει: «Είχα αρχίσει να αρθρογραφώ από τον ιστότοπο μου στηλιτεύοντας τη νοοτροπία και τα κακώς κείμενα της Περιφερειακής Αρχής και να βλέπω εκατοντάδες likes. Και αμέσως μετά το αδιανόητο – να με παίρνουν άνθρωποι να μου πουν πως τους πήρε τηλέφωνο ο Περιφερειάρχης να τους ζητήσει το λόγο γιατί έκαναν like. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι αυτό συνέβαινε στον 21ο αιώνα. Και ξεκίνησαν οι απορίες μου: Γιατί αυτά εναντίον των Οριζόντων Ηπείρου και όχι των ανθρώπων του κ. Ζάψα και του κ. Δημητρίου; Απορούσα γιατί ένας Περιφερειάρχης στο γραφείο του μάλιστα, είχε ένα κόκκινο φάκελο γεμάτο δημοσιεύματα ανυπόστατα κακολογώντας τον πολιτικό και επαγγελματικό μου βίο… και ενώ μπαινοβγαίνανε οι ραγιάδες του κανείς τους δεν τον ρωτούσαν γιατί είναι η Ήπειρος τελευταία σε όλα και εσύ ακόμα Περιφερειάρχης;»

Οι επιθέσεις

Ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα κακόβουλα άρθρα της Αρετής Μαλάμη στον Πρωινό Λόγο, στην οποία δεν απάντησε ποτέ από σεβασμό, παρά μόνο στα παρακαλετά της τη δεκαετία του 90 για να της δώσει μια συνέντευξη ως Ηπειρώτης που με τη δουλειά του ως κάτοικος και εργαζόμενος στην Ουάσινγκτον παρακολουθούσε καθημερινά πως εξελίσσονται οι τύχες του πλανήτη.

Θυμήθηκε όμως και τα κεράσματα του αείμνηστου Θ. Νιτσιάκου στα καταστήματα παραμονές των εκλογών, ο οποίος φώναζε ολόκληρος βιομήχανος «ψηφίστε όποιον θέλετε εκτός από αυτόν».

Θυμήθηκε και τους βουλευτές όλων των κομμάτων να δίνουν τη μάχη «για τη διάσωση της μετριότητας» και τους δημάρχους στις συναντήσεις μαζί του να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι παίρνουν αποστάσεις και στο τέλος να στηρίζουν τον κ. Καχριμάνη.

«Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν μπορώ παρά να χλευάζω το αδιέξοδο που δημιουργείται σήμερα στις σχέσεις Δήμων και Περιφέρειας για τα σκουπίδια, όπου και πάλι για λόγους πολιτικής ατολμίας δεν έχει βρεθεί ένας από αυτούς να τον δείξει με το δάκτυλο και να ζητήσει την παραίτησή του. Δεν συνηθίζω να ρίχνω νερό στον μύλο πολιτικά άτολμων ανθρώπων. Όπως έστρωσαν έτσι και θα κοιμηθούν -εκτός αν συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ευθύνης τους και κάνουν το σωστό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, κι αφού επισήμανε ότι παρά τις προσπάθειες «της οργανωμένης διαπλοκής του τσίπουρου» ή όπως την αποκάλεσε το καλοκαίρι του 18 της «κλίκας των ξεπεσμένων» να μη φτάσουν οι ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ μέχρι την ορκωμοσία», υπογράμμισε ότι οι ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ όχι μόνο σταθήκανε όρθιοι, αλλά και αντιπολίτευση κάνανε και πολιτικές προτάσεις κατέθεσαν και προσβάσεις με συζητήσεις ουσίας δημιούργησαν με το κατεστημένο των Αθηνών και των Βρυξελλών.

«Αυτό που πετύχαμε τον Μάιο του 2019 δεν έχει προηγούμενο, απέναντι σε μια διαδικασία η οποία στην Ήπειρο είναι τυπικά δημοκρατική. Αν η Αστυνομία έκανε στοιχειωδώς τη δουλειά της για αυτές τις παρενοχλήσεις οι μισοί αντίπαλοί μας έπρεπε να έχουν περάσει αυτόφωρο», είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Τα διλήμματα

Ακολούθως, έκανε αναφορά στα μεγάλα διλήμματα του 2023 που έθεσε αμέσως μετά τις εκλογές της 27ης Μαΐου και τα οποία είναι:

«Πρώτον, αν ως παράταξη μπορούμε με την ανιδιοτέλεια που μας διακρίνει να αναγνωριστούμε για αυτό και να καταξιωθούμε.

Δεύτερον αν οι Ηπειρώτες είναι διατεθειμένοι να ξεβολευτούν ή είναι κομμάτι της νοσηρότητας που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα.

Τρίτον αν οι ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και εγώ προσωπικά μπορούμε επιτέλους να τους πείσουμε ότι με τις λάθος επιλογές τους κατέστρεψαν τα παιδιά τους και αν ξανακάνουν το ίδιο λάθος το 2023, για τη νέα θητεία που θα τελειώσει το 2029 (!), θα βάλουν τις βάσεις για να καταστρέψουν και τα εγγόνια τους».

Για τη στήριξη των κομμάτων

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ριζόπουλος, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων που έδωσαν το παρών στο συνέδριο, με κάθε ευπρέπεια όμως και χωρίς διάθεση άλλης κριτικής, κατέστησε τους εκλεγμένους του ΣΥΡΙΖΑ, τους αυτοδιοικητικούς του ΚΙΝΑΛ και τους βουλευτές της ΝΔ, υπόλογους για το ρόλο που έπαιξαν στο να χάσει η Ήπειρος άλλη μια τετραετία.

«Για όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα από ανθρώπους και καταστάσεις που με τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές τους φέρθηκαν έτσι και στους ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και στον τόπο, ΛΕΩ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩ ΑΛΛΑ ΔΕ ΣΑΣ ΣΥΓΧΩΡΩ», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Δήλωσε όμως έτοιμος για μια νέα αρχή απαντώντας και σε ένα ερώτημα που ακούει εδώ και δύο χρόνια σχετικά με το αν η παράταξή του θα δεχτεί στήριξη από κάποιο κόμμα ή όχι.

«Η απάντηση είναι απλή: Υπάρχει παράταξη και λέγεται ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. Η οποιαδήποτε συζήτηση ξεκαθαρίζουμε ότι έχει τρεις και αδιαπραγμάτευτους όρους.

Πρώτον ότι το όχημα της υποψηφιότητας θα είναι η ανεξάρτητη Παράταξη των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ, δεύτερον ότι κεντρική ιδεολογία μας θα είναι το μοντέλο ανάπτυξης της «Περιφερειακότητας» και τρίτον ότι δεν θα υπάρχει καμία συνομιλία με τον κ. Καχριμάνη και οποιοδήποτε διάδοχο σχήμα προκύψει.

Συνεπώς είναι μια καλή στιγμή να στείλω ένα μήνυμα στα κομματικά στελέχη και εντός και εκτός παράταξης, ότι λέμε ΝΑΙ σε προγραμματικές συγκλίσεις.

ΟΧΙ σε κομματικές στηρίξεις.

Συνεπώς η πρόκληση δεν είναι δική μας αλλά των κομμάτων -να δουν αν μπορούν να ενσωματωθούν τα στελέχη τους στους ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και όχι το αντίστροφο».

Η πρόκληση των συντονιστών

Απευθυνόμενος στους συντονιστές της παράταξης, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», αναφέρθηκε στην πρώτη συνέντευξη τύπου στις 11 Δεκεμβρίου του 2019 όταν είπε πως θα «σύρει» στην ανάπτυξη την Ήπειρο, πως θα «σύρει» πολιτικά την Περιφερειακή Αρχή προς αυτή την κατεύθυνση και πως αυτό θα γίνει μέσα από μια σύγκρουση και σύγκριση ιδεών και προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι μετά από δύο χρόνια τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι τα κατάφερε.

Τους ζήτησε λοιπόν να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν προπαγάνδα, κουτσομπολιό, επιθέσεις – πολιτικές και προσωπικές, καλώντας τους να οργώσουν εκεί που σπείρανε και να γιγαντώσουν μια προσπάθεια που λοιδορήθηκε αλλά έμεινε όρθια.

«Θέλω να σας καταστήσω σαφές ότι εμένα με ενδιαφέρει η αντιπολίτευση και οι προτάσεις. Κι αν για κάτι είμαι περήφανος είναι γιατί δύο χρόνια τώρα δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να παράγουμε προτάσεις και αυτό είναι κάτι που το βλέπει η κοινωνία και το αναγνωρίζει. Δεν κάνουμε απλά προτάσεις, είμαστε τόσο σίγουροι και ανιδιοτελείς για τις προτάσεις που κάνουμε, που σε κάθε ευκαιρία καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να τις υιοθετήσει, να τις κάνει πράξη και ας καρπωθεί εκείνη το πολιτικό όφελος. Όμως φυσικά δειλιάζουν, γιατί ο πρωτογονισμός στην Ήπειρο είναι ακριβώς αυτό – να μην κοιτάς τι σου λένε αλλά ποιος το λέει. Και επειδή το λέει ο Ριζόπουλος δεν το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Ορίζοντες θα παίζουν κλαρίνο και εσείς θα χορεύετε Σαμαντάκα

Για να υποστηρίξει μάλιστα τα λεγόμενά του, έφερε ορισμένα παραδείγματα:

«Όλοι γνωρίζετε ότι συναντήθηκα με τον υφυπουργό Υποδομών κ. Καραγιάννη δίνοντας μια νέα προοπτική στο ζήτημα των υποδομών της Ηπείρου, δίνοντας αν θέλετε το δικό μου αποτύπωμα στο ζήτημα, το αποτύπωμα των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ. Πήγα λοιπόν και έκανα την 7η συνάντηση σε επιτελικό επίπεδο, χωρίς να αποσπάσω δεσμεύσεις αλλά «φύτευσα τον σπόρο» για μια άλλη οπτική. Δέκα μέρες μετά έτρεξε καταϊδρωμένος να πει ότι συνάντησε τον κ. Καράγιαννη – πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω καθώς δεν υπήρξε ούτε μια φωτογραφία και εκείνες τις ημέρες το επιτελείο βρισκόταν στην Κρήτη λόγω των σεισμών.

Το σημαντικό όμως είναι, ότι στην σύντομη ανακοίνωση που είναι σαφές ότι δεν συζητήθηκε τίποτα σοβαρά – αν συζητήθηκε – υπάρχει ο σπόρος των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ: ήταν η λέξη «διευρωπαϊκότητα» που πρότειναν οι ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και είναι και ο μόνος τρόπος να ξεκλειδώσει το αδιέξοδο στις υποδομές στην Ήπειρο, καθότι ο μόνος διευρωπαϊκός άξονας που διέρχεται από τον τόπο μας είναι η Εγνατία.

Την ημέρα που έγινε η υποτιθέμενη συνάντηση στο Υποδομών, προχωρήσαμε σε συνέντευξη τύπου και θέσαμε δύο ζητήματα εκ νέου.

Πρώτον αποκαλύψαμε την ανικανότητα του Περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου στις συζητήσεις με την πρυτανική αρχή για την παραμονή του Τμήματος ΑΕΙ στην Πρέβεζα. Ειρήσθω εν παρωδώ, τόσο ο Πρύτανης όσο και ο Πρόεδρος του Τμήματος μάτωσαν για να μείνει το Τμήμα αλλά επειδή οι συζητήσεις δεν αφορούν κοπριά, λιπάσματα, κόμβους και αγροτικούς δρόμους που να εξυπηρετούν ιδιώτες, το Τμήμα χάθηκε μέχρι που ξαφνικά ξύπνησαν γιατί τους ξυπνήσαμε. Τους ξύπνησαν οι ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Στο θέμα της Δρακόλιμνης, καθότι είχε να κάνει με βοοειδή η αντιπολίτευση μου μάλλον έγινε πιο κατανοητή. Κι έτσι λοιπόν την επόμενη μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου μας, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο κ. Γοργόλης ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη είναι όντως της Περιφέρειας Ηπείρου, ευθύνη την οποία είχε από το 2014 και ότι θα προχωρήσουν σε ενέργειες. Ας μου πει ένας αν θα γινόταν κάτι αν δεν μιλούσαν οι ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Σας περιέγραψα ένα δεκαήμερο. Αυτό γίνεται στα δύο χρόνια που είμαστε στην αντιπολίτευση. Κυρίες και κύριοι της Περιφερειακής Αρχής και διαπλεκόμενοι αυτής, πάρτε το χαμπάρι: Οι Ορίζοντες θα παίζουν κλαρίνο και εσείς θα χορεύετε Σαμαντάκα».

Θα πέσει με κρότο

Προχωρώντας στην ομιλία του ο κ. Ριζόπουλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι όσο πιο ισχυρά φαίνονται τα συστήματα τόσο πιο πολύ κρότο κάνουν όταν πέφτουν.

Τόνισε μάλιστα ότι η μεγάλη διαφορά της περιφερειακής αρχής με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» είναι το γεγονός ότι το πολιτικό κατεστημένο του κ. Καχριμάνη στην Ήπειρο είναι σαθρό, χωρίς δομή, επιχειρήματα, έργα και ουσία, παρά μόνο έναν μηχανισμό προσωπικών εξυπηρετήσεων που θρέφει και συντηρεί ένα σύστημα εξάρτησης.

Αντίθετα, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» είναι μια μεγάλη παράταξη με όραμα, που ξέρει που πρέπει να πάει τον τόπο.

«Η διαφορά είναι τεράστια. Κινούμαστε με ένα γνώμονα, με μια αρετή με εθελοντισμό και με πάθος. Δεν είστε οι παραγοντίσκοι του τσίπουρου. Είστε οι άνθρωποι που γυρίζουν το σπίτι το μεσημέρι και σκέφτεστε πως θα βάλετε φαγητό στο τραπέζι σας. Άρα αυτά που θα ειπωθούν από εσάς έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από την «κλίκα των ξεπεσμένων» που παριστάνει την εξουσία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε και η μοναδική παράταξη που η κοινωνία αναγνωρίζει χέρι-χέρι. Όταν λέμε για ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ξέρουμε ότι μιλάμε για Ριζόπουλο και όταν μιλάμε για Ριζόπουλο μιλάμε για τους ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Τέλος στο πελατειακό σύστημα

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι στη διοίκηση των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ στην Ήπειρο θα υπάρχουν δύο διαφορετικά όργανα. Το ένα θα είναι οι εκλεγμένοι που θα αναζητήσουν τον σταυρό σε κάποια στιγμή.

Η ραχοκοκαλιά όμως που θα έχει επαφή με την κοινωνία θα είναι η Πολιτική Επιτροπή και οι Συντονιστές.

Στόχος είναι η κοινωνία να νιώθει ότι μπορεί να προστρέξει σε κάποιον ο οποίος δεν έχει να κερδίσει από τον σταυρό.

«Αυτό θα σπάσει το πελατειακό καθεστώς. Δεν θα κάνουμε εκλεγμένους κοτζαμπάσηδες. Θα ζητάμε το σταυρό για να στηρίξουμε τις πολιτικές μας και οι πολιτικές θα προκύπτουν από την επαφή που θα έχει η παράταξη, θα επεξεργάζονται στην παράταξη, θα απαντώνται στην παράταξη και στο πρόγραμμα μας. Η ανταλλαγή των ψήφων για χρήμα και εξυπηρετήσεις σταματά εδώ. Σήμερα λέμε ότι για εμάς προτεραιότητα γίνεται η δική σας δουλειά να δημιουργήσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Λέμε ότι καταργήσαμε το εγώ και προτάσσουμε στο εμείς. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να είστε όλοι μια γροθιά. ΠΑΡΑΤΑΞΗ», υπογράμμισε ο κ. Ριζόπουλος.

Το διακύβευμα

Κλείνοντας την ομιλία του έθεσε το διακύβευμα των επόμενων εκλογών:

«Επανεκλογή Καχριμάνη ή οποιουδήποτε Καχριμανίσκου σημαίνει ανανέωση της πολιτικής μετριότητας και του βάλτου μέχρι το 2029!

Υποανάπτυξη λοιπόν ή ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ανεργία ή ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Υποκουλτούρα ή ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Έλλειψη καλλιέργειας ή ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Εσωστρέφεια ή ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Διεθνής και εθνικός περίγελος ή ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Η γοητεία της ζωής για τα επόμενα δυο χρόνια που θα μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές, είναι ότι τα προαναφερθέντα διλήμματα διατυπώνονται πολύ απλά αλλά παραμένουν πολύ σκληρά. Από εκεί και πέρα οι Ηπειρώτες θα αποφασίσουν τι θα διαλέξουν. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας όπως ξέρουμε. Σας διαβεβαιώνω πως αν πιστέψετε στην πορεία, η πορεία θα σας δικαιώσει. Καλή επιτυχία στις εργασίες μας και καλή δουλειά», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.